image

Kuipers benadrukt opnieuw belang van cyberbewustzijn bij zorgpersoneel

donderdag 13 april 2023, 13:26 door Redactie, 9 reacties

Bewustwording over cyberrisico's en het belang van zorgvuldig handelen is essentieel voor goede informatieveiligheid in de Nederlandse gezondheidszorg, zo heeft minister Kuipers van Volksgezondheid opnieuw benadrukt. De minister liet dit weten op Kamervragen over ransomware-aanvallen op ziekenhuizen en zorginstellingen.

"Welke maatregelen worden genomen om te voorkomen dat een klik op een verkeerde link door een (zorg)medewerker cybercriminelen toegang geeft tot de meest gevoelige en kwetsbare informatie van patiënten?", zo wilden VVD-Kamerleden Hermans, Rajkowski en Rahimi van de bewindsman weten. Kuipers antwoordt dat bewustwording van risico’s en het belang van zorgvuldig handelen door eigen medewerkers essentieel voor goede informatieveiligheid in de zorg is. Iets wat hij vorige maand ook al liet weten in een antwoord op andere Kamervragen.

"Het ministerie van Volksgezondheid zet daarom ten eerste in op het stimuleren van informatieveilig gedrag van zorgprofessionals", aldus de minister. Een paar jaar geleden is het ministerie het project "informatieveilig gedrag" gestart. Dit project moet voor een gedragsverandering op het gebied van informatieveiligheid zorgen, toegespitst op de Nederlandse zorgsector. Daarin wordt onder andere beschreven hoe kan worden voorkomen dat zorgpersoneel slachtoffer van phishing wordt.

Reacties (9)
13-04-2023, 13:48 door Anoniem
Meneer Kuipers, er zijn grenzen aan het multitask-bewustzijn van zorgverleners, vooral van die met de handen aan het bed!
Het zet echt meer zoden aan de dijk om medische datadeling zo veel mogelijk te beperken i.p.v. volledig los te gooien.
Beschermen van de privésfeer van patiënten kan echt alleen met stevige datadijken om praktijken en ziekenhuizen; je kunt niet van twee walletjes eten!
13-04-2023, 14:27 door Anoniem
Tjonge, wat een ongelooflijk naïeve napraterij. Zijn we na 10 jaar met zeer beperkte impact van awareness-acties (we noemen het nu 'gedragsverandering', dan kunnen we er nog een paar jaar extra aan verdienen) er nou nog niet achter dat de root cause voor al die ellende niet bij de eindgebruiker ligt? De echte kosten (risico's...) van een veilige digitale samenleving worden duidelijk, maar we willen niet terug en er ook niet voor betalen. Blijkt die business case van die enthousiaste programmaleider / leverancier toch niet helemaal eerlijk geweest...
13-04-2023, 14:34 door Anoniem
Meneer Kuipers, het is niet heel moeilijk. Als meer dan 5 tot 10 mensen een 'geheim' kennen, dan is het daarmee geen 'geheim' meer - je hebt er maar 1 nodig die z'n klep niet kan houden.
Zolang iedereen in 'de zorg' naar eigen inzicht in mijn gegevens KAN grasduinen, dan gebeurt het DUS. En ik kan alleen maar constateren - als ik geluk heb - dat het gebeurd IS.
Vervolgens is het gebeurde niet ongedaan te maken of recht te trekken. Informatie kun je nou eenmaal niet terug halen.
Daarom: zorg ervoor dat informatie er niet is. Dan heb je het hele probleem niet. Dat is veel meer in MIJN belang dan het op straat gooien. Mocht iemand vanwege de gezondheid daar een andere afweging in maken: prima - baas over eigen data.
13-04-2023, 15:21 door Anoniem
Wij hebben er goed over nagedacht en in de praktijk getest. Wij willen naar Linux maar kuipers houdt een vendor lock in stand. Waarschijnlijk omdat hij bang wordt gemaakt, en gevoerd wordt met nepnieuws, door het oligopolie dat er gigantisch aan verdient.
13-04-2023, 15:22 door Anoniem
Het probleem zit 'm niet bij het zorgpersoneel, maar bij de brakke IT oplossingen en leveranciers waarbij het aan Security by Design en kennis of de wil ontbreekt ... Weg met al die middenkader managers, meer handen aan het bed en nul BS van (slechte) IT leveranciers accepteren.
13-04-2023, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem zit 'm niet bij het zorgpersoneel, maar bij de brakke IT oplossingen en leveranciers waarbij het aan Security by Design en kennis of de wil ontbreekt ... Weg met al die middenkader managers, meer handen aan het bed en nul BS van (slechte) IT leveranciers accepteren.
Precies en als het al een bewustzijnsprobleem is dan zit het bij die managers die vinden dat die regels niet voor hun gelden. Met name het hoger management is het grootste probleem omdat die ook nog eens Bil Gates adoreren. De sukkels.
13-04-2023, 21:55 door Anoniem
Door Anoniem: Tjonge, wat een ongelooflijk naïeve napraterij. Zijn we na 10 jaar met zeer beperkte impact van awareness-acties (we noemen het nu 'gedragsverandering', dan kunnen we er nog een paar jaar extra aan verdienen) er nou nog niet achter dat de root cause voor al die ellende niet bij de eindgebruiker ligt? De echte kosten (risico's...) van een veilige digitale samenleving worden duidelijk, maar we willen niet terug en er ook niet voor betalen. Blijkt die business case van die enthousiaste programmaleider / leverancier toch niet helemaal eerlijk geweest...

inderdaad !
13-04-2023, 22:03 door Anoniem
ja ja meneer kuipers, dit is er langzamerhand wel eentje a la :

https://www.youtube.com/watch?v=xqSLZ1jqhFQ
17-04-2023, 12:31 door Anoniem
Door Anoniem: Wij hebben er goed over nagedacht en in de praktijk getest. Wij willen naar Linux maar kuipers houdt een vendor lock in stand. Waarschijnlijk omdat hij bang wordt gemaakt, en gevoerd wordt met nepnieuws, door het oligopolie dat er gigantisch aan verdient.
Welke vendor lock precies?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.