image

Vpn-provider IVPN stopt op 30 september met aanbieden van port forwarding

dinsdag 4 juli 2023, 12:19 door Redactie, 3 reacties

Vpn-provider IPVN stopt op 30 september met het aanbieden van port forwarding. De dienst wordt al niet meer aan nieuwe klanten aangeboden. Eerder besloot ook vpn-provider Mullvad te stoppen met port forwarding. Via port forwarding is het mogelijk voor gebruikers van een vpn-dienst om personen toegang tot een systeem of service te geven die achter de vpn-dienst draait. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een website of gameserver.

Mullvad en IPVN stellen dat port forwarding ook voor malafide doeleinden is te gebruiken. "Helaas hebben individuen deze feature geregeld gebruikt om ongewenste content en malafide diensten te hosten vanaf poorten die vanaf onze vpn-servers worden geforward. Dit heeft ervoor gezorgd dat politiediensten ons benaderden, onze ip-adressen op blacklists verschenen en hostingproviders ons cancelden", aldus Mullvad eind mei. De provider besloot op 1 juli alle ingestelde poorten te verwijderen.

Volgens IPVN heeft de actie van Mullvad geleid tot een grote instroom van nieuwe klanten en is daardoor het risico op misbruik toegenomen. "Hoewel de meeste klanten deze feature niet voor malafide doeleinden gebruiken, kan het handelen van enkelen gevolgen voor het hele vpn-netwerk hebben", aldus de provider. Die heeft daarom besloten port forwarding geleidelijk uit te faseren.

De dienst wordt sinds 29 juni niet meer aan nieuwe klanten aangeboden en vanaf 30 september zullen alle ingestelde poorten worden uitgeschakeld en de feature in zijn geheel worden verwijderd. Afhankelijk van de toepassing stelt IPVN dat klanten naar andere oplossingen kunnen kijken, zoals een gratis mesh vpn zoals Tailscale waarmee servers die thuis staan van buiten het eigen thuisnetwerk zijn te benaderen.

Reacties (3)
04-07-2023, 14:34 door Anoniem
VPN's...
iVPN en Mullvad zijn wel erg goed, Nord en bepaalde andere merken zijn redelijk waardeloos.
Daarnaast moet geen enkele VPN moet gezien worden als een anonimiteitstool aangezien mensen vaak analytische statistieken verzenden die zitten ingebakken in allerlei apps, daarnaast loggen mensen vaak ergens op in waardoor ze zichzelf kenbaar maken, ook dat soort dingen moet men eigenlijk vermijden op diensten zoals VPN's en zelfs TOR.
VPN's zijn vooral handig om het verkeer onzichtbaar te maken voor de ISP (Ziggo, etc) zolang men daarbij ook DNS requests versleutelt.
Daarnaast is het handig als men inlogt op openbare hotspots, dan is de kans op datavergaring via deep packache inspection via honeypots minimaal.
Men kan immers gewoon zijn of haar hotspot op bijv. een mobiele telefoon instellen op dezelfde naam als die van een hotel, NS, en dergelijke, dus weet je niet of het een veilig netwerk betreft.
VPN is als een "condoom" tegen MITM's.
Er zijn nog wel andere toepassing, maar het is geen middel tegen trackers e.d. (Hoewel er vaak wel een DNS inhoudsblocker in zit voor oa. ads en trackers zit ingebouwd die je kunt aanzetten.)
05-07-2023, 14:45 door Anoniem
Wie hadden ze anders gedacht dat de port forwarding diensten zou gaan gebruiken dan.
Dat soort diensten zijn er niet voor de kaartclub en de voetbal vereniging.
Ik zou niet weten wat ik op een server beschikbaar zou willen maken wat ik niet ook op me normale site beschikbaar kan maken.
10-07-2023, 20:25 door Anoniem
Door Anoniem: Wie hadden ze anders gedacht dat de port forwarding diensten zou gaan gebruiken dan.
Dat soort diensten zijn er niet voor de kaartclub en de voetbal vereniging.
Ik zou niet weten wat ik op een server beschikbaar zou willen maken wat ik niet ook op me normale site beschikbaar kan maken.

@#$%@#$% providers als Tmobile die op fibre verbindingen cgnat zetten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.