image

OM wilde slachtoffers Genesis Market niet doorsturen naar Have I Been Pwned

dinsdag 6 juni 2023, 12:39 door Redactie, 10 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de tienduizenden Nederlandse slachtoffers van de Genesis Market niet naar de Australische website Have I Been Pwned doorsturen, waarop de politie besloot de website 'Check Je Hack' te ontwikkelen. Daar hebben inmiddels 4,5 miljoen gekeken of ze slachtoffer zijn. De Genesis Market was een online marktplaats waarop gestolen gegevens van met malware besmette computers werden aangeboden. Naar schatting gaat het om twee miljoen slachtoffers, waaronder vijftigduizend Nederlanders.

Begin april werd de marktplaats tijdens een internationale operatie offline gehaald. Daarbij kregen de autoriteiten gegevens in handen van zowel personen die op Genesis Market actief waren, als slachtoffers. De e-mailadressen van deze slachtoffers werden door de Nederlandse politie aan Check Je Hack toegevoegd. Die kunnen via de tool controleren of ze slachtoffer zijn geworden. Wanneer dit het geval is ontvangt men een e-mail met verdere uitleg.

Daarnaast werd de dataset door de FBI gedeeld met Have I Been Pwned, een zoekmachine waarmee mensen kunnen kijken of hun e-mailadres in een bekend datalek voorkomt. "Internationaal wordt bij dit soort datadiefstallen standaard doorverwezen naar de website Have I Been Pwnd. Dat is een private Australische website waar de FBI ook in dit onderzoek hun onderzoeksdata aan heeft verstrekt. Wij hebben ervoor gekozen om zelf de regie te houden", stelt Ruben van Well, teamleider van het cybercrimeteam van de politie Rotterdam, in de nieuwste editie van Opportuun, het magazine van het OM.

"Check Je Hack is door de Nederlandse politie speciaal voor dit onderzoek ontwikkeld en is dus volledig in overheidshanden. Dat vonden we belangrijk omdat wij ervoor wilden instaan dat de privacygevoelige gegevens van 50.000 landgenoten met de grootst mogelijke zorgvuldigheid zouden worden beschermd", voegt officier van justitie Jacqueline Bonnes toe.

"Bovendien wil je mensen die zich zorgen maken over hun onlineveiligheid, mensen bij wie mogelijk alle alarmbellen rinkelen, niet doorverwijzen naar een onbekende Engelstalige website en hen vragen om daar hun gegevens in te voeren. Zoiets wil je alleen doen op een website die je vertrouwt. Bovendien mogen wij dit soort gegevens niet zomaar delen met een private website. En dat willen we vooral ook niet", laat Bonnes verder weten.

Inmiddels hebben 4,5 miljoen mensen gekeken of ze slachtoffer van Genesis Market waren. Ruim tienduizend ontvingen bericht dat dit het geval is. Gebruikers van de andere veertigduizend e-mailadressen weten nog altijd van niets. "Daarom hebben we gekozen voor een tweeledige aanpak", merkt Van Well op. Zo werden gegevens over de malware met onder andere Microsoft gedeeld. "Zij zijn met onze gegevens direct aan de slag gegaan om hun anti-virusprogramma te updaten zodat deze malware kan worden gedetecteerd en verwijderd."

Reacties (10)
06-06-2023, 13:07 door Anoniem
En wat als ik een domain wil checken op voorkomen in set ipv een paar honderd mailadressen?

Kansloos -> zinloos dus.
06-06-2023, 13:25 door Anoniem
Stuur ze gewoon een mailtje!

Je hebt de email adressen toch?
Hoe moeilijk kan het zijn?
06-06-2023, 14:30 door Anoniem
Wat een drogredenen een onbekende site pfft. Ik kan je verzekeren dat Have I been Pwned bekender is dan Check je Hack.
Troy Hunt is al om gerespecteerd in de sector en ik weet ook zeker dat de informatie een stuk veiliger en marktconform wordt verwerkt dan wat politie.nl ooit kan naast dat het connecties heeft met meerdere beveiliging suites waardoor enige domain compromise alerts geautomatiseerd verwerkt kunnen worden binnen enterprise omgevingen.

