image

Tiener veroordeeld voor ontwikkelen en verspreiden van phishingpanels

dinsdag 4 april 2023, 12:21 door Redactie, 4 reacties

De rechtbank Noord-Nederland heeft een tiener die phishingpanels ontwikkelde en verspreidde veroordeeld tot een voorwaardelijk jeugddetentie van drie maanden en een onvoorwaardelijke werkstraf van honderdtwintig uur. Met phishingpanels kan iemand zonder technische kennis eenvoudig een phishingsite opzetten. De verdachte leverde zijn phishingpanels aan meerdere personen en gaf instructies voor het gebruik ervan.

Daarnaast beschikte hij over persoons- en accountgegevens die hij op grote schaal via internet verkocht. Het ging onder andere om accounts van Mediamarkt, Coolblue, Facebook en bol.com, al dan niet in combinatie met gegevens over bankrekeningen. "Het is daarmee niet denkbeeldig dat het om grootschalige fraude ging die met aanzienlijke schade gepaard is gegaan. Verdachte heeft geen oog gehad voor de financiële schade die hij de slachtoffers heeft toegebracht", zo liet de rechter weten.

De verdachte is inmiddels jongvolwassen, maar was voor het grootste gedeelte van de strafbare feiten minderjarig. De rechtbank stelde ook vast dat de behandeling van de rechtszaak te lang op zich heeft laten wachten. "Verdachte kent een belast verleden en heeft vanaf zijn veertiende levensjaar bij verschillende instellingen gewoond. Bij hem is een diagnose van autisme en ADHD vastgesteld. Op dit moment is verdachte een jongvolwassene, die op een aantal leefgebieden ondersteuning nodig heeft", stelde de rechter, die toevoegde dat een onvoorwaardelijke jeugddetentie de de positieve ontwikkelingen van de verdachte teniet zou doen.

Reacties (4)
04-04-2023, 15:16 door Anoniem
ach arme jonge wat een slappe gelul hij weet donders goed dat het voor ijgen gewin was en dan zielig doe kom nou gewoon
net als andere de bak in ....
04-04-2023, 20:14 door Anoniem
stelde de rechter, die toevoegde dat een onvoorwaardelijke jeugddetentie de de positieve ontwikkelingen van de verdachte teniet zou doen.
Als de wet de criminele beschermt wil dat zeggen dat de slachtoffers de criminele worden en de criminele de
slachtoffers. Ik zit de wachten, wanneer in plaats van de criminele de slachtoffers gevangenis straf krijgen.
04-04-2023, 21:12 door Anoniem
Door Anoniem: ach arme jonge wat een slappe gelul hij weet donders goed dat het voor ijgen gewin was en dan zielig doe kom nou gewoon
net als andere de bak in ....
-
ik zou zeggen laats ze in den haag de wet ervoor aanpassen voor zulk jongelui. dat als ze zo iets plegen en doen dat er een hogere straf op staat [phishingpanels aan meerdere personen en gaf instructies voor het gebruik ervan] dan weet je toch waarmee je bezig bent;
06-04-2023, 21:59 door Anoniem
Straffen in Nederland kunnen beter aanmoedigingen genoemd worden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.