image

Tweede Kamer neemt opnieuw motie over client-side scanning aan

vrijdag 7 juli 2023, 10:26 door Redactie, 54 reacties

De Tweede Kamer heeft opnieuw een motie over client-side scaning aangenomen, nadat het kabinet eind juni bekendmaakte een andere motie over het tegengaan van client-side scanning niet uit te voeren. Door de Tweede Kamer aangenomen moties hoeft het kabinet niet uit te voeren, maar dit is uitzonderlijk, aldus het kabinet zelf in een reactie over het niet uitvoeren van een motie over de Europese digitale identiteit.

Bij client-side scanning wordt de inhoud gecontroleerd van chatberichten die burgers willen verzenden. De Europese Commissie wil aanbieders van chatapps verplichten dit in te voeren. Eerder deze week spraken wetenschappers en hoogleraren in een open brief van een "politieagent in de broekzak" en het "continu aftappen van burgers".

Een meerderheid in de Tweede Kamer maakt zich ook zorgen over client-side scanning en verzocht het kabinet via een motie hier niet mee akkoord te gaan. De motie werd met een meerderheid aangenomen, alleen VVD, CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen. Het kabinet gaf eind juni aan de motie niet uit te zullen voeren, omdat dit de onderhandelingsruimte van Nederland in Brussel zou beperken.

Gisteren kwamen D66, PVV, PvdA, Groep van Haga, Forum voor Democratie, Gundogan, SP, Partij voor de Dieren, DENK en Volt met een nieuwe motie waarin het kabinet wordt verzocht om geen onomkeerbare stappen te nemen op het gebied van client-side scanning totdat de brief met onderbouwing van het besluit om de eerdere motie niet uit te voeren met de Tweede Kamer is besproken. Volgens de indieners van de motie heeft het kabinet namelijk geen onderbouwing gegeven om de motie over het tegengaan van client-side scanning niet uit te voeren.

De minister was tegen de motie, maar die werd door een meerderheid aangenomen. SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gundogan, D66, Lid Omtzigt, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga stemden voor. De VVD, CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen de motie.

Rondetafelgesprek

Eind juni vond er overleg plaats tussen de vaste commissie voor Digitale Zaken van de Tweede Kamer en minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid. De commissieleden hadden kritiek op het niet uitvoeren van de motie, omdat tal van experts juist waarschuwen voor de risico's van client-side scanning. Minister Yesilgoz liet weten dat er ook experts zijn die wel voorstander zijn.

"Ik zou de minister willen vragen of zij nu alsnog een soort afkoelingsperiode in acht wil nemen en om met echte experts te gaan praten voor, nogmaals, een second opinion. Misschien kan een ander ondersteuningsteam met een frisse blik kijken naar dit geheel en kan zij nog eens tot een brief komen met meer onderbouwing en wellicht een wat redelijkere argumentatie", vroeg PVV-Kamerlid Van Weerdenburg aan de minister.

Yesilgoz liet daarop weten dat er zeker met experts wordt gesproken. "Wij zijn zeker niet zomaar tot dit standpunt gekomen. Ik spreek met de sector, met het NFI, met digitale experts. Dat betekent ook dat we verschillende wetenschappelijke onderzoeken erbij betrekken. Die zijn ook betrokken bij de totstandkoming van dit standpunt." Wie deze experts zijn is onbekend. Wel heeft de minister aangegeven in een volgende Kamerbrief met verwijzingen te komen naar de rapporten en gebruikte bronnen die de basis vormden voor het besluit om de motie niet uit te voeren.

D66 en PVV vroegen de minister ook om een rondetafelgesprek te organiseren over de techniek, impact en effectiviteit van client-side scanning. Dat voorstel is goedgekeurd (pdf). Kamerleden Dekker-Abdulaziz en Van Weerdenburg zullen nu bij de eerstvolgende procedurevergadering na het zomerreces met een voorstel komen.