En over niet mogen delen dat mogen ze wel daar zijn explicitiete uitzonderingen voor onder de AVG.
En dat delen van informatie met Microsoft dat gebeurt ook via Have I been Pwned en niet via Check je Hack Daar heeft Nederlandse politie geen enkele invloed op gehad dat ging via FBI en Europol zoals beetje alles dat europese aangelegenheden betreft op criminaliteit.
06-06-2023, 16:07 door Anoniem
Wat een bullshit. Echt dit is gewoon kosten maken omdat het kan. Of omdat er een persoontje is die nu een harde plasser heeft.

En waarom weer afwijken van industrie standaard, want zo'n politie bureautje in R'dam weet het beter??

De politie heeft het al zo druk dat normale zaken niet gedaan worden, in de wijken lopen, meer zichtbaar op straat. Maar nee, dat geld gaat we lekker in dure ICT projectjes stoppen. En ik moet nu weer actief gaan zoeken of mijn data er tussen staat. En met een catch-all domein, is het lastig zoeken op 1 email adres.

Bij Troy Hunt staat mijn domein als trigger, en krijg ik wel een melding als er een mail adres van mij gelekt is.

Echt, dit is weer geld verspilling van de bovenste plank. En ja, delen met micisoft is wel ok... want ze zullen wel het office pakket hebben...

TheYOSH
06-06-2023, 16:18 door Anoniem
Complete onzin. Wie vertrouw je meer? Have I Been Pwned of een site van de overheid? De overheid die bij voortduring bewijst eigenlijk niets goed te kunnen op automatiseringsgebied.
06-06-2023, 19:15 door Anoniem
Door Anoniem: Stuur ze gewoon een mailtje!

Je hebt de email adressen toch?
Hoe moeilijk kan het zijn?
Ik heb net voor dit bekend werd mijn e-mail adres verwijderd, heb toch het verwijderde mailadres gecontroleerd
maar ja krijg bij een positief geen reactie want die wordt naar mijn verwijderde mailadres gestuurd.

Ik heb enkele dagen gewacht en toen mijn computers gecontroleerd ook met de virusscanners van MS dus ook met
MRT maar die vonden niets dus ik ga er maar van uit dat het goed is. Ja ze kunnen nog wat leren van HaveBeenPwned,
daar krijg je direct de uitslag.
06-06-2023, 19:16 door Anoniem
Lees ik deze comments nou werkelijk op het forum dat normaal stampvol zit met complot denkers die nog geen bit buiten de deur willen zetten bij de een of andere cloud boer wegens security/AVG/privacy/5 eyes/NSA, en alles beter zelf/intern/in Nederland/in Europa willen houden ?

Of is de normale reactie alleen maar om het tegengestelde aan te bevelen van wat beschreven wordt in de titel ?
07-06-2023, 06:58 door Anoniem
Ens met anoniem van 19:16,

Ik ken er meer, die toch wat aarzeling hebben om hun mailadres te checken bij Troy Hunt.

Je kan zelf wel bedenken, waar je risico hebt geopen en vaak wordt het je gewoon meegedeeld.

De stap naar black hat activiteiten is bij werkeloosheid of wegens een lock-down voor velen niet zo'n immense stap.
Anders zijn ze toch maar met couch-potato activiteiten bezig. Of IT-er of goede gamer.

Mijn eerste Atari kocht in met mijn buurman, die agent van politie was, en zo leerde in programmeren.
Deze site wordt ook vaak in het buitenland gebruikt: https://en.internet.nl/

Geldt ook voor leken, want die pet past ons allemaal.

*Barend-Bluf
07-06-2023, 10:27 door Anoniem
Ik ben geen fan van het OM maar snap de gedachte wel dat je eigenlijk niet de data naar het buitenland wilt exporteren.
Australie krijgt de gegevens toch wel, via engeland of de VS of canada, dus het boeit allemaal geen ene rond voorwerp... maar het idee ben ik wel blij mee...

Zoals ze hier achter wel eens zeggen ' A for effort...'
04-12-2023, 14:19 door Anoniem
De overheid heeft hun eigen ict niet eens op orde. Laat ze daar eens beginnen! En deze problemen snel oplossen natuurlijk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.