image

Australische premier adviseert elke dag telefoon uit te zetten voor security

maandag 26 juni 2023, 13:33 door Redactie, 14 reacties

De Australische premier Anthony Albanese adviseert burgers om elke dag de smartphone een aantal minuten uit te zetten als beveiligingsmaatregel. Albanese gaf het advies tijdens de inauguratie van de nationale cybersecurity-coordinator. "We hebben allemaal een verantwoordelijkheid. Eenvoudige dingen, zoals je telefoon elke avond vijf minuten uit te schakelen. Voor mensen die nu kijken, doe het elke 24 uur, tijdens het tandenpoetsen of wat dan ook", aldus de premier over de cyberuitdaging waar Australië mee te maken heeft.

Volgens Albanese is cybersecurity een verantwoordelijkheid van iedereen. Daarbij noemde hij met name de private sector, die volgens de premier beter met beveiligingszaken moet omgaan. Australië kreeg de afgelopen twaalf maanden met een aantal zeer grote datalekken te maken, waarbij de gegevens van een groot deel van de bevolking werd gestolen. In sommige gevallen bleek dat bedrijven gegevens slecht hadden beveiligd. Wat betreft het uitzetten geeft de premier geen verdere context of uitleg waarom dit moet worden gedaan.

Het advies van Albanese wordt vaker gegeven. De Amerikaanse geheime dienst NSA adviseerde in 2021 nog om telefoons wekelijks aan en uit te zetten. Op deze manier kan malware die alleen in het geheugen draait worden verwijderd. Recent ontdekte iPhone-spyware is op deze manier van telefoons te verwijderen. Zolang de onderliggende kwetsbaarheid waardoor de telefoon besmet raakte niet wordt verholpen, kunnen aanvallers het toestel weer opnieuw infecteren.

Reacties (14)
26-06-2023, 13:59 door Anoniem
Ik adviseer om de telefoon één keer uit te zetten en daarna nooit meer aan. Misschien nog aanvullen met de telefoon bewaren in een loden kist.

Inmiddels kunnen we stellen dat de besturingssystemen en de geïnstalleerde apps niet altijd de veiligheid bieden die de makers zeggen te hebben.
Google (en android) weet waar je bent, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, enz. kennen je vrienden, met bluetooth wordt je omgeving in de gaten gehouden, enz.

Mark Rutte was zo gek nog niet met zijn oude Nokia.
26-06-2023, 14:02 door Anoniem
hahaha.. anders crash je telefoon door al die zero-days die australie, de VS enz op je gsm installeren elke dag via apple en android communicatie programma's...
nu worden ze in ieder geval elk keer weer geupdate met de nieuwste versie....

rebooten tegen malware die zich met medenweten van je fabrikant geinstalleerd wordt is net zo zinloos als adviezen opvolgen van de NSA of van Engelse, Canadeesche, Australische en Amerikaanse overheidsinstanties.
26-06-2023, 14:07 door Anoniem
Waarom adviseren ze dan de telefoon 5 min. uit te zetten?
Een dagelijkse reboot zou toch voor het genoemde doel voldoende moeten zijn?
26-06-2023, 14:18 door Anoniem
Gewoon telefoon 's nachts uitzetten.
Dan heb je hem toch niet nodig...
26-06-2023, 14:27 door Anoniem
Ik ben het meestal niet eens met de Australiërs wat regels betreft, maar in dit geval heeft de premier inderdaad gelijk.
Wel is het belangrijk om te benadrukken dat het hier niet om een "reboot" gaat, maar dat de stroom er af gaat. (Dus uitzetten, minimaal een minuut wachten, en dan de aan-knop ingedrukt houden)
26-06-2023, 15:05 door Anoniem
De Australiërs bedoelen resetten, want volgens mij kan je een moderne smartphone niet uitzetten. En de accu kan er ook niet uit zonder alles binnenin je smartphone te beschadigen.
26-06-2023, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem:

Mark Rutte was zo gek nog niet met zijn oude Nokia.

