image

Altena waarschuwt inwoners die meededen aan enquête voor mogelijk datalek

maandag 3 juli 2023, 12:28 door Redactie, 3 reacties

De gemeente Altena in Noord-Brabant heeft honderden inwoners die meededen aan een enquête gewaarschuwd voor een mogelijk datalek. Daarbij zijn persoonsgegevens zoals naam, adres, woonplaats, leeftijd en geslacht mogelijk gelekt. De inwoners deden mee aan een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Dimensus, dat hiervoor gebruikmaakte van software van Nebu.

Eind maart werd bekend dat aanvallers toegang tot systemen van Nebu hadden gekregen en dat daarbij mogelijk ook gegevens van klanten van marktonderzoekers zijn buitgemaakt. De afgelopen maanden maakten tal van organisaties die enquêtes lieten uitvoeren, als gevolg van de aanval op Nebu, melding van mogelijke datalekken. De gemeente Altena laat weten dat het lek is gedicht en er veiligheidsmaatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen.

Reacties (3)
03-07-2023, 12:43 door Anoniem
Ik weet het ben al op leeftijd.
Maar vroeger hingen er in telefooncellen boeken met daarin alle namen en adressen en telefoonnummers van iedereen met een telefoonnummer.
03-07-2023, 14:00 door johanw
Door Anoniem: Ik weet het ben al op leeftijd.
Maar vroeger hingen er in telefooncellen boeken met daarin alle namen en adressen en telefoonnummers van iedereen met een telefoonnummer.

Maar die kon je niet makkelijk doorzoeken op nummer. Toen het telefoonboek op CD-ROM uitkwam kon dat met de bijgeleverde software ook niet, maar binnen de kortste keren kwam er alternatieve software uit die die database kon openen en kon zoeken op wat je maar wilde. Toen is de aandacht voor het niet publiceren van je telefoon nummer hier begonnen.
04-07-2023, 14:49 door Anoniem
Ze zeggen wel eens ""Beter laat dan nooit", maar toch heb ik hier mijn twijfels. Als je als gemeente maar ook als onderzoekbureau er zo lang moet doen om een melding te maken, ben je dan wel in control over je data?

Ik denk dat beide zich toch eens goed moeten nadenken over "waar staat mijn data!"
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.