image

Clearview scrapete 30 miljard afbeeldingen zonder toestemming gebruikers

dinsdag 28 maart 2023, 14:25 door Redactie, 8 reacties

Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview heeft inmiddels dertig miljard afbeeldingen afkomstig van Facebook en andere platformen gescrapet, zonder toestemming van gebruikers, en de Amerikaanse politie heeft hier al een miljoen keer gebruik van gemaakt. Dat meldt de BBC op basis van een gesprek met Clearview-ceo Hoan Ton-That.

Clearview beschikt over een systeem met miljarden afbeeldingen van gezichten. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt. Het bedrijf wil de database uitbreiden naar honderd miljard gezichtsafbeeldingen, wat neerkomt op veertien foto's voor elk persoon op aarde.

Inmiddels staat de teller op dertig miljard afbeeldingen en hebben Amerikaanse politiediensten volgens Ton-That het systeem één miljoen keer gebruikt. Dit aantal is niet door externe partijen bevestigd, maar de politie van Miami liet de BBC weten dat het de gezichtsherkenningssysteem bij het onderzoek naar bijna alle misdrijven inzet.

Privacyboetes

Vorig jaar kreeg Clearview voor het overtreden van de AVG van de Franse, Italiaanse en Griekse privacytoezichthouders drie boetes van bij elkaar zestig miljoen euro. Volgens de privacytoezichthouder wordt persoonlijke data onrechtmatig door Clearview verwerkt, aangezien er geen juridische basis is voor het verzamelen en gebruiken van de biometrische data. Daarnaast wordt er onvoldoende rekening met de rechten van individuen gehouden, zoals het recht op inzage.

Clearview heeft geen vestiging in Europa, waardoor elke Europese privacytoezichthouder voor zijn eigen gebied onderzoek deed. Naast de boetes van in totaal zestig miljoen euro werd het bedrijf door de drie toezichthouders opgedragen om data van burgers uit de betreffende landen niet meer te verzamelen en verwerken en al verzamelde data te verwijderen.

Reacties (8)
28-03-2023, 14:49 door Anoniem
eh hum.en Nederland???????
28-03-2023, 14:51 door Anoniem
Alles wat je online zet, kan en zal tegen je gebruikt worden

Zo simpel is het.
28-03-2023, 15:04 door _R0N_
Het meest schokkende vind ik

Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten

Het bedrijf wil de database uitbreiden naar honderd miljard gezichtsafbeeldingen, wat neerkomt op veertien foto's voor elk persoon op aarde.

Ik sta op zeer weinig foto's en mijn werkgever heeft ook geen toestemming om foto's met mijn afbeelding te gebruiken. Dit soort gedoe zag ik lang geleden al aankomen.
28-03-2023, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Alles wat je online zet, kan en zal tegen je gebruikt worden

Zo simpel is het.

En ook wat anderen over jou online zetten, dus niet zo simpel.
28-03-2023, 16:31 door _R0N_
Door Anoniem: Alles wat je online zet, kan en zal tegen je gebruikt worden

Zo simpel is het.

Nee, zo simpel mag het niet zijn. Jouw foto is een persoonsgegeven en mag du sniet zomaar, zonder toestemming, verzameld worden
bron: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/beeldmateriaal
28-03-2023, 19:06 door karma4
Door _R0N_:
Nee, zo simpel mag het niet zijn. Jouw foto is een persoonsgegeven en mag du sniet zomaar, zonder toestemming, verzameld worden bron: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/beeldmateriaal
Geen goede bron van waarheid. De GDPR zegt wat anders.
Alles wat in openbaarheid gebeurt mag door andere gezien worden. Jij zou de openbaarheid gaan verbieden.
28-03-2023, 19:20 door Anoniem
Het liefst zouden die Amerikanen iedereen opsluiten.
Sta je ergens met je foto in een database dan ben je per definitie schuldig.
Maar zo af en toe weet een veroordeelde met hulp van advocaten te bewijzen dat hij/zij onschuldig is en komt vrij na een jarenlange onterechte opsluiting.
29-03-2023, 12:28 door Anoniem
Hebben ze ook hun getrainde ai modellen verwijderd? Heb niet alles meegekregen van de staat van AI maar in principe zou je de originele foto's volgens mij niet meer hoeven hebben om mensen te kunnen matchen.

Dus dan kom je er met 60m goedkoop vanaf
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.