image

Autoriteit Persoonsgegevens vraagt om groter budget voor aanjagen cybersecurity

woensdag 28 juni 2023, 11:46 door Redactie, 4 reacties

Het Kabinet zal de komende jaren structureel 111 miljoen euro in cybersecurity investeren. Een deel daarvan zou naar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moeten, omdat de privacytoezichthouder naar eigen zeggen een aanzienlijke rol speelt in de bevordering van de digitale veiligheid in Nederland. Dat stelt de AP in een position paper over cybersecurity.

Morgen debatteert de vaste Kamercommissie Digitale Zaken over online veiligheid en cybersecurity. "De bescherming van persoonsgegevens speelt ten onrechte een geringe rol in dit debat", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. Die roept de Kamerleden op tot het nemen van een aantal acties. Zo zou bij cybersecurity ook expliciet over persoonsgegevens moeten worden gesproken. "Want goede beveiliging van persoonsgegevens is essentieel voor digitale veiligheid en privacy."

Verder moeten Kamerleden zich er bewust van zijn dat de bescherming van persoonsgegevens ook een belangrijke rol speelt in de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2) en pleit de AP voor meer budget. Zo staat in de Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 dat het kabinet de komende jaren 111 miljoen euro structureel in cybersecurity investeert.

De toezichthouder zegt deze investeringen te steunen, maar merkt op dat het hier zelf niet in voorkomt. "De AP speelt als Nederlandse privacytoezichthouder een aanzienlijke rol in de bevordering van de digitale veiligheid in Nederland. Daarnaast krijgt zij er door NIB2 extra werkzaamheden bij, terwijl ze al budgettaire krapte ervaart. Daarom doet de AP de oproep voor flinke versterking; dan kan de AP haar rol als aanjager van cybersecurity en online veiligheid echt vervullen."

Eerder stelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat er structureel 100 miljoen euro per jaar nodig is om alle taken goed uit te kunnen voeren. In laatste begroting die het Kabinet vorig jaar tijdens Prinsjesdag presenteerde krijgt de AP er elk jaar een paar miljoen euro bij, tot 41 miljoen euro in 2026. Dit jaar staat er wel een evaluatie van de privacytoezichthouder gepland.

Reacties (4)
28-06-2023, 15:32 door Anoniem
Informatiebeveiliging is zeker een belangrijk onderwerp bij gegevensbescherming, maar onderwerpen als dataminimalisatie, bewaartermijnen, inzagerecht, transparantie, etc zijn minstens zo belangrijk. Ik merk dat het bij dat soort onderwerpen vaker mis gaat dan bij informatiebeveiliging. Laat de AP zich daar eens op richten.
28-06-2023, 16:16 door Anoniem
Dit lijkt me niet de taak van de AP maar het NCSC?
28-06-2023, 17:18 door Anoniem
De AP mist elementaire kennis van informatiebeveiliging om deze rol te kunnen oppakken. Ze zijn er tot nu toe alleen nog te vaak mee weggekomen omdat ze boetesituaties zoals Haga en OLGV werden bestreden door juristen zonder kennis van informatiebeveiliging, i.p.v. door informatiebeveiligers.
29-06-2023, 04:03 door Anoniem
De Nederlandse staat spendeert veel te weinig geld in cybersecurity.
Vaak is de kennis van beveiliging daarnaast dusdanig laag dat men overgaat op commerciele cloudservers van big-tech.
Er zijn fantastische security engineers in Nederland die het probleem maar al te graag willen aanpakken, maar als de Nederlandse staat er te weinig geld voor over heeft zal de staat uiteindelijk op de blaren moeten zitten, evenals het volk dat aan haar vastzit.
Waar het geld vandaan moet komen? -Van het belastinggeld dat big-tech aan Nederland gaat betalen voor het onbetaald aan het werk zetten van het Nederlandse volk, in principe werken we allemaal gratis voor Facebook, Microsoft, Apple, Google, etc opdat deze onze metadata heimelijk kunnen verkopen, daar mag best wat tegenover staan, we zijn toch geen digitale slaven die onbetaald aan het werk worden gezet?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.