image

Europese Commissie komt in mei met wetsvoorstel voor digitale euro

vrijdag 24 maart 2023, 06:13 door Redactie, 26 reacties

De Europese Commissie komt in mei met een wetsvoorstel voor de digitale euro. Daarbij zal de Commissie ook onderzoeken of uitgifte van de digitale euro in het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB) past. Dat heeft premier Rutte laten weten op vragen van de PVV. Gisteren en vandaag vindt er een Europese top plaats waarbij ook de digitale euro wordt besproken.

Eerder dit jaar heeft de Eurogroep een verklaring aangenomen met voorwaarden over de eventuele invoering van een digitale euro. Daarin staat onder andere dat de invoering van de munt en de belangrijkste kenmerken daarvan politieke besluitvorming vereist, er geen sprake zal zijn van een programmeerbare digitale euro, een mogelijke digitale euro complementair moet zijn aan contant geld, een hoog niveau van privacy en gegevensbescherming zal bevatten, duidelijke voordelen voor burgers, bedrijven en de bredere economie moet hebben en gebaseerd moet zijn op Europese infrastructuur. Dat liet minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken weten in de agenda voor de Eurotop die naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

In de Tweede Kamer zijn er echter de nodige twijfels over de munt. "De Brusselse trein gaat maar door: in navolging van het Europese idee ligt er ook een wens om invoering van een digitale euro. Wie zit hier nu eigenlijk op te wachten? Wie heeft hierom gevraagd?", vroeg PVV-Kamerlid Maeijer tijdens een debat dat eerder deze week in aanloop naar de Eurotop plaatsvond. Ze wilde van de premier weten op welke manier de Tweede Kamer bij de besluitvorming over de digitale euro wordt betrokken en wanneer welke stappen worden verwacht.

"Er is een deftige verklaring aangenomen, zo lees ik, waarin staat dat eventuele invoering politieke besluitvorming vergt. Dat lijkt me nogal wiedes. Maar door wie en wanneer? Of is dit nieuwe paradepaardje al een gelopen race en komt er linksom of rechtsom straks gewoon een digitaal broertje van de euro die we nu al hebben?" Rutte liet daarop weten dat de Commissie in mei met het wetsvoorstel komt en het kabinet daarna met een reactie zal volgen.

Reacties (26)
24-03-2023, 06:46 door Anoniem
Zoals gezegd: die digitaloe euro wordt ons weer gewoon door de strot gedrukt: alle controle voor brussel. Mooi kunnen volgen waar iedereen z'n geld aan uit geeft en 2 jaar later de mogelijkheid benutten om vooraf te kunnen bepalen waar die euro aan uitgegeven kan worden.

Stop met die EU. Nexit. Zo snel mogelijk.
24-03-2023, 08:09 door Anoniem
Nog geen reacties?

Goed dat er kritische vragen gesteld worden.
Nu nog een antwoord krijgen, en daar zit het lastige gedeelte.
Eigenlijk wel raar dat we nog helemaal niks weten terwijl we wel geacht worden er een beslissing over te maken...

Trouwens, wie heeft de "You are EU" reclame borden ook al gezien?
Volgens mij is dat technisch gezien een vorm van propaganda, klopt dit?
24-03-2023, 08:50 door majortom - Bijgewerkt: 24-03-2023, 08:53
En zo worden we de digitale euro ingerommeld.

Eerst zal deze optioneel zijn. Dan volgen voordeeltjes als je deze manier van betalen gebruikt. Dan volgen nadelen (extra kosten) als je een andere manier van betalen gebruikt. Tenslotte wordt her en der een andere manier van betalen uitgefaseerd (vgl waar kan ik nog contant betalen voor parkeren (sterker, zelfs via PIN wordt her en der al onmogelijk gemaakt)) onder het mom van gemakkelijker en goedkoper. De gemiddelde Nederlander is hier helaas zeer gevoelig voor heeft o.a. de Coronatijd (vgl de acceptatie van de CTB met als voordeeltje "kunnen uitgaan") geleerd. Vergelijk korting op autoverzekeringen als je je continu laat monitoren op je rijgedrag: alles wordt veel te gemakkelijk opgegeven voor minimale voordelen.

