image

Weerwind: recordboete Meta krachtig signaal dat schending AVG gevolgen heeft

vrijdag 2 juni 2023, 09:46 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-06-2023, 11:03

De recordboete van 1,2 miljard euro die Meta van de Ierse privacytoezichthouder kreeg opgelegd is een krachtig signaal dat serieuze schendingen van de AVG ook verregaande gevolgen hebben, zo stelt minister Weerwind voor Rechtsbescherming. De bewindsman is inmiddels bezig met het nieuwe privacyverdrag met de Verenigde Staten, dat de Europese Commissie deze zomer wil aannemen.

In 2020 verklaarde het Europees Hof van Justitie het Privacy Shield-verdrag, dat werd gebruikt voor het uitwisselen van persoonsgegevens met bedrijven in de VS, ongeldig. De bescherming van persoonsgegevens in de VS schiet namelijk ernstig tekort, zo oordeelde het Hof. Om toch persoonsgegevens tussen de EU en VS uit te wisselen zijn er nieuwe afspraken nodig. Om data te kunnen uitwisselen maken Meta en andere bedrijven gebruik van een modelcontract.

De Ierse privacytoezichthouder stelde dat het gebruik van modelcontracten (standard contractual clauses) door Meta niet voldoende bescherming biedt tegen de datasurveillance van Amerikaanse veiligheidsdiensten en dat de gegevensverwerking door Meta weer in lijn moet worden gebracht met de AVG. "Zonder vooruit te willen lopen op de afloop van deze zaak, stel ik vast dat de Ierse toezichthouder deze week een krachtig signaal heeft afgegeven aan organisaties, namelijk dat serieuze schendingen van de AVG ook verregaande consequenties hebben", aldus Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer.

Adequaatheidsbesluit

Volgens de minister onderstreept de uitspraak het belang van een goed gegevensbeschermingsraamwerk voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en VS. De Europese Commissie en VS hebben over een nieuw raamwerk voor de uitwisseling van gegevens onderhandeld. Afgelopen december publiceerde Brussel het concept-adequaatheidsbesluit, waarvan de definitieve versie deze zomer zou moeten worden aangenomen.

Het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB), een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de AVG, heeft zorgen over het voorstel. Het gaat dan om de rechten van Europeanen, verdere doorgifte van gegevens, de omvang van de uitzonderingen, tijdelijke bulkverzameling van data en het praktisch functioneren van de beroepsmogelijkheden.

"Voor Nederland is het van belang dat het nieuwe adequaatheidsbesluit de toets van het Hof van Justitie kan doorstaan. Daarvoor is vereist dat door de VS wordt voldaan aan alle vereisten die volgen uit de Schrems II-zaak. De inzet van Nederland zal hierop worden gericht", stelt Weerwind. "Op dit moment bestudeer ik daartoe het advies van de EDPB en het concept-adequaatheidsbesluit." Eerder waarschuwde privacyorganisatie noyb dat het nieuwe besluit de toets van Hof niet zal doorstaan.

Reacties (5)
02-06-2023, 10:59 door karma4
Weerwind heeft een probleem met privacy.
Ik lees dat bedreigingen in het ov naar ov medewerkers de spuigaten uit loopt. Kennelijk is bescherming van mensen onder mensenrechten geen aandachstpunt. Zolang privacy activisme naar de mond gepraat wordt heeft hij weinig last om te blijven zitten.
02-06-2023, 11:54 door Anoniem
Had Weerwind als burgemeester ook niet verschillende regels overtreden, prive gebruik dienstauto enzo?
02-06-2023, 13:33 door Anoniem
Jarenlang dezelfde verhalen,stress,boetes
wat wel of niet fout is,geniet van de natuur,ga buiten wandelen
kies een hobby,dan dagelijks blindelings en uren naar je scherm lopen kijken
wie weer wat nieuws of ellende over de ander weet te vertellen (roddelen) en visa versa,

Gewoon geen facebook meer gebruiken
en als iedereen daar serieus over nadenkt
dan hoeven ze ook geen boetes meer op te leggen
aan meta of welke sociale media gigant dan ook,dan is deze verslaving ten einde.

No sociale media user
03-06-2023, 09:04 door Anoniem
Door Anoniem: Had Weerwind als burgemeester ook niet verschillende regels overtreden, prive gebruik dienstauto enzo?
Het meer volledige verhaal was dat er onduidelijkheid over wat wel/niet gedeclareerd mocht worden, dit is rechtgezet ( declaraties terugbetaald) nadat deze bekend zijn geworden. Bv gebruik dienstauto voor rit naar kika oid.
03-06-2023, 15:55 door Anoniem
Ik vermoed dat enkel de kosten om advertenties te laten zien omhoog gaan. Dit word doorberekend aan de klant die het product koopt. Oftewel degene die de reclame ziet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.