image

EU-advocaten waarschuwen dat scanplan Brussel mogelijk onrechtmatig is

woensdag 10 mei 2023, 10:47 door Redactie, 15 reacties

Het plan van de Europese Commissie om alle chatberichten en ander verkeer van Europese burgers te inspecteren is mogelijk onrechtmatig en zal waarschijnlijk door rechters nietig worden verklaard, zo stelt de juridische dienst van de Europese Raad in gelekt juridisch advies (pdf). Volgens de dienst kan het plan inbreuk maken op essentiële rechten, zoals het recht op een privéleven en het recht op de bescherming van persoonlijke gegevens. Iets waar critici al vanaf het begin voor waarschuwen.

De Europese Commissie heeft altijd geclaimd dat het scanplan een proportionele en gerichte aanpak omhelst en van voldoende waarborgen is voorzien. De juridische dienst ziet dat het heel anders en stelt dat het verplichten van diensten om de communicatie van al hun gebruikers te inspecteren gelijkstaat aan algemene en willekeurige monitoring, in plaats van gerichte en proportionele monitoring, zoals Europese wetgeving vereist.

Het juridisch advies waarschuwt verder dat het scanplan tot een "surveillancesleepnet" in alle EU-lidstaten leidt dat alle interpersoonlijke communicatiediensten die in de EU actief zijn raakt. Gezien de willekeurige aard van de scanverplichting zou er daarmee sprake van een serieuze inbreuk op fundamentele rechten zijn, laat het juridisch advies verder weten. De juridische dienst denkt dan ook niet dat het scanplan een rechterlijke toets zal doorstaan.

"De dienst van de Europese Raad bevestigt in niet mis te verstane woorden waar andere juridische experts, mensenrechtenactivisten, opsporingsfunctionarissen, misbruikslachtoffers en kinderbeschermingsorganisaties al lange tijd voor waarschuwen: het verplichten van mail- en chatdiensten om alle privéberichten op illegaal materiaal te doorzoeken en aan de politie te melden schendt het recht op de vertrouwelijkheid van correspondentie", zegt Europarlementariër Patrick Breyer.

Hij roept EU-lidstaten op om het "dystopische China-achtige chatcontroleplan" te stoppen en fundamentele rechten te beschermen. Ondanks het juridische advies zouden België, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Roemenië en Spanje het scanplan steunen, zo meldt The Guardian.

Image

Reacties (15)
10-05-2023, 10:58 door Anoniem
Eigenaardig eigenlijk dat die hele EU maffia Oekraine steunt. Zouden ze met hun controle geilheid niet beter voor Rusland kunenn kiezen?
10-05-2023, 11:09 door Anoniem
De enige effectieve controle die ze kunnen invoeren is sociale controle.

Door baggere opvoeding, "import" en individualisering is het je deuren niet op slot hoeven doen verdwenen in de maatschappij.
Laat de medemens elkaar maar weer in gareel houden.

"Hey buurman, ik hoorde dat je wat krap bij kas zat deze maand, kom je anders bij ons eten?"
of
"Ik zag dat uw kind die prullenbak had gesloopt, dat kan echt niet. Pak hem maar even goed aan."

Daarmee kom je al een stuk verder dan alles online maar gaan bespioneren.
Als je mensen betrekt in een sociaal dagelijks leven, verminderen dit soort problemen vanzelf.
En mocht er iets gebeuren, dan kan de ouder aangifte doen bij de nu-niet-meer-oververwelmde politie.
10-05-2023, 11:19 door Anoniem
Er zijn jaarlijks 100.000 slachtoffers van misbruik in Nederland.
Het meeste daarvan zijn vrouwen en het meeste daarvan zijn bekenden van deze vrouwen.

Naar schatting is van de 100.000 slachtoffers er 1% kind.
Dus voor maximaal 1000 slachtoffers, worden 17.000.000 mensen hun basis rechten afgenomen om iets te doen wat waarschijnlijk in 99.999% van de gevallen niet zal helpen...

In 99.999% van de gevallen van een false-positive is de kans op levensgroot drama echter 100%..