De niet programmeerbaarheid is ook een wassen neus. Initieel zal dat niet zo zijn, maar vervolgens zal onder het mom van bijvoorbeeld klimaat dit echt gaan gebeuren. Als je de conferenties over CDBC bekijkt (o.a. degene waar ook koningin Maxima aan deelnam) dan wordt juist deze programmeerbaarheid keer op keer als voordeel door de deelnemers benoemd.
24-03-2023, 09:39 door Anoniem
Contant geld zo snel mogelijk uitfaseren.
De digitale euro is bij uitstek geschikt om criminelen de pas af te snijden.
24-03-2023, 09:42 door Anoniem
Ik vindt dit goed nieuws, ik ben blij dat we nog een extra manier van betalen erbij krijgen helemaal omdat ik soms mijn portemonnee thuis vergeet dan kan ik niks. Straks met die digitale euro kan ik gewoon inloggen en betalen! Ideaal!
24-03-2023, 10:10 door Anoniem
Een digitale kooi, waar je geen controle over hebt, wat kan er mis gaan.
24-03-2023, 10:11 door Anoniem
"De Brusselse trein gaat maar door: in navolging van het Europese idee ligt er ook een wens om invoering van een digitale euro. Wie zit hier nu eigenlijk op te wachten? Wie heeft hierom gevraagd?"

Nouja je kunt ook vragen wie er om regels met betrekking tot de kromheid van bananen en komkommers gevraagd heeft natuurlijk...
Het antwoord is: niet wij, maar er is vast wel ergens een belanghebbende. En de EU draait om het bedienen van belanghebbenden.
24-03-2023, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vindt dit goed nieuws, ik ben blij dat we nog een extra manier van betalen erbij krijgen helemaal omdat ik soms mijn portemonnee thuis vergeet dan kan ik niks. Straks met die digitale euro kan ik gewoon inloggen en betalen! Ideaal!

Als je je telefoon, id-bewijs, en/of token niet vergeet.

Zo ideaal is het dus niet. Want je loopt dan meer risico om niet te kunnen betalen, als je 1 van meerdere dingen vergeet.

Er als eens aan gedacht om een bankbiljet voor de zekerheid bij je rijbewijs te stoppen (of vergeet je die ook regelmatig?) of in iets dat je bijna altijd bij je hebt. (schoen, sok, tas, etc)
24-03-2023, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vindt dit goed nieuws, ik ben blij dat we nog een extra manier van betalen erbij krijgen helemaal omdat ik soms mijn portemonnee thuis vergeet dan kan ik niks. Straks met die digitale euro kan ik gewoon inloggen en betalen! Ideaal!
Klopt en in de toekomst zul je ook via een ingebouwde chip in je pols kunnen betalen.

voor de handigheid wordt ook even gecontroleerd of jij gezond leeft als dit niet het geval is wordt automatisch een beperking opgelegd op waar jij jouw geld aan uit mag geven.

Als je op je 17e een controversiële post hebt gemaakt dan wordt je voor je eigen veiligheid online in quarantaine en krijg je een bezoekje van de cyber agent voor een "gesprek" afhankelijk van de uitkomst van dit "gesprek" wordt er besloten of jij uit de online quarantaine mag worden gehaald.

Dit alles om het jouw makkelijker te maken en voor je eigen veiligheid
24-03-2023, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vindt dit goed nieuws, ik ben blij dat we nog een extra manier van betalen erbij krijgen helemaal omdat ik soms mijn portemonnee thuis vergeet dan kan ik niks. Straks met die digitale euro kan ik gewoon inloggen en betalen! Ideaal!
Klopt en in de toekomst zul je ook via een ingebouwde chip in je pols kunnen betalen

Dat kon al in 2004: https://www.marketingfacts.nl/berichten/baja_vip_chip/
24-03-2023, 12:11 door Anoniem
De toekomst wordt een mix van Minority Report (voor criminaliteits/kuch, terrorisme bestrijding), Soilent Green (voor het millieu en het inperken van de bevolkingsgroei en oplossen woningnood), en vast nog een paar hollywood films...

