image

Consumentenbond vreest duurdere betaalpakketten door voorstel tegen 'cashboete'

woensdag 31 mei 2023, 13:09 door Redactie, 6 reacties

De Consumentenbond is blij met het aangekondigde wetsvoorstel dat banken geen extra kosten in rekening mogen brengen voor het opnemen van contant geld bij Geldmaat-automaten, maar er zijn ook zorgen dat de kosten van contant geld straks op andere manieren worden doorberekend. De Consumentenbond vreest fors hogere betaalpakketkosten.

Begin vorig jaar werden via het Convenant contant geld vrijwillige afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van contant geld in Nederland. Hoewel het Convenant in principe tot 2027 loopt, besloten de deelnemende partijen het in juli van dit jaar te evalueren. Volgens minister Kaag van Financiën blijkt uit onderzoek dat de vrijwillige afspraken niet houdbaar zijn om contant geld bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar te houden. De minister komt eind dit jaar met wetgeving die hier wel voor moet gaan zorgen.

"Voor ons was en is betalen voor het opnemen van cash volstrekt onbespreekbaar. Dus het convenant bood een uitkomst. Maar het convenant geldt voor vijf jaar en we merkten al gauw dat de banken grote twijfels hebben om de afspraken daarna te continueren. Daarom is het een goede stap dat de minister de afspraken nu in de wet wil verankeren", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Het wetsvoorstel bepaalt dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor het opnemen van contant geld. Ook moeten er voldoende geldautomaten beschikbaar blijven. Daarnaast wil de minister voorkomen dat winkeliers met te hoge kosten voor het afstorten van geld worden geconfronteerd en daardoor ontmoedigd worden om cash aan te nemen.

Volgens Molenaar is dit heel belangrijk. "Zo voorkomt de minister dat contant geld via een omweg de das om wordt gedaan. Want als winkeliers geen contant geld accepteren, staan consumenten machteloos." Toch zijn er ook zorgen. In het voorstel van de minister mogen banken de kosten van contant geld straks wel doorberekenen op andere manieren. De Consumentenbond vreest dat dit tot fors hogere betaalpakketkosten zal leiden.

Reacties (6)
31-05-2023, 14:07 door Anoniem
Natuurlijk worden die duurder. De banken willen graag melken. En dit is daar (weer) een prima excuus voor.
Vroeger was een bankrekening GRATIS en kreeg je er nog RENTE op ook. De bank was blij dat je klant was. Nu wordt je uitgemolken. De reden: de al jaren absurd lage rente. Oorzaak: ECB. Waarom doen ze dat? Nou, door de euro moeten we mee met de enorme schulden van zuid-Europa. Die moeten betaalbaar blijven, dus moet de rente laag gehouden worden.
Je weet wel, die euro die we nooit hadden moeten hebben.
31-05-2023, 14:49 door Anoniem
Nog duurder!? Recentelijk bij de Rabobank verhoogd met maar liefst ruim 30 procent. En hoeveel winst hadden zij ook alweer gemaakt in 2022?
En als je dan eens 'n keer beetje service kunt gebruiken dan is er niemand thuis. En een contactformulier of mailadres hebben zij ook al niet meer...
31-05-2023, 16:42 door Anoniem
Banken gedragen zich of ze monopolist zijn maar er is keuze genoeg.
Lijkt wel of ze prijsafspraken maken.
31-05-2023, 16:54 door Anoniem
Door Anoniem: Natuurlijk worden die duurder. De banken willen graag melken. En dit is daar (weer) een prima excuus voor.
Vroeger was een bankrekening GRATIS en kreeg je er nog RENTE op ook. De bank was blij dat je klant was. Nu wordt je uitgemolken. De reden: de al jaren absurd lage rente. Oorzaak: ECB. Waarom doen ze dat? Nou, door de euro moeten we mee met de enorme schulden van zuid-Europa. Die moeten betaalbaar blijven, dus moet de rente laag gehouden worden.
Je weet wel, die euro die we nooit hadden moeten hebben.

En een gevolg daarvan in combinatie met een kunstmatige schaarste zijn huizen een factor 3 duurder geworden, omdat mensen (in ieder geval in loondienst) een huis konden kopen wat ze konden lenen (niet perse dat ze kunnen betalen)...
En daar hebben we dan weer TV programma's voor om mensen die de rest van nederland op kosten jagen omdat ze een huis gekocht hebben waar ze een hypotheek voor konden krijgen maar nooit konden betalen.

En daarom hebben we nu 700.000 huizen te kort en met 140.000 nieuwe nederlanders per jaar erbij gaat dat aantal niet minder worden.
31-05-2023, 20:00 door Anoniem
Contant geld is toch juist ‘goedkoper’ ¿

Ik begreep dat er voor iedere transactie direct of indirect aan de bank betaald wordt.
Als voor iedere digitale transactie betaald wordt aan de bank, levert dat voor de bank geld op. Iedere keer als dat digitale tientje (giraal geld) wordt verplaatst naar een begunstigde gaan er kosten naar de bank. Met analoog geld (chartaal geld) is dat er niet en blijft dat tientje tussen kopers en verkopers ‘gratis’ heen en weer gaan. Soort ruilhandel.


Ligt het aan het verdienmodel, dat aan contant (analoog) geld minder wordt verdiend dan digitaal geld?
01-06-2023, 10:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ligt het aan het verdienmodel, dat aan contant (analoog) geld minder wordt verdiend dan digitaal geld?
Voor wisselgeld betaal je bij banken anders ook de hoofdprijs. Echter moet een bank daar echte kosten voor maken en blijft er minder voor hun over. Digitaal geld daarentegen kost vrijwel helemaal niets, is allemaal pure winst. Nu veel mensen digitaal hun betalingen doen, 'omdat het allemaal zo makkelijk is en ik toch niets geef om mijn privacy', kunnen de tarieven fors omhoog, de klant is tenslotte al 'verslaafd'.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.