image

OM eist vier jaar cel voor handel in privégegevens van miljoenen personen

vrijdag 19 mei 2023, 16:52 door Redactie, 7 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 25-jarige man uit Almere, die wordt verdacht van de handel in de gestolen privégegevens van miljoenen personen, een gevangenisstraf van vier jaar geëist. De verdachte, die als ethisch hacker voor een it-bedrijf werkzaam is, zou tussen mei 2020 en november 2022 privacygevoelige informatie zoals namen, adressen, e-mailadressen, creditcardgegevens en wachtwoorden op een marktplaats voor cybercriminelen hebben aangeboden en verkocht. Het platform waarop de man actief zou zijn geweest is inmiddels door de autoriteiten offline gehaald.

De verdachte zou in mei 2020 een dataset hebben aangeboden met miljoenen adres- en persoonsgegevens van de Geburen Info Service die de kijk- en luistergelden in Oostenrijk int. De Oostenrijkse federale recherche kocht via een undercoveroperatie deze dataset. Na onderzoek kwam de Almeerder bij de Oostenrijkers in beeld als degene die achter het account van de aanbieder zat. De Oostenrijkse politie waarschuwde de Nederlandse autoriteiten, die daarop een onderzoek instelden.

Uit dit onderzoek bleek dat de Almeerder niet alleen privacygevoelige informatie zou hebben aangeboden van personen uit Oostenrijk, maar ook uit Colombia, Thailand, Peru en China. Daarnaast hield hij zich ook bezig met phishing, waar hij voor bijna 330.000 euro aan cryptovaluta zou hebben buitgemaakt. Op in beslag genomen gegevensdragers trof de politie informatie aan waaruit blijkt dat de verdachte cryptovaluta ter waarde van 700.000 euro zou hebben witgewassen. Volgens de officier van justitie is het belangrijk een signaal af te geven dat het gedrag van de verdachte forse straffen tot gevolg heeft. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties (7)
19-05-2023, 17:07 door Anoniem
Toch niet zo ethisch, die hacker.
19-05-2023, 19:13 door Anoniem
Ik lees de kop en denk... dat gaat over de Nederlands overheid...
Stom natuurlijk, die komt er keer op keer gewoon mee weg.
19-05-2023, 19:56 door Anoniem
4 jaar maar? Maf.

Dit wordt trouwens ook gewoon legaal gedaan door marketing bedrijven, die zouden ook deze soort straffen mogen krijgen.
20-05-2023, 10:52 door Anoniem
wat ? Waarom geen 10 jaar eisen ??????
20-05-2023, 21:29 door Anoniem
Dit is een internetcrimineel. Phishing om geld te stelen is een ernstig misdrijf.

Hopelijk wordt het OM wakker om ook witteboordencriminelen zo aan te pakken. Datahandel mag wel eens worden aangepakt op grond van strafrecht. Van boetes liggen die bedrijven niet wakker.
21-05-2023, 22:27 door Anoniem
Door Anoniem: 4 jaar maar? Maf.

Dit wordt trouwens ook gewoon legaal gedaan door marketing bedrijven, die zouden ook deze soort straffen mogen krijgen.
Dar hoort Microsoft en Google ook bij . Daarom gebeurd het niet. Een kleine jongen is natuurlijk lekker safe en laat zien dat ze goed bezig zijn.
22-05-2023, 11:23 door Anoniem
Overdag was Erkan S. (25) uit Almere data-engineer bij een Amsterdams vastgoedbedrijf. ’s Avonds probeerde hij gestolen databases met miljoenen namen, adressen, rekeningnummers of medische gegevens te verkopen.

https://www.ad.nl/binnenland/erkan-handelde-in-gestolen-gegevens-van-miljoenen-mensen-verzamelde-databases-als-pokemonkaarten~accab57b/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.