image

Europese privacytoezichthouders lanceren ChatGPT-taskforce

donderdag 13 april 2023, 13:50 door Redactie, 3 reacties

De Europese privacytoezichthouders, verenigd in de EDPB, hebben een ChatGPT-taskforce gelanceerd om zo de samenwerking te bevorderen en informatie over mogelijke acties tegen de chatbot uit te wisselen. Aanleiding is de beslissing van de Italiaanse privacytoezichthouder om de chatbot te verbieden wegens het illegaal verzamelen van persoonlijke gegevens voor het trainen van de algoritmes en het niet controleren van de leeftijd van minderjarigen.

Het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de AVG. Vandaag hadden de toezichthouders in Brussel overleg, waarbij ook het optreden van de Italiaanse toezichthouder tegen ChatGPT werd besproken. Daarop besloot de EDPB om een aparte taskforce op te richten voor het coördineren en uitwisselen van informatie over mogelijke handhavingsacties die de toezichthouders tegen de chatbot gaan nemen. Verdere informatie over de taskforce is niet gegeven.

Reacties (3)
13-04-2023, 16:22 door Anoniem
Gebruik kunnen maken van ChatGPT zónder die brakke login/aanmeldfunctie zou al een hoop privacy-ellende schelen. Op nog meer woekering qua registratie/regulatie zit niemand te wachten.

Met meer concurrentie mbt AI -hopelijk verspreid over verschillende jurisdicties- zal ook deze malversaties wegnemen. Dan moet Openai wel die kinderschoenen weggooien. Zelfde geldt voor Bing: Nu slechts nog bruikbaar met Edge.

Het is helaas nog wachten tot AI uit de bèta-fase komt, want Openai's ChatGPT is nu nog te beperkt, overgereguleerd, brak en vooral overschat. Die beperkingen en overregulatie zorgen m.i. voor de grootste privacyschending. Zelfs zonder (intensief) gebruik liggen je gegevens al 'op straat'.

Je gaat toch ook niet inloggen bij een zoekmachine om slechts iets op te zoeken? Teveel kletskoek over de splinters, maar niemand spreekt over de kolossale balk als de beperkende drempel.
14-04-2023, 09:26 door Anoniem
Task force dit task force dat, als er knuppels in zitten hebben je er niets aan. Kijk hoe dat windows misbruikt wordt, ze moeten eens regulieren de eisen aan besturingssystemen.
14-04-2023, 09:51 door Anoniem
Had het dan de ChatGPTaskforce genoemd... Gemiste kans als je het mij vraagt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.