Image

Reacties (54)
07-07-2023, 10:44 door Anoniem
Het werpt een apart licht op hoe het ministerie haar experts benaderd. Het licht namelijk voor de hand dat er ook experts zijn die het tegenovergestelde van de minister zullen adviseren. Of de bevraging meer neigde naar verzamelen van argumenten om client-side scanning te willen invoeren laat zich raden.
07-07-2023, 11:17 door Anoniem
Het gebruik van de Engelstalige term zegt ook genoeg over de oorsprong van het idee… We verliezen totale soevereiniteit beetje bij beetje.
07-07-2023, 11:18 door Anoniem
De Europese Commissie wil aanbieders van chatapps verplichten dit in te voeren.

Even practisch:
Dus heb je meerdere chatapps (definieer "chatapp" svp) dan gaan die allemaal hetzefde apparaat (en overige bereikbare netwerk-apparaten?) scannen. Of alleen het ene berichtje dat verstuurd wordt?

Dat gaat anders de nodige resources zoals CPU en stroom kosten. En kan de functie of reactiesnelheid van andere apps op hetzelfde apparaat storen.
07-07-2023, 11:34 door Anoniem
De Europese Commissie is op ramkoers als het gaat om privacy en vrijheid van burgers.
- Journalisten mogen binnenkort legaal worden afgetapt
- Je priveberichten aan familie en vrienden zullen worden 'gescand'
- Social media zal worden gecensureerd naar wat de EC op dat moment onwenselijk acht
Enzovoort.
07-07-2023, 11:39 door Anoniem
Zodra de EU iets wil gaan ze hier allemaal met de pootjes omhoog zitten.
Voor de buhne doen ze er dan even een plasje overheen.
Vervolgens is er een beetje weerstand, veranderen ze een paar letters en gaat het alsnog door.
07-07-2023, 12:09 door Anoniem
Afluisteren in je privesfeer mogen enkel geheime diensten doen. En dan met de beperking dat het enkel kan als de vrije rechtsstaat in zijn geheel in gevaar is. Nou is rotzooien met kinderden wel heel erg goor en ziek. Maar niet staatsgevaarlijk. Het is ook niet begonnen met internet, het gebeurde altijd al. Door internet is wel duidelijker geworden hoe vaak het altijd al gebeurde. Door alle eeuwen heen en overal. Mijn ouwe moeder was er eentje van, en haar zusjes ook. Evenwel hebben die ook nog steeds hun eigen recht op privacy. En dat wordt al heksenjagend veel te gemakkelijk vergeten. Terwijl de privacy van die kant echt nog heel veel belangrijker is!

Een minister van justitie die dat inzicht mist hoort daar niet te zitten.

Maar ze zijn toch al bezig om de boel te laten ploffen op iets van details. Dus de soep zal hopelijk niet zo heet gegeten worden.
07-07-2023, 12:14 door johanw
Uiteraard voert men deze motie ook niet uit.
07-07-2023, 12:20 door Anoniem
Minister Yesilgoz liet weten dat er ook experts zijn die wel voorstander zijn.

[..]

Wie deze experts zijn is onbekend. Wel heeft de minister aangegeven in een volgende Kamerbrief met verwijzingen te komen naar de rapporten en gebruikte bronnen die de basis vormden voor het besluit om de motie niet uit te voeren.

Dat wordt weer een gevalletje "zeg ik niet", ik voel het gewoon. Je zou denken, dat wanneer er zo massaal wordt tegengestemd, zelfs door een coalitiepartij, dat je in ieder geval overweegt zo'n wet niet door te laten gaan. De minachting van de Rutte en zijn kabinetten voor het parlement begint echt gevaarlijke proporties aan te nemen. Je vraagt je af wanneer ons politiek systeem wordt aangepast zodat Rutte per decreet kan regeren net als Erdogan of Orban.
07-07-2023, 12:36 door Anoniem
De kamer kan moties aannemen zoveel zij wil. Helaas is de Tweede Kamer een farce geworden en hebben geen macht meer en worden genegeerd door de Nederlandse Regering en de EU.

