image

Clearview AI moet Franse toezichthouder dwangsom van 5,2 miljoen euro betalen

woensdag 10 mei 2023, 11:11 door Redactie, 4 reacties

Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI moet de Franse privacytoezichthouder CNIL een dwangsom van 5,2 miljoen euro betalen omdat het zich niet aan eerder gestelde eisen heeft gehouden. Clearview kreeg vorig jaar van CNIL een boete van 20 miljoen euro opgelegd wegens het overtreden van de AVG. Daarnaast moest Clearview stoppen met het verzamelen en gebruiken van afbeeldingen van Franse burgers en moest het al verzamelde afbeeldingen verwijderen.

Het bedrijf kreeg twee maanden de tijd om hieraan te voldoen en zou anders een dwangsom van 100.000 euro per dag moeten betalen, met een maximum van 5,2 miljoen euro. De Franse privacytoezichthouder heeft naar eigen zeggenr geen bewijs van Clearview ontvangen dat het hieraan heeft voldaan, waarop CNIL nu heeft besloten dat het gezichtsherkenningsbedrijf de dwangsom van 5,2 miljoen euro moet voldoen.

Clearview beschikt over een systeem met miljarden afbeeldingen van gezichten. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt. Het bedrijf wil de database uitbreiden naar honderd miljard gezichtsafbeeldingen, wat neerkomt op veertien foto's voor elk persoon op aarde.

Inmiddels staat de teller op dertig miljard afbeeldingen en hebben Amerikaanse politiediensten volgens Clearview-ceo Ton-That het systeem één miljoen keer gebruikt. Meerdere Europese privacytoezichthouders besloten Clearview vorig jaar boetes op te leggen wegens het overtreden van de AVG. Naast de Franse ging het in het geval van de Italiaanse en Griekse privacytoezichthouders ook om boetes van elk 20 miljoen euro.

Reacties (4)
10-05-2023, 11:27 door Anoniem
Ik hoop dat ze last krijgen van ransomware en hun hele dataset kwijt raken...

Verder denk ik dat indexering van alle mensen op aarde mij iets te ver gaat.
Al helemaal voor een privaat bedrijf.
10-05-2023, 11:38 door Anoniem
Ik krijg sterk het idee dat Clearview AI zich geen biet aantrekt van enige boete en gewoon doorgaat met het verzamelen van afbeeldingen van gezichten.

Het verzamelen gaat overigens rap. In oktober 2022 stond de teller op twintig miljard afbeeldingen en nu, 6 maanden later staat de teller op dertig miljard.
10-05-2023, 18:16 door karma4
Vakantiefoto's mogen binnenkort niet meer wegens privacy. Er zou eel in de verte iemand op kunnen staan die dat niet wil.
Herkennen van gezichten of het een al bekende is, is heel anders dan de werkwijze om gezichten te herkennen.

Ergerlijker is dat een toezichthouder kennelijk zelf boetes incasseert volgens het artikel.
Als je corruptie en anarchie wenst is dat het recept (geen AI nodig) om dat te berieken.
11-05-2023, 14:28 door Anoniem
Dus in de toekomst gaan we maar allemaal burka's dragen om te voorkomen dat we via via in een gigantische database terecht komen.
En voor diegene die nu standaard zeggen dat ik iets te verbergen heb, ik heb niets te verbergen, ik neem aanstoot aan de nietsontziende datavergaring, nu dus zelfs op basis van een persoonskenmerk wat onlosmakelijk met je verbonden is. Het begint er steeds meer op te lijken dat onze digitale revolutie de uitsterving van de (vrije) mens is, althans in het "beschaafde en ontwikkelde" westen en uiteraard China.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.