image

Energielabel via MijnOverheid binnenkort ook met juridische grondslag

maandag 22 mei 2023, 14:55 door Redactie, 3 reacties

Woningeigenaren kunnen al jaren via MijnOverheid het energielabel van hun woning opvragen, maar de verwerking van persoonsgegevens die hiervoor nodig is vindt al die tijd al zonder juridische grondslag plaats. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nu een regeling aangekondigd die voor deze grondslag moet zorgen en het publiek kan hier tot 18 juni op reageren.

Via het energielabel wordt informatie over de "energieprestatie" van de woning gegeven. De overheid verstrekt de labelafschriften sinds 2015 via energielabelvoorwoningen.nl en sinds begin 2021 via MijnOverheid. Dit is het online portaal van de overheid waar burgers op hun eigen account overheidscommunicatie kunnen ontvangen, persoonlijke gegevens kunnen inzien en lopende zaken bij de overheid kunnen bekijken.

"Om het afschrift van het energielabel beschikbaar te kunnen stellen, verwerkt Logius het BSN, het adres en het energielabel afschrift van de persoon die ingelogd is. Logius heeft geconstateerd dat de juridische grondslag hiervoor ontbreekt", zo stelde minister De Jonge van Binnenlandse Zaken eerder deze maand. Het ontbreken van de grondslag is volgens de minister in eerdere analyses niet aan het licht gekomen en geldt zowel voor woningeigenaren als huurders.

De Jonge liet eerder deze maand ook weten dat er vanaf 1 juli wel een grondslag is voor de gegevensverwerking. Hoewel persoonsgegevens nu zonder juridische grondslag worden verwerkt, besloot de minister mede door het uitblijven van klachten hiermee door te gaan. De nu aangekondigde regeling zorgt ervoor dat de benodigde gegevensverwerkingen morgen worden uitgevoerd om het energielabel te verstrekken aan woningeigenaren en huurders.

Reacties (3)
22-05-2023, 15:27 door Anoniem
Dus we passen de wet aan op de toepassing?
Kan je dat dan ook even doen met stikstof crisis en immigratie beleid?
22-05-2023, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem: Dus we passen de wet aan op de toepassing?
Kan je dat dan ook even doen met stikstof crisis en immigratie beleid?
Ja, nog even en je kan jouw co2 uitstoot en verbruik terug vinden op mijn overheid en je ziet dan meteen de rekening.
22-05-2023, 19:46 door Anoniem
Door Anoniem: Dus we passen de wet aan op de toepassing?
Kan je dat dan ook even doen met stikstof crisis en immigratie beleid?

In het artikel wordt niet gerept over een wetaanpassing.
Er wordt louter gesproken over een regeling/ reglement is de normaal te hanteren grondslag voor een verwerking van persoonsgegevens. In dat reglement leg je o.a. netjes vast welke gegevens waarvoor nodig zijn en wat je er wel / niet mee zult doen.
bij het ontbreken van zo'n reglement is er geen juridische grondslag voor de verwerking. Zo'n reglement verschaft die grondslag wel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.