image

TikTok krijgt boete van 14,5 miljoen euro voor misbruik gegevens kinderen in VK

dinsdag 4 april 2023, 12:06 door Redactie, 2 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft TikTok een boete van omgerekend 14,5 miljoen euro opgelegd voor het misbruik van de gegevens van Britse kinderen. Volgens de autoriteit zijn naar schatting meer dan een miljoen Britse kinderen onder de dertien jaar actief op TikTok, terwijl dit in strijd met de voorwaarden is. Verder gebruikte TikTok de persoonlijke data van kinderen onder de dertien jaar, zonder toestemming van hun ouders.

Daarnaast heeft TikTok volgens de ICO onvoldoende gedaan om te controleren wie er van het platform gebruikmaakt en deed het niet genoeg om de minderjarige kinderen die een account hadden te verwijderen. De Britse privacywetgeving verplicht dat organisaties die hun diensten aan kinderen onder de dertien jaar aanbieden toestemming van de ouders of voogden moeten hebben.

TikTok heeft dat niet gedaan, ook al had het moeten weten dat kinderen onder de dertien van het platform gebruikmaakten, zo stelt de ICO. De populaire video-app voerde ook geen adequate controles uit om te jonge kinderen te identificeren en verwijderen. Daarnaast werd persoonlijke data van Britse gebruikers niet op een rechtmatige, eerlijke en transparante manier verwerkt.

De Britse privacytoezichthouder was oorspronkelijk van plan om TikTok een boete van omgerekend 31 miljoen euro op te leggen. Maar na het verweer van TikTok besloot de ICO een bevinding over het onrechtmatig gebruik van bijzondere persoonsgegevens niet te vervolgen. Daardoor werd deze mogelijke overtreding niet meegenomen en kwam de uiteindelijk boete op 14,5 miljoen euro uit.

Reacties (2)
04-04-2023, 16:51 door Anoniem
Hoezo moet TikTok weten dat een handjevol kinderen zich aanmeld als volwassenen? Ik neem aan dat er niet een club aan moderators de hele dag filmpjes gaat zitten bekijken om vast te stellen dat een filmpje niet door een volwassene is gepost maar door een kind. De VK zou dit ook uitgelokt kunnen hebben door een aantal kinderen een account aan te laten maken als volwassene en wachten of TikTok gaat reageren. Bij uitblijven van een reactie meteen het zwaarste middel pakken. Tja, zo kun je ieder bedrijf natuurlijk naar de haaien helpen.
Waarom krijgen de ouders dan geen boete want die zijn toch verantwoordelijk voor het doen en laten van hun koters? Als je koters op de wereld zet is het ook jou verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen, helaas lijken steeds meer ouders te vinden dat de overheid, maatschappij en bedrijven hun verantwoordelijkheid maar moeten overnemen.
04-04-2023, 17:51 door Anoniem
foei, jullie moeten nu 1 minuut extra serverhosting aan ons afrekenen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.