image

Douane voldoet pas in maart 2024 volledig aan Wet politiegegevens

woensdag 12 april 2023, 14:22 door Redactie, 3 reacties

De douane voldoet bij het verwerken van persoonsgegevens pas in maart 2024 volledig aan de Wet politiegegevens (Wpg), zo heeft staatssecretaris De Vries van Financiën bekendgemaakt. Sinds maart 2019 valt de Douane onder de Wpg voor de verwerking van strafrechtelijke persoonsgegevens. Deze wet regelt de verwerking van persoonsgegevens voor de uitoefening van de politietaak door onder meer de Nationale Politie, de bijzondere opsporingsdiensten, de Koninklijke marechaussee, de Rijksrecherche en ook de Douane.

De wet vereist een jaarlijkse interne audit, en iedere vier jaar een externe audit. De Auditdienst Rijk (ADR) deed een audit bij de Douane en kwam tot de conclusie dat de overheidsinstantie in 2021 in belangrijke mate niet voldeed aan de Wpg. "Dit is ernstig, want de verwerking van gevoelige persoonsgegevens vraagt grote zorgvuldigheid. De Douane is op dit moment bezig met het opstellen van een verbeterrapport naar aanleiding van de audit", aldus De Vries over het onderzoek.

Volgens de staatssecretaris laat het auditrapport zien dat de Douane "nog flinke stappen" te zetten heeft om de implementatie van de Wpg op orde te krijgen. Uit het verbeterrapport blijkt dat de Douane tot maart volgend jaar bezig is om aan de wet te voldoen. "Ik vind het belangrijk dat de Douane uiterlijk in maart 2024 geheel aan de Wpg voldoet", laat De Vries over de planning weten. Eind dit jaar vindt een nieuwe audit plaats. Eventuele verbeteracties kunnen dan in het eerste kwartaal van 2024 worden doorgevoerd.

Reacties (3)
12-04-2023, 16:27 door Anoniem
Goh. Ik krijg mijn belastingaangifte 2022 niet rond. Ik ga dat in 2027, 5 jaar later, wel een keer doen.
Gokje wagen dat daar niet erg coulant op gereageerd wordt door diezelfde overheid?

Je ziet het weer: de overheid is de vijand. Sch**t aan de burgers.
12-04-2023, 19:05 door karma4
Als oplichters wilt faciliteren dan moet je zeer strikte voorwaarden aan handhaving stellen. Zo is big brother aan de macht gekomen
12-04-2023, 22:35 door Anoniem
Door Anoniem: Goh. Ik krijg mijn belastingaangifte 2022 niet rond. Ik ga dat in 2027, 5 jaar later, wel een keer doen.
Gokje wagen dat daar niet erg coulant op gereageerd wordt door diezelfde overheid?

Je ziet het weer: de overheid is de vijand. Sch**t aan de burgers.

UM de Wet Politie Gegevens heeft veel processen drastish moeten veranderen... dingen waar ze vroeger "zonder meer" recht toe hadden om te registreren. moeten ze van gaan bijhouden waarom en door wie dit besloten is (naast wie het uitvoert).

das nogal veel werk om de processen en de software daarop aantepassen.. maar zonder de software, kan de duoane nu al wel werken 'in de geest van' de Wpg totdat ze zo ver zijn dat ze echt voldoen.

mischien moet je eens de Wpg eens lezen, het is een toevoeging en implementatie van de AVG. en dan eens zeggen wat jij denkt dat dan allemaal aangepast moet worden....
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.