image

Apple vangt opnieuw bot in zaak tegen securitybedrijf dat iOS-simulator biedt

dinsdag 9 mei 2023, 11:09 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-05-2023, 12:06

Apple heeft opnieuw bot gevangen in een zaak tegen securitybedrijf Corellium dat een iOS-simulator biedt, zo melden Reuters en Bloomberg Law. Volgens Corellium is de uitspraak van het Amerikaanse hof van beroep een grote overwinning voor de securitycommunity. Apple en Corellium zijn al jaren in een juridische strijd verwikkeld, waarbij Apple claimt dat Corellium inbreuk maakt op het auteursrecht van iOS.

Corellium is de maker van de "CORSEC simulator", een virtual machine die iOS draait. Daardoor is het mogelijk om iOS te draaien op apparaten die niet van Apple afkomstig zijn en het besturingssysteem op allerlei manieren te inspecteren en aan te passen. Volgens Corellium helpt dit om beveiligingsonderzoek en het vinden van kwetsbaarheden efficiënter te maken. Apple stelt dat er sprake is van auteursrechteninbreuk en klaagde Corellium in 2019 aan. Voordat het naar de rechter stapte had Apple geprobeerd om Corellium voor een bedrag van 23 miljoen dollar over te nemen, maar dat mislukte.

Een Amerikaanse rechtbank oordeelde in 2020 dat er geen sprake van "copyright infringement" was. In 2021 ging Apple in hoger beroep. Het hof van beroep oordeelt nu dat de CORSEC-simulator onder de "fair use doctrine" van de auteursrechtenwetgeving is beschermd. Deze doctrine stelt dat auteursrechtelijk beschermd werk in sommige gevallen kan worden nagemaakt. In dit geval is het hof het met Corellium eens, dat de virtual machines die iOS draaien alleen bedoeld zijn voor beveiligingsonderzoek.

De iOS-simulator biedt nieuwe features waardoor beveiligingsonderzoekers op zo'n manier hun werk kunnen doen die niet bij fysieke iPhones mogelijk is, aldus het vonnis. Het hof verwierp Apples argumenten dat Corellium iOS alleen in een ander formaat heeft verpakt om er zo geld mee te verdienen, en daarmee de markt en beveiligingsonderzoeksprogramma's van Apple schaadt.

De vraag of Corellium met het gebruik van Apples iconen en wallpapers inbreuk op het auteursrecht maakt wees het hof terug naar een lagere rechtbank. Volgens Apple Insider is de saga dan ook nog niet voorbij. Corellium is blij met de uitspraak en noemt het op Twitter een grote overwinning voor de securitycommunity.

Image

Reacties (2)
09-05-2023, 11:12 door Anoniem
Schaden van de markt dat is normaal toch niet iets waar Apple erg mee zit?
Of bedoelen ze schaden van hun eigen belangen? Zeg dat dan...
09-05-2023, 11:15 door Anoniem
Klein stukje achtergrond dat vaak buiten artikelen valt:

In 2018 heeft Apple eerst geprobeerd het bedrijf over te nemen.
Toen dit niet lukte zijn ze in 2019 begonnen met de rechtzaken.
Zie ook 9to5mac van destijds: https://9to5mac.com/2020/12/29/apple-loses-copyright-lawsuit-against-ios-virtualization-company-corellium/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.