Verder veel sterkte aan iedereen.
07-07-2023, 12:37 door Anoniem
Wat ik niet snap is dat als ze tegenstemmen in het (Ó-zo) democratische EU de onderhandelingspositie wordt verzwakt(?)
Dat is nu de tweede keer dat ze aangeven de motie niet uit te voeren (CSS & EU id) om deze reden.
Zodoende gaat dus geen enkel land tegenstemmen en als dat dus niet gebeurd, is er altijd een meerderheid voor en wordt de nieuwe wet aangenomen!
Wat is dat voor ondemocratisch proces?
07-07-2023, 12:40 door johanw
Door Anoniem:Je vraagt je af wanneer ons politiek systeem wordt aangepast zodat Rutte per decreet kan regeren net als Erdogan of Orban.

Orban heeft gewoon een meerderheid in het parlement omdat hij populair is. Erdogan heeft die meerderheid omdat hij alle serieuze oppositie heeft weten te verbieden, zoals Zelensky dat ook doed en deed voor die oorlog.
07-07-2023, 12:59 door Anoniem
Blijkbaar hebben degenen, die het moeten uitvoeren allemaal al getekend bij het kruisje.

Hoe kan de eindgebruiker nog een spaak in dit totale surveillance- en monitor-Client-Side-Scanning-wiel steken?

Dit betekent toch wel de volledige minachting voor nog enige privacy- en anonimiteit van de gezagsgetrouwe burger.

Denkt men, omdat het achter de rug of buiten het schermpje van iedereen gebeurt, het wel gepikt zal worden?

Worden we zo ook niet een soort van digitale slaven?

Iemand, waarom men dit onzalige idee toch doorzet? Is het gewoon pure machtshonger/controledwang?

luntrus
07-07-2023, 13:05 door Anoniem
Chatcontrole.NL is opgezet door Chris Onrust (Vulnerable By Design), die zich grote zorgen maakt over het plan om alle privéberichten van burgens in de EU te gaan scannen. Deze website is geïnspireerd door vergelijkbare campagnes in Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Zweden, met de vertaling van het geruchtmakende artikel van Patrick Breyer.

https://chatcontrole.nl


Een verzwakte beveiliging van communicatie treft volgens Sarah Eskens, universitair docent Recht en Technologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ook bijvoorbeeld journalisten en advocaten. "Journalisten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze veilig met hun bronnen kunnen communiceren. Anders wordt de persvrijheid beperkt."

https://www.nu.nl/tech/6254711/wetsvoorstel-tegen-online-kindermisbruik-levert-stevige-discussie-op.html
07-07-2023, 13:44 door Anoniem
Waarom lees ik hier niet over script sandboxing als methode om Client Side Scanning tegen te gaan?
Niemand heeft het hier daar nog over gehad.

#webproxy
07-07-2023, 14:23 door Anoniem
Als het echt om kinderen zou gaan dan waren de straffen velen malen hoger, maar nee hoor. Internationaal is hetzelfde probleem met de straffen, ho maar als je de belasting niet betaald dan komen ze je kidnappen.
07-07-2023, 14:52 door Anoniem
Waarom gaan ze het over deze boeg gooien?

Omdat ze waarschijnlijk de strijd buiten het Internet al hebben opgegeven.

Ziet u nog gecontroleerd worden op de perrons en in de trein? Wel bij overlast een treinstation sluiten.

Strijd tegen grote internationale criminaliteit ook reeds grotendeels een verloren zaak.

Dan moet je wel een alternatief online bieden, wat qua succes ook nog eens gemanipuleerd kan worden.

Als je van de analoge maatschappij een puinberg hebt gemaakjt, valt ie digitaal ook niet meer op te vrolijken.

Maar ja men leeft graag in dromenland. Dromen zijn echter bedrog, doe je het in je bed, vind je het morgen nog.
07-07-2023, 15:17 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem:Je vraagt je af wanneer ons politiek systeem wordt aangepast zodat Rutte per decreet kan regeren net als Erdogan of Orban.