Ja, dat klinkt erg proportioneel... NOT
10-05-2023, 11:32 door majortom - Bijgewerkt: 10-05-2023, 11:34
Om iemand onder de tap te plaatsen is heeft de AIVD toestemming nodig van de minister en een toetsingscommissie (https://www.aivd.nl/onderwerpen/afluisteren). De poilitie heeft toestemming nodig van de rechter-commissaris (https://www.politie.nl/informatie/waarom-tapt-de-politie-informatie.html). De EU denkt dat gewoon iedereen onder de tap gezet mag worden. Waar gaat dat mis in de gedachtenspinsels van de EU? Het is te zot voor woorden dat, omdat het kan, het dan ook maar moet worden gedaan. Het zoveelste sleepnet dat men over ons wil uitstorten.
10-05-2023, 12:58 door Anoniem
Door majortom: (https://www.aivd.nl/onderwerpen/afluisteren). De poilitie heeft toestemming nodig van de rechter-commissaris .
Hm die toetsing vooraf is eraf, de toetsing achteraf mag geen stappen ondernemen maar alleen rapporteren.
10-05-2023, 13:01 door johanw
en zal waarschijnlijk door rechters nietig worden verklaard

Dat houdt de EU niet tegen, net zoals met het datadelen met de US zal men het gewoon proberen in te voeren, en erop vertrouwen dat rechtszaken lang duren. En na zo'n zaak worden er een paar komma's veranderd in de wet en begint het weer van voren af aan.

Door Anoniem: Eigenaardig eigenlijk dat die hele EU maffia Oekraine steunt. Zouden ze met hun controle geilheid niet beter voor Rusland kunenn kiezen?

Denk je dat je vrijheid het in de Oekraiene beter af is dan in Rusland? Als je daar al een boete krijgt als je in de verkeerde taal op Facebook post? En alle oppositiepartijen verboden zijn.
10-05-2023, 13:41 door Anoniem
Waarom zitten er van dit soort mensen in de EC die eigenlijk alleen maar geld aan het verspillen zijn. Al van het begin af aan heeft ze negatief advies gekregen van meerdere kanten en toch zet ze het maar door.

Hoeveel geld aan onderzoek, aanvraag advies, reizen ( ze kwam zelfs hier om haar bigbrother award op te halen), vergaderingen waaraan andere mee moeten doen, het gehele EP die daar weer over gaat debatteren en daarmee de som verspeeld geld nog 's exponentieel toeneemt?
Had ze niet eerst op juridisch gebied kunnen uitzoeken of haar wens wel mogelijk is?

In Nederland moet éénieder die in de TK komt te zitten een eed afleggen waarin ze zweren alleen nieuwe wetten te verzinnen (of te steunen) die in lijn zijn met de grondrechten van iedere burger.
Oh wacht effe, zowel in NL als dus op Europees vlak gebeurt dat niet!
Sorry hoor, maar wat een k*ttekop en wat een fiasco wat betreft het hebben van vertrouwen in politieke personen.
10-05-2023, 16:06 door Anoniem
We zijn inmiddels dus al een paar algemene mensenrechten-stationnetjes gepasseerd.
EU acht zich almachtig en wenst wel haar burgers te controleren maar de eigen controle te ontgaan.

Komt weer het oude dilemma, who controls the custodians?

Of zijn we weer terug in de tijd gegaan en is de EU een orgaan, destijds op- en ingericht door fascisten voor degenen,
die het nu niet meer willen zijn, maar zich toch als zodanig gedragen - totalitair.

Is de EU onderdeel van het neo-Romainse Rijk van de Apocalyps?

Advocaten thans onderhevig aan maatregelen van orde? Hoe gaat het verder met onze democratie?
Sleepnetten, monitoren, total surveillance. EU = The Borg.
10-05-2023, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zitten er van dit soort mensen in de EC die eigenlijk alleen maar geld aan het verspillen zijn. Al van het begin af aan heeft ze negatief advies gekregen van meerdere kanten en toch zet ze het maar door.

Hoeveel geld aan onderzoek, aanvraag advies, reizen ( ze kwam zelfs hier om haar bigbrother award op te halen), vergaderingen waaraan andere mee moeten doen, het gehele EP die daar weer over gaat debatteren en daarmee de som verspeeld geld nog 's exponentieel toeneemt?
Had ze niet eerst op juridisch gebied kunnen uitzoeken of haar wens wel mogelijk is?

In Nederland moet éénieder die in de TK komt te zitten een eed afleggen waarin ze zweren alleen nieuwe wetten te verzinnen (of te steunen) die in lijn zijn met de grondrechten van iedere burger.
Oh wacht effe, zowel in NL als dus op Europees vlak gebeurt dat niet!
Sorry hoor, maar wat een k*ttekop en wat een fiasco wat betreft het hebben van vertrouwen in politieke personen.