Gelukkig ben ik dood tegen de tijd dat de poep de ventilator raakt.
24-03-2023, 12:14 door Anoniem
...er geen sprake zal zijn van een programmeerbare digitale euro...
Ze zeiden in de vorige eeuw ook dat de databases die toen opgetuigd werden nooit gekoppeld zouden worden.
Daar gebben ze zich ook prima aan hun woord gehouden.

/s
24-03-2023, 13:53 door Anoniem
Iedere keer sta ik weer te kijken wat prioriteit heeft binnen de EU. Een digitale Euro is een van die dingen die laag op het prioriteitenlijstje zouden moeten staan. Er gaat enorm veel energie (letterlijk) zitten in een digitale Euro, waardoor klimaatdoelen nog meer uit het zicht raken. De bitcoin-infrastructuur vraagt nu al meer energie dan in NL wordt verbruikt. Dat zal met een digitale Euro nog meer worden. En dus worden de EU-burgers weer het slachtoffer van een zoveelste ondoordacht plan van de EU, want de klimaatdoelstellingen worden niet bijgesteld vanwege het extra energieverbruik van de digitale Euro.
24-03-2023, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: Contant geld zo snel mogelijk uitfaseren.
De digitale euro is bij uitstek geschikt om criminelen de pas af te snijden.
En je lot in handen te leggen van een stel andere criminelen. Legale criminelen, dat wel, maar of dat anders voelt?
24-03-2023, 15:08 door Anoniem
Iedere keer sta ik weer te kijken wat prioriteit heeft binnen de EU. Een digitale Euro is een van die dingen die laag op het prioriteitenlijstje zouden moeten staan. Er gaat enorm veel energie (letterlijk) zitten in een digitale Euro, waardoor klimaatdoelen nog meer uit het zicht raken.
Je denkt toch niet echt dat de EU om haar klimaatdoelen geeft? In dat geval zou ze nooit een oorlog laten escaleren die direct en indirect een enorme impact op het klimaat heeft (neem de methaanvervuiling van de gaten in de Nord Streams ook even mee).
En de EU - de ECB is een onderdeel hiervan - heeft de digitale euro terecht bovenaan haar (niet mijn) prioriteitenlijstje gezet: er is geen betere manier om de steeds erger wordende bankencrises op te vangen.
Vanuit haarzelf (banken) bekeken.
24-03-2023, 15:15 door Anoniem
Daarin staat onder andere ... duidelijke voordelen voor burgers ... en gebaseerd moet zijn op Europese infrastructuur.
Duidelijke voordelen zoals? Misschien ben ik blind maar ik zie ze niet. Maar ja, ze zijn bij de EU alweer een stap verder. They Were So Preoccupied With Whether Or Not They Could, They Didn’t Stop To Think If They Should.
24-03-2023, 16:26 door Anoniem
Waarom sputtert groen links en D66 niet tegen?
Als klimaatdrammers zouden ze toch moeten weten dat dit net zoveel energie gaat kosten als nu al in heel europa verbruikt wordt?
Ik geloof dat bitcoin nu al meer verbruikt dan de BeNeLux, laat staan een cryptomunt die door HEEL de EU gebruikt wordt ipv een handje vol techneuten, IT-o-fielen en miljonairs?
24-03-2023, 16:56 door Anoniem
Door Anoniem: "De Brusselse trein gaat maar door: in navolging van het Europese idee ligt er ook een wens om invoering van een digitale euro. Wie zit hier nu eigenlijk op te wachten? Wie heeft hierom gevraagd?"