Orban heeft gewoon een meerderheid in het parlement omdat hij populair is. Erdogan heeft die meerderheid omdat hij alle serieuze oppositie heeft weten te verbieden, zoals Zelensky dat ook doed en deed voor die oorlog.

Rutte hier heeft ook een meerderheid maar niet omdat hij populair is. Dat is angstjagend als je dat uit een democratisch oogpunt bekijkt.
07-07-2023, 16:04 door Anoniem
Signal vind ik niet prettig werken, en ben dus overgestapt op Telegram.
Nadeel is dat alleen Secret Chat end-to-end encrypted is, maar dat geeft niet: persoonlijke communicatie met familieleden kan dan op deze manier gedaan worden, mocht iMessage van Apple bezwijken onder de druk van deze politici.

Ik zou graag willen weten hoe Telegram denkt over client side scanning. Dus als iemand nog wat gevonden heeft op de Google over dit onderwerp, dan graag een reactie op dit forum. Alvast bedankt.
07-07-2023, 16:21 door Anoniem
Eigenlijk is er slechts één groot probleem op deze wereld en dat is kindermisbruik.
Een zeer groot deel van de bevolking houdt zich er mee bezig.
En het is zo eenvoudig op te lossen.
Gewoon al het berichtenverkeer scannen en je kan alle daders opsluiten.
07-07-2023, 16:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door johanw:
Door Anoniem:Je vraagt je af wanneer ons politiek systeem wordt aangepast zodat Rutte per decreet kan regeren net als Erdogan of Orban.

Orban heeft gewoon een meerderheid in het parlement omdat hij populair is. Erdogan heeft die meerderheid omdat hij alle serieuze oppositie heeft weten te verbieden, zoals Zelensky dat ook doed en deed voor die oorlog.

Rutte hier heeft ook een meerderheid maar niet omdat hij populair is. Dat is angstjagend als je dat uit een democratisch oogpunt bekijkt.

Het zegt iets over de kiezer.
07-07-2023, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Signal vind ik niet prettig werken, en ben dus overgestapt op Telegram.
Nadeel is dat alleen Secret Chat end-to-end encrypted is, maar dat geeft niet: persoonlijke communicatie met familieleden kan dan op deze manier gedaan worden, mocht iMessage van Apple bezwijken onder de druk van deze politici.

Ik zou graag willen weten hoe Telegram denkt over client side scanning. Dus als iemand nog wat gevonden heeft op de Google over dit onderwerp, dan graag een reactie op dit forum. Alvast bedankt.
Mocht je het niet weten, er zit een tracker van Google in Telegram.
07-07-2023, 17:58 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom lees ik hier niet over script sandboxing als methode om Client Side Scanning tegen te gaan?
Niemand heeft het hier daar nog over gehad.

#webproxy
Omdat er tal van methoden zijn om css te omzeilen.
Maar geen enkele methode gaat een niet technisch onderlegd iemand of kennen of weten uit te voeren.
Het gaat ons ITers niet veel direct doen maar indirect heeft het wel impact Je kan nog jouw beveiliging zo goed hebben moment dat een derde in beeld komt ben je at the mercy van de zwakste beveiiging schakel.

Je family zit vast echt niet te wachten op allerlei security policies door te voeren voor jou communicatie.
Dus voor jezelf prima te doen maar moment dat er interactie ergens ontstaat met andere gedoemd te falen tenzij het standaard in de aps zit wat ze straks natuurlijk niet mogen aanbieden.
07-07-2023, 19:08 door Anoniem
Door Anoniem: Eigenlijk is er slechts één groot probleem op deze wereld en dat is kindermisbruik.
Een zeer groot deel van de bevolking houdt zich er mee bezig.
En het is zo eenvoudig op te lossen.
Gewoon al het berichtenverkeer scannen en je kan alle daders opsluiten.


