image

KVK gaat dit najaar telefoon- en faxnummers in Handelsregister afschermen

dinsdag 4 juli 2023, 10:06 door Redactie, 6 reacties

De Kamer van Koophandel (KVK) gaat dit najaar telefoon- en faxnummers in Handelsregister afschermen. De gegevens zijn dan niet langer openbaar in te zien. Het plan was om ook e-mailadressen af te schermen, maar dat gaat mogelijk conflicteren met een nieuwe Europese richtlijn, zo laat minister Adriaansens van Economische Zaken in een update over de Datavisie Handelsregister weten.

In het Handelsregister staan alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties ingeschreven die deelnemen aan het economisch verkeer. De Datavisie Handelsregister moet een nieuw beleidskader vormen voor de verwerking en verstrekking van gegevens uit het Handelsregister (HR). Het bestaat uit acht maatregelen. Eén daarvan is het niet-openbaar maken van telefoonnummers en e-mailadressen. Volgens de minister is deze maatregel een "grote wens" van veel ondernemers.

Om deze maatregel te realiseren moet het Handelsregisterbesluit worden herzien. In aanloop naar de aanstaande wetswijzigingen is de KVK al begonnen met werkzaamheden om dit deel van de herziene wet te implementeren. "KVK heeft kenbaar gemaakt dat de werkzaamheden voorspoedig verlopen. Daarom zal ik KVK verzoeken om vooruitlopend op de wetswijziging te beginnen met het afschermen van telefoon- en faxnummers. KVK zal hier dit najaar mee beginnen", stelt Adriaansens.

Voor wat betreft het niet-openbaar maken van e-mailadressen is er mogelijk een conflict met de voorgenomen wijziging van de EU Vennootschapsrichtlijn. Deze zal mogelijk regels bevatten voor de publicatie van e-mailadressen van kapitaalvennootschappen en personenvennootschappen via het nieuwe EU Company Certificate. Iets waar in de nationale regelgeving rekening mee gehouden moet worden. Voor telefoon- en faxnummers speelt dit niet.

Digitaal communicatiekanaal

De minister meldt verder dat de implementatie van de Datavisie zal leiden tot vaker contact tussen ondernemers en de KVK, en daarom een digitaal communicatiekanaal wenselijk is. "Met oog op het grote aantal poststukken, geniet een digitale oplossing de voorkeur boven het fysiek versturen van brieven. Dit vanwege duurzaamheidsoverwegingen en fraudegevoeligheid", zo laat ze weten.

Ondernemers kunnen via het Handelsregister een elektronische berichtenbox activeren, maar die wordt te weinig gebruikt. Het ministerie van Economische Zaken werkt aan een Federatief Berichtenstelsel (FBS), maar dat is nog lang niet klaar. De Kamer van Koophandel kijkt dan ook naar andere opties. "Denk hierbij aan een centrale notificatie om vervolgens het bericht via de Mijn Omgeving op te halen of in te zien", stelt Adriaansens.

Verder blijkt dat de implementatie van de Datavisie een behoorlijke inzet van it-capaciteit bij de KVK vergt. Mede vanwege de te verwerken wetswijzigingen krijgen uit te voeren projecten daardoor een andere prioriteit. Het voorstel voor het aanpassen van het Handelsregisterbesluit zal na het zomerreces naar de Raad van State worden gestuurd.

Reacties (6)
04-07-2023, 10:56 door Anoniem
Nu nog jagen op Prins Bernard met zijn ge'spiderede KVK db cloon.
Die bezit dus nog steeds jarenlang oude data die hij (cm.com) verkoopt.
Inclusief mijn honeypot telefoonnummers daarin.
Niet heel koninklijk.
Hoewel, hij heet dan ook Bernard.
04-07-2023, 12:32 door Anoniem
Er staat de KVK toch niets in de weg om ieder bedrijf een emailadres te geven @handel.kvk.nl en dat mailadres te forwarden?
Dan valt misbruik heel snel op en is het bedrijf toch via de kvk bereikbaar.

Kunnen ze meteen zien als hun data niet meer klopt, dan bounced het.

Bol doet niet anders, al jaren.
04-07-2023, 13:30 door Anoniem
Nadat ik als ZZPer ben begonnen en mijn nieuwe nummer aan KVK heb doorgegeven wordt ik plat gebeld door "namens mijn energieleverancier" / "collectief" die mij wil overzetten naar een andere energieleverancier omdat de mijne failliet zou gaan. Terwijl alles op de naam van mijn vriend zit. Dit toont aan dat er KVK mijn telefoonnummer verkoopt aan malafide callcenters.
04-07-2023, 14:47 door _R0N_
ik sta al ruim 20 jaar ingeschreven bij de KvK en heb enkel in het eerste jaar een berg dode bomen spam gekregen en zo nu en dan een telefoontje gehad.
Het heeft weinig zin om nu ineens mijn gegevens af te schermen.
05-07-2023, 08:06 door Anoniem
Net als met de persoonsnummers in het BTW nummer: Leuk, maar mosterd na de maaltijd. Iedereen nog ff nieuwe nummers. En alle betrokkenen een nieuw persoonsnummer. Dan zou het beperkt zinvol kunnen zijn.
De overheid kennende gaat dat uiteraard niet gebeuren.

Kern van het verhaal: men snapt nog steeds 'informatie' niet. Die haal je niet terug en die scherm je niet achteraf af. Eenmaal 'buiten' is het publiek.
05-07-2023, 21:06 door Anoniem
Door Anoniem: Nu nog jagen op Prins Bernard met zijn ge'spiderede KVK db cloon.
Die bezit dus nog steeds jarenlang oude data die hij (cm.com) verkoopt.
Inclusief mijn honeypot telefoonnummers daarin.
Niet heel koninklijk.
Hoewel, hij heet dan ook Bernard.

Ja of die van het finacieel dagblad, dat zijn ook eikels.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.