image

Openbaar Ministerie meldt sterke daling van aantal verdachten cybercrime

woensdag 10 mei 2023, 11:50 door Redactie, 4 reacties

Het aantal verdachten van cybercrime dat vorig jaar in aanraking met justitie kwam is vorig jaar flink gedaald, zo blijkt uit het vandaag verschenen Jaarbericht van het Openbaar Ministerie (OM). Werden er in 2021 nog 574 verdachten wegens een cyberdelict "ingeschreven", vorig jaar waren dat er 372. Een daling van 35 procent. Vorig jaar kregen 42 personen wegens cybercrime een gevangenisstraf opgelegd. Voor 33 verdachten was dat minder dan een jaar.

Volgens het OM is het aantal politieregistraties van cyberdelicten zoals phishing, ddos-aanvallen en ransomware gestabiliseerd. Het ging in 2022 in totaal om 14.200 gevallen. Vorig jaar voerde de politie 49 zogenoemde "fenomeenonderzoeken" uit, wat volgens het OM complexe onderzoeken zijn gericht op de bestrijding van cybercriminelen en hun werkwijze. Daarnaast vonden er tien "high tech crime" onderzoeken plaats. Dat waren er minder dan in de Veiligheidsagenda van de politie was afgesproken. De agenda bevat doelstellingen en concrete afspraken voor de politie.

"Hoewel online criminaliteit – met name de online fraude – de laatste twee jaar iets daalt, is over de afgelopen vijf jaar een sterke stijging zichtbaar, die naar verwachting zal doorzetten gezien de algehele digitalisering", aldus het Openbaar Ministerie, dat verder stelt de komende jaren flink te zullen investeren in de aanpak van online criminaliteit.

Image

Reacties (4)
10-05-2023, 12:14 door Anoniem
De eigenlijke titel zou vermoedelijk moeten zijn: "Politie slaagt er niet in om cybercriminelen op te sporen", want ik geloof er niks van dat we opeens veel braver zijn geworden en de incompetentie van de politie lijkt me veel waarschijnlijker.
10-05-2023, 12:15 door Anoniem
sorry ik doe niet mee met de propaganda van het o m...volgen rutte is er ook geen misdaad in Nederland...wel propaganda!
10-05-2023, 12:15 door Anoniem
Je kan de "high tech crime" inspanningen niet in een simpele getal samenvatten, dit zijn heel gecompliceerde onderzoeken waarbij je ook nog eens met internationale partners moet samenwerken, de high tech crime unit van de politie staat internationaal hoog aangeschreven, dus ik hoop niet dat de politiek zo dom is om op basis van deze cijfers het mes er in te zetten, bij de AIVD zijn ze ook ooit zo dom geweest om het te decimeren wat veel uitstroom van kennis heeft veroorzaakt.
10-05-2023, 23:41 door Anoniem
Druk het eens uit in real money.

Wat de massa niet weet, wat hen niet deert, denkt men zeker bij het ministerie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.