Als echt een groot deel van de bevolking zich met kindermisbruik bezighoudt, dan zijn er andere oplossingen:

Allle kinderen bij hun ouders weghalen, en in "opvoedkampen" plaatsen, bewaakt door de (militair) overheidspersoneel.
Voor de bescherming van de kinderen, natuurlijk.

Of het krijgen van kinderen helemaal verbieden. (bv iedereen bij geboorte castreren)
Geen kinderen, geen kindermisbruik.

Want "een groot deel van de bevolking doet aan KP".

Yeah right.
07-07-2023, 19:11 door Anoniem
Door Anoniem: Eigenlijk is er slechts één groot probleem op deze wereld en dat is kindermisbruik.
Een zeer groot deel van de bevolking houdt zich er mee bezig.
En het is zo eenvoudig op te lossen.
Gewoon al het berichtenverkeer scannen en je kan alle daders opsluiten.

En dissidenten opsluiten, en pers, en drugsgebruikers, etc.
Meestal als er een misdrijf wordt gepleegd lost men het op door middel van lokaal onderzoek waar van toepassing, juist om te voorkomen dat de privacy van mensen in het geding is.
Ten tweede kunnen misdadigers nu al niet veilig met kinderen chatten via deze pkatformen aangezien ze bij aangiften de telefoin van het slachtoffer in handen krijgen en dus alle encryptiesleutels in handen hebben.
Men komt er echt niet mee weg.
Maar om een heel volk te beschuldigen voordat hun onschuld is bewezen is alleen iets dat men doet in China.
Het is gewoon niet wenselijk om onschuldige burgers te betrekken bij onderzoek naar misdaad, en al helemaal niet onder het motto "think of the children" https://en.m.wikipedia.org/wiki/Think_of_the_children
Bah, wat een flauw excuus om de metadata van de burger te ontstelen en te verkopen.
Doet me denken aan de sleepwet die gebruik maakt van de derde partij doctrine https://en.m.wikipedia.org/wiki/Third-party_doctrine onder het mom "terrorisme"
De vokgende keer is het weer een ander excuus, en voor je het weet zit het land vol met spionage en zitten we in een Orwelliaans landschap.
Nee dank u, I'll pass.
Nederland blijft maar gewoon lekker Nederland, geen China.
Ouders moeten hun kinderen gewoin geen smartphone in handen drukken, en kinderen moeten beter op de gevaren van het internet gewezen worden op school.
Als iemand een ouder wil zijn en onverantwoordelijk omgaat met het digitale leven van zo'n kind hoeft niet heel Nederland daar de dupe van te worden.
07-07-2023, 20:26 door Anoniem
En we blijven braaf in de EU.
Nexit. Zo snel mogelijk.
07-07-2023, 21:10 door Anoniem
Al nagedacht over het beroepsgeheim van artsen, advocaten etc?

Wie hadden er in het verleden graag zo'n Ueberwachungstechnologie gehad?

Het riekt naar EU totalitarisme. Moet de EU overal de zin in krijgen via een argument als bestrijding vanKP en/of T?

Wat onderscheidt onze machthebbers nog van die van het Moderne Rijk van het Midden (China)?

Hoeveel procent van de bevolking staat hierachter?

luntrus
07-07-2023, 21:23 door Anoniem
De narigheid zit in het EU voorstel om AI te gebruiken voor het kwalificeren van beeld en tekst, verkregen via CSS.
Er is daarbij niet voldoende rekening gehouden met valse positieven en andere ellende, die daaruit voortvloeien kan. Denk aan de toeslagenaffaire.

Wordt dit het eerste gebruik van AI technologie tegen alle EU-burgers via chat-control?

Waarom is men niet open en eerlijk over de bedoelingen?
Geen goede ontwikkeling. Dat is zeker.

#webproxy
07-07-2023, 21:51 door Anoniem
Door Anoniem: En we blijven braaf in de EU.
Nexit. Zo snel mogelijk.

Want de VVD os geen voordstander van deze maatregelen?
Dus wat volgt na die Nexit?
Een VVD-xit?
En dan een "VVD-kiezer"-xit?
En dan daarrna? ....

