image

NCR meldt storing met kassasystemen na ransomware-aanval op datacenter

maandag 17 april 2023, 14:44 door Redactie, 5 reacties

NCR, fabrikant van geldautomaten en kassasystemen, is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval waardoor bepaalde kassasystemen bij klanten niet meer volledig werken. Het gaat om het Aloha-kassasysteem voor restaurants en andere horecagelegenheden. Op 12 april kreeg NCR opeens met een storing in het kassaplatform te maken, zo meldt het bedrijf op de eigen website.

Op 13 april stelde het bedrijf vast dat een datacenter gebruikt voor het Aloha-kassaplatform was getroffen door een ransomware-aanval. Afgelopen zaterdag kwam NCR met een update over het incident en dat het bezig was om systemen te herstellen. Door de storing getroffen restaurants zouden klanten blijven kunnen bedienen, alleen bepaalde functionaliteit zou niet meer werken. Wanneer alle systemen weer zijn hersteld en hoe de aanval kon plaatsvinden is niet bekendgemaakt. De aanval zou het werk zijn van de criminelen achter de BlackCat-ransomware, ook bekend als Alphv, zo meldt beveiligingsonderzoeker Dominic Alvieri.

Reacties (5)
17-04-2023, 18:02 door Anoniem
Gelukkig is er nog cash
17-04-2023, 21:08 door karma4
Door Anoniem: Gelukkig is er nog cash
Met kassasystemen gaat het om cash.
Wat zou dit zeggen? -> "There is no impact to payment applications or on-premises systems."
18-04-2023, 11:06 door Anoniem
Men onderschat het gevaar van digitaal bankieren.
Tijdje terug nog een artikel waar Nederland koploper was op het gebied van digitalisering en dus bijna geen cash meer in omloop. DNB die met cijfers kwam dat 21% van betalingen in de winkel cash is.

Zorgwekkend imo
18-04-2023, 13:54 door _R0N_
Door Anoniem: Men onderschat het gevaar van digitaal bankieren.
Tijdje terug nog een artikel waar Nederland koploper was op het gebied van digitalisering en dus bijna geen cash meer in omloop. DNB die met cijfers kwam dat 21% van betalingen in de winkel cash is.

Zorgwekkend imo

Laat dit nou juist te maken hebben met contant betalen.
NCR kassa's zijn van die dingen met lades voor muntjes en briefjes, digitale betalingen gaan via een ander ding.
18-04-2023, 17:37 door Anoniem
Dergelijke aanvallen op datacenters is te voorkomen door te zorgen dat je alle assets in beeld hebt en de laatste patches zijn geïnstalleerd. Door het grote aanvalsoppervlak is een datacenter een interessant doel voor ransomware en sabotage. Helaas is de bewustwording en urgentie bij datacenters nog vrij laag. Hopelijk helpt dit slechte voorbeeld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.