Nouja je kunt ook vragen wie er om regels met betrekking tot de kromheid van bananen en komkommers gevraagd heeft natuurlijk...
Het antwoord is: niet wij, maar er is vast wel ergens een belanghebbende. En de EU draait om het bedienen van belanghebbenden.

Of het belang van de lobbyisten.
24-03-2023, 18:06 door Anoniem
Oktober dit jaar wordt de klap er definitief op gegeven door de Europese Commissie. Dit heeft La Garde gezegd in een “prank” zoom call met een neppe Zelensky. Het was lachen en huilen tegelijk bij het zien en horen van deze prank zoom call.
24-03-2023, 19:27 door Anoniem
Door Anoniem: Contant geld zo snel mogelijk uitfaseren.
De digitale euro is bij uitstek geschikt om criminelen de pas af te snijden.

Alle criminelen gaan daarna netjes solliciteren en belasting betalen evenals oude vrouwtjes helpen met de boodschappen doen.
Slaap lekker verder.
24-03-2023, 22:09 door Anoniem
Als je tenminste nog maar een beetje in het zwart kunt rommelen want anders kom je nooit uit die ZZP uitkering. Of hoe heet dat tegenwoordig.
25-03-2023, 12:54 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom sputtert groen links en D66 niet tegen?
Als klimaatdrammers zouden ze toch moeten weten dat dit net zoveel energie gaat kosten als nu al in heel europa verbruikt wordt?
Ik geloof dat bitcoin nu al meer verbruikt dan de BeNeLux, laat staan een cryptomunt die door HEEL de EU gebruikt wordt ipv een handje vol techneuten, IT-o-fielen en miljonairs?
Er wordt helemaal niet over mining van digitale euro gesproken. Leer eens Begrijpend te lezen.
25-03-2023, 13:30 door Anoniem
Was dit niet een complot?

Anyway, een van de grootste gevaren van deze tijd m.i.
Volledige gecentraliseerde controle over het individu op het meest fundamentele niveau, elke participatie in het sociaal-economisch verkeer wordt hiermee gemonitord, gestuurd en beperkt.

What could possibly go wrong?!
25-03-2023, 16:39 door Anoniem
Eerder dit jaar heeft de Eurogroep een verklaring aangenomen met voorwaarden over de eventuele invoering van een digitale euro. Daarin staat onder andere dat de invoering van de munt en de belangrijkste kenmerken daarvan politieke besluitvorming vereist, er geen sprake zal zijn van een programmeerbare digitale euro, een mogelijke digitale euro complementair moet zijn aan contant geld, een hoog niveau van privacy en gegevensbescherming zal bevatten, duidelijke voordelen voor burgers, bedrijven en de bredere economie moet hebben en gebaseerd moet zijn op Europese infrastructuur.
Dus de Eurogroep wil een CBDC (ze laten het CB nu zoveel mogelijk weg) en gaat dan later nog eens bedenken wat de "duidelijke voordelen" voor burgers, bedrijven en de bredere economie zijn.

Als ze nu nog niet kunnen zeggen wat die "duidelijke" voordelen voor de burgers zijn, maakt dat wel duidelijk dat het hun er niet om gaat hun eigen burgers van dienst te zijn. Waar gaat het ze dan wel om?

Het is een paardenmiddel, maar liever vrijheid in armoede dan een gouden EU-kooi. Dus: uit de EU. Ik ben om.
25-03-2023, 19:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Contant geld zo snel mogelijk uitfaseren.
De digitale euro is bij uitstek geschikt om criminelen de pas af te snijden.

Alle criminelen gaan daarna netjes solliciteren en belasting betalen evenals oude vrouwtjes helpen met de boodschappen doen.
Slaap lekker verder.

Daarom doe ik mijn auto ook nooit op slot en laat ik de sleutel er in, …
27-03-2023, 20:03 door Anoniem
Door Anoniem: Contant geld zo snel mogelijk uitfaseren.
De digitale euro is bij uitstek geschikt om criminelen de pas af te snijden.
Hoezo? Politici en centrale bankiers zijn de grootste criminelen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.