Heb je je guillotine soms al opgesteld?
08-07-2023, 00:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom lees ik hier niet over script sandboxing als methode om Client Side Scanning tegen te gaan?
Niemand heeft het hier daar nog over gehad.

#webproxy
Omdat er tal van methoden zijn om css te omzeilen.
Maar geen enkele methode gaat een niet technisch onderlegd iemand of kennen of weten uit te voeren.
Het gaat ons ITers niet veel direct doen maar indirect heeft het wel impact Je kan nog jouw beveiliging zo goed hebben moment dat een derde in beeld komt ben je at the mercy van de zwakste beveiiging schakel.

Je family zit vast echt niet te wachten op allerlei security policies door te voeren voor jou communicatie.
Dus voor jezelf prima te doen maar moment dat er interactie ergens ontstaat met andere gedoemd te falen tenzij het standaard in de aps zit wat ze straks natuurlijk niet mogen aanbieden.

Punt van aandacht is wel, als IT'rs, wat als je werkgever of klant vraagt: wij zitten helemaal niet te wachten op dat client site scanning gebeuren, wij zijn met uiterst gevoelige informatie bezig, wij hebben NDA's getekend, grote belangen staan op het spel, onze meest belangrijke (internationale) klanten maken zich zorgen, hoe gaan wij onze klanten, onze broodwinning, tevreden houden, voorkomen dat er strategisch gevoelige informatie uitlekt, kun je dat client site scanning omzeilen en daarover rapporteren zodat wij onze klanten gerust kunnen stellen? Advies IT'r: maakt u zich geen zorgen, dit betreft de overheid, die maken geen fouten, en gaan altijd uiterst zorgvuldig met gevoelige informatie om. Werkgever/Klant belt de eigen grootste klanten: wij hebben het door een deskundige laten onderzoeken, maakt u zich geen zorgen, de overheid maakt geen fouten, en gaan altijd.... KLIK... TUUT... TUUT... TUUT... Hallo? Hallo?

Immers, zoals de plannen er thans voorliggen dient iedere fabrikant van welke vorm van digitale communicatie dan ook, CSS verplicht te implementeren, dus ook die fabrikanten die in de zakelijke wereld als te doen gebruikelijk ingezet worden. Teams, WebEx, WeTransfer, Outlook, GMail, noem maar op. Complottheoristen, dat wil zeggen steeds vaker plotverklikkers maanden voor het plot uitkomt, hebben al geuit dat de EU dat uiteindelijk tot onvoldoende zal verklaren en zich daarom genoodzaakt ziet om een eigen CSS uit te brengen. Een verplichte staats app derhalve die meedraait in vele van uw bedrijfsprocessen. En omdat wij allen bij voorbaat kennelijk crimineel zijn (of te dom), dient correct gebruik van die staats app, overal, wel gecontroleerd te dienen worden. Dus of u even...

Qua GDPR zal er wel een uitzondering voor komen (hebben ze daar al over nagedacht, trouwens?), maar gaat dat commerciële relaties gerust stellen, evenals AVG Betrokkenen?

Een voormalige EU bons heeft al eens gezegd: we maken een plan, voeren dat uit, en als er geen opstand komt, dan gaan we verder.
08-07-2023, 09:41 door Anoniem
Digitaal wordt steeds meer dictatuur. Alle berichten dus niet gewenste partijen en gevaren voor de gevestigde orde kunnen nu alles vroegtijdig uitschakelen. Steeds aandacht richting China hoe slecht het daar is en ondertussen gebeurt het hier. Zolang hier braaf Apple en Google gebruikt wordt de pijlers van de digitale dictatuur wordt het alleen maar erger. De Amerikaanse tech bedrijven gaan ons steeds meer controleren en alles bepalen in opdracht.
08-07-2023, 10:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom lees ik hier niet over script sandboxing als methode om Client Side Scanning tegen te gaan?
Niemand heeft het hier daar nog over gehad.