Ik ben het eens met de telefoon in een loden box te doen, dat zou moeten werken.
Rutte's Nokia is een ander verhaal, het gebruik van conventionele telefonie en SMS is onversleuteld en is daarnaast zeer gevoelig voor Stingray-aanvallen, zeker in Den Haag en omstreken zie je die heel veel, vaak rondom ambassade's en het politieke terrein.
Niet alleen van ons land, maar ook door spionage van derden. (Het is inmiddels relatief makkeljjk om een IMSI-catcher te bouwen met een Raspberry en wat hardware, en door het zwakkere signaal zijn deze moeilijker te traceren)
Zoiets wordt ook met regelmaat uitgevoerd door de AIVD met van die Cessna's en dergelijke, vooral boven drukke steden en tijdens speciale evenementen.
Het maakt hem tot een heel gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen.
Misschien is het goed voor Rutte om even een bezoekje te brengen aam het hoofdkantoor van de AIVD voor een les cyberhygiëne.
Dat kan gewoon voor ambtenaren zoals politici op afspraak.
Dan moet hij wel zijn huidige aparatuur meenemen zodat hem het één en ander uitgelegd kan worden, en kan hij een veiliger smartphone met speciaal voorziene firmware meekrijgen op aanvraag.
Het beste kan hij zijn sociale media en dergelijke op een ander profiel instellen dan op het profiel waarmee hij werkt, maar dat zal hij ongetwijfelt eveneens uitgelegd krijgen.
Het is overigens een sessie van een paar uur.
26-06-2023, 15:56 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom adviseren ze dan de telefoon 5 min. uit te zetten?
Een dagelijkse reboot zou toch voor het genoemde doel voldoende moeten zijn?

Computers en dingen met computers hebben condensatoren die energie opslaan. Je moet lang genoeg wachten totdat die condensatoren zijn ontladen zodat het systeem daadwerkelijk volledig uitgeschakeld is.
26-06-2023, 16:13 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon telefoon 's nachts uitzetten.
Dan heb je hem toch niet nodig...

‘S nachts staat mijn telefoon aan want ik kan gebeld worden.
De netwerkverbindingen staan wel uit evenals mijn WiFi-toegang.
Telefoon uit- en aanzetten doe ik wel regelmatig.
26-06-2023, 16:33 door Anoniem
Door Anoniem: De Australiërs bedoelen resetten, want volgens mij kan je een moderne smartphone niet uitzetten. En de accu kan er ook niet uit zonder alles binnenin je smartphone te beschadigen.
Eerste link in het artikel:
We all have a responsibility. Simple things, turn your phone off every night for five minutes. For people watching this, do that every 24 hours, do it while you’re brushing your teeth or whatever you’re doing.
https://www.pm.gov.au/media/press-conference-parliament-house-canberra-14
26-06-2023, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon telefoon 's nachts uitzetten.
Dan heb je hem toch niet nodig...
Tenzij het BB alarm afgeschaft is.
26-06-2023, 20:01 door Anoniem
Computers en dingen met computers hebben condensatoren die energie opslaan. Je moet lang genoeg wachten totdat die condensatoren zijn ontladen zodat het systeem daadwerkelijk volledig uitgeschakeld is.
Bij computers schakelaar op uit druk op de knop om op te starten en de condensators zijn ontladen.
03-07-2023, 17:50 door hanspaint
Door Anoniem: Gewoon telefoon 's nachts uitzetten.
Dan heb je hem toch niet nodig...

Hoe weet je dat ??????
08-07-2023, 08:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben het meestal niet eens met de Australiërs wat regels betreft, maar in dit geval heeft de premier inderdaad gelijk.
Wel is het belangrijk om te benadrukken dat het hier niet om een "reboot" gaat, maar dat de stroom er af gaat. (Dus uitzetten, minimaal een minuut wachten, en dan de aan-knop ingedrukt houden)
En waar baseer je dit op? Een deelbare bron of je eigen theorie?

Het klinkt als een mogelijke oplossing voor een mogelijk probleem, maar zoals hier ook aangegeven kan het ook weer een negatief gevolg hebben. Voelt erg als ik doe iets zodat ik me veiliger voel, met de nadruk op voel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.