Wat zou die euro-commissaris er voor krijgen om deze maatregel er koste-wat-het-kost doorheen te drukken? Een duur betaald baantje. Geld. Bewijsmateriaal dat niet naar buiten mag komen.
10-05-2023, 23:39 door Anoniem
Ook het hebben van afwijkende meningen of zelfs het bezoeken van sites met alternatieve informatie,
anders dan die, gevuld met de gepropageerde EU-palaver, zal op termijn strafbaar worden gesteld.

In een dergelijk beleid zijn Canada en Brazilië ons in de EU reeds voorafgegaan, want 'WEF vult'.

Er wacht ons controle van een soort 'gedachtenpolitie'.
Leuker kunnen ze het bij de EU niet maken voor hun onderdanen.

Ziet men nu eindelijk in welke situatie we dreigen te belanden?
Of zijn er nog massa's mensen niet op de hoogte van wat er dreigt?

#webproxy
11-05-2023, 00:22 door Anoniem
Mogelijk het verkopen van metadata van privegegevens die ze via een "AI" automatisch laten verwerken. (Ook een beetje onzinnig aangezien er nog helemaal geen echte Artificial Intelligence bestaat, het zijn gewoon een aaneenschakeling van scripts)
Oa. Google verdient er een aardige cent aan...
Ze kunnen beter een campagne starten voor de verantwoordelijkheid van ouders tegenover het internet van tegenwoordig, aangezien het nu zeer populair is geworden.
Dus dat kinderen niet op vroege leeftijd aan het chatten gaan op smartphones, en op phising-links klikken en nog veel meer, dat is gewoon een slecht idee.
Ouders zijn daarvoor verantwoordelijk, niet de EU.
En een goede onderwijzer die de gevaren van het internet kan uitleggen uiteraard, dan zijn we al een stuk verder.
In Amerika is er ook een voorstelling van een wet (de EARN-IT wet) waarbij ze iets soortgelijks willen doen, maar voordat deze wet er al is willen ze hem al aanpassen voor drugsdealers/gebruikers, en nog een paar amdere zaken.
Alhoewel de NSA, AIVD, en dergelinke instanties dit echt niet allemaal doen vanwege "terrorisme" of "zielige kinderen", het gaat hier gewoon om $$$.
Misschien is het niet zo, maar helaas zullen we dat soort dingen heel moeilijk kunnen bewijzen.
11-05-2023, 14:13 door Anoniem
De server van Aeur.eu blokkeert de IP-adressen van Tor exits en de bekende VPN providers:

The European Council’s official Legal Service opinion concering the legality of "Chat control"
Het uitgelekte juridisch advies aan de Raad met als kenmerk: 8787/23 d.d. 6 april 2023 [PDF]

https://web.archive.org/web/20230508104919/https://aeur.eu/f/6ql
11-05-2023, 14:45 door Anoniem
Onze grondwet beschermt ons niet tegen EU wetgeving.
Door een vreemde kronkel gaat EU wetgeving boven Nederlandse wetgeving.

Een plan van de EU commissie kan dus zo maar wet worden binnen de EU.

Wist u dit al?
12-05-2023, 16:11 door Anoniem
Er zijn jaarlijks 100.000 slachtoffers van misbruik in Nederland.
Het meeste daarvan zijn vrouwen en het meeste daarvan zijn bekenden van deze vrouwen.
Wellicht omdat niet elke dader lukraak een slachtoffer van de fiets trekt.

Maargoed, als je meer concrete cijfers bekijkt is onder slachtoffers de man/vrouw verhouding 45% vs 55%
Dan is het toch minimaal opmerkelijk dat genderneutraliteit dan ineens anti-belangrijk is.

Of moet ik een vrouwelijk slachtoffer erger vinden dan een mannelijk slachtoffer, omdat de dader 99% man en 1% vrouw is.
Wel mooi dat men daar enkel mannen en vrouwen en geen andere geslachten heeft.

Overigens; er bestaan ook mannen die zich niet schuldig maken aan sexueel misbruik.

Misschien moeten we gewoon over dader en slachtoffer praten, nu we zo'n fluide toekomst tegemoet gaan.

Het huidige "man = dader & vrouw = slachtoffer" mantra krijgt nogal mankementen.
12-05-2023, 23:58 door Anoniem
Wacht even... je schreef:
Er zijn jaarlijks 100.000 slachtoffers van misbruik in Nederland.
Het meeste daarvan zijn vrouwen en het meeste daarvan zijn bekenden van deze vrouwen.

Doch, ik vemoed dat je "dader is meestal bekende van het slachtoffer" bedoelde
(conform de meeste statistiek danwel schattingen).

Dan is het eigenlijk irrationeel dat we "Niet met vreemde mensen praten" instrueren aan onze kinderen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.