#webproxy
Omdat er tal van methoden zijn om css te omzeilen.
Maar geen enkele methode gaat een niet technisch onderlegd iemand of kennen of weten uit te voeren.
Het gaat ons ITers niet veel direct doen maar indirect heeft het wel impact Je kan nog jouw beveiliging zo goed hebben moment dat een derde in beeld komt ben je at the mercy van de zwakste beveiiging schakel.

Je family zit vast echt niet te wachten op allerlei security policies door te voeren voor jou communicatie.
Dus voor jezelf prima te doen maar moment dat er interactie ergens ontstaat met andere gedoemd te falen tenzij het standaard in de aps zit wat ze straks natuurlijk niet mogen aanbieden.

Punt van aandacht is wel, als IT'rs, wat als je werkgever of klant vraagt: wij zitten helemaal niet te wachten op dat client site scanning gebeuren, wij zijn met uiterst gevoelige informatie bezig, wij hebben NDA's getekend, grote belangen staan op het spel, onze meest belangrijke (internationale) klanten maken zich zorgen, hoe gaan wij onze klanten, onze broodwinning, tevreden houden, voorkomen dat er strategisch gevoelige informatie uitlekt, kun je dat client site scanning omzeilen en daarover rapporteren zodat wij onze klanten gerust kunnen stellen? Advies IT'r: maakt u zich geen zorgen, dit betreft de overheid, die maken geen fouten, en gaan altijd uiterst zorgvuldig met gevoelige informatie om. Werkgever/Klant belt de eigen grootste klanten: wij hebben het door een deskundige laten onderzoeken, maakt u zich geen zorgen, de overheid maakt geen fouten, en gaan altijd.... KLIK... TUUT... TUUT... TUUT... Hallo? Hallo?

Immers, zoals de plannen er thans voorliggen dient iedere fabrikant van welke vorm van digitale communicatie dan ook, CSS verplicht te implementeren, dus ook die fabrikanten die in de zakelijke wereld als te doen gebruikelijk ingezet worden. Teams, WebEx, WeTransfer, Outlook, GMail, noem maar op. Complottheoristen, dat wil zeggen steeds vaker plotverklikkers maanden voor het plot uitkomt, hebben al geuit dat de EU dat uiteindelijk tot onvoldoende zal verklaren en zich daarom genoodzaakt ziet om een eigen CSS uit te brengen. Een verplichte staats app derhalve die meedraait in vele van uw bedrijfsprocessen. En omdat wij allen bij voorbaat kennelijk crimineel zijn (of te dom), dient correct gebruik van die staats app, overal, wel gecontroleerd te dienen worden. Dus of u even...

Qua GDPR zal er wel een uitzondering voor komen (hebben ze daar al over nagedacht, trouwens?), maar gaat dat commerciële relaties gerust stellen, evenals AVG Betrokkenen?

Een voormalige EU bons heeft al eens gezegd: we maken een plan, voeren dat uit, en als er geen opstand komt, dan gaan we verder.

Wacht even: "zakelijk gebruik" van oa. WeTransfer en Gmail?
Dan lek je nu al. Alleen niet aan de EU, maar aan de VS.

Vwb die "staats app", dan zet je die in een zandbak of op een leeg apparaat dat niet aan het eigen netwerk hangt (air gapped). Dan kan die app lekker navel staren. IT-ers kunnen die app wel aan.

En mocht er ooit een audit komen, dan doen we allemaal net als Diginotar.
08-07-2023, 10:50 door Anoniem
Door Anoniem: De narigheid zit in het EU voorstel om AI te gebruiken voor het kwalificeren van beeld en tekst, verkregen via CSS.
Er is daarbij niet voldoende rekening gehouden met valse positieven en andere ellende, die daaruit voortvloeien kan. Denk aan de toeslagenaffaire.

Wordt dit het eerste gebruik van AI technologie tegen alle EU-burgers via chat-control?

Waarom is men niet open en eerlijk over de bedoelingen?
Geen goede ontwikkeling. Dat is zeker.

#webproxy
Het punt van AI vind ik wel een heel belangrijk. Moet beslist meer aan kritische aandacht krijgen.
08-07-2023, 11:31 door Anoniem
Hoe moet het nu met het medich geheim en allerlei beroepsgeheimen, ik denk aan advocaten.

Ik zie nieuwe affaires in de maak.

Het is een soort panopticum, hetgeen al voorgesteld werd door de oprichters van de geheime dienst onder Elisabeth de Eerste.

Je weet nooit of je wel of niet geobserveerd wordt of je Internetactiviteiten onder het staatsvergrootglas liggen.

Het gebeurt voor de meesten aan de andere kant van hun schermpje en je resolutie op donker zetten helpt niet.

Hoe kan je de gordijnen dichttrekken op je browser (Falkon op linux wellicht of Beaker Content Scrambling?

IWe zouden moeten zijn zo de waard vertrouwt deze zijn gasten (onze zorgzame overheid namelijk).

luntrus
08-07-2023, 12:48 door Anoniem
Met de val van het kabinet Rutte IV, ben ik benieuwd of de 2e Kamer dit onderwerp controversieel gaat verklaren.
En of dat enig effect heeft op het demissionaire kabinet.
08-07-2023, 12:52 door Anoniem
Nu het kabinet Rutte-IV is gevallen ben ik benieuwd of het onderwerp CSS tot controversieel wordt verklaard. :)
08-07-2023, 13:42 door Anoniem
Kabinet gevallen. Dus case closed. Voor nu dan.
08-07-2023, 14:26 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom lees ik hier niet over script sandboxing als methode om Client Side Scanning tegen te gaan?
Niemand heeft het hier daar nog over gehad.

#webproxy

het onzeilen van dit soort dingen is vaak 10x zo zwaar bestraft als de overtreding die gemaakt zou kunnen worden..
dus er worden een stuk of 5 al-eerder-lastige mensen opgepakt, en krijgen dan een schijnproces en kunnen naast navalny gaan zitten wachten.. dit veroorzaakt een buzz die anderen weerhoudt hetzelfde te doen, behalve daadwerkelijk KP handelaren... die krijgen een echt proces en mogen dan na voorarrest weer naar huis, terwijl degene die het doet uit overtuiging nog 20 jaar vast zit
08-07-2023, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: Kabinet gevallen. Dus case closed. Voor nu dan.

Eerst zien dan geloven.
Dat is aan de Tweede Kamer.
Dezelfde regeringspartijen hebben daar samen een meerderheid.
Maar nu de handboeien van een regeerakkoord weggevallen zijn, is het de vraag hoe ze er (in verkiezingstijd) "werkelijk" over denken. Maar van enige ideology verdenk ik de meeste partijen/politici niet. dat is verleden tijd.
Dus wat zullen ze denken is de beste strategie om zieltjes/stemmen te winnen.
08-07-2023, 17:08 door Anoniem
Door Anoniem 10:44:
<knip>

Wacht even: "zakelijk gebruik" van oa. WeTransfer en Gmail?
Dan lek je nu al. Alleen niet aan de EU, maar aan de VS.

Vwb die "staats app", dan zet je die in een zandbak of op een leeg apparaat dat niet aan het eigen netwerk hangt (air gapped). Dan kan die app lekker navel staren. IT-ers kunnen die app wel aan.

En mocht er ooit een audit komen, dan doen we allemaal net als Diginotar.

Bedrijven zullen kijken naar wat voor alle werknemers mogelijk is, niet alleen hun IT'rs. Dus graag de oplossing even uitrollen over alle gebruikers, zonder dat de helpdesk overspoeld wordt. Daarnaast erg benieuwd naar hoe je een app met CSS, of een staats app die verplicht gekoppeld is aan alle andere apps die communicatie kunnen verrichten, in een zandbak plaatst terwijl die zakelijk inzetbaar blijft. Aannemelijk is dat een staats app die geen phone home kan doen simpelweg het bericht op een dood spoor zet. En ja, er lekt van alles, maar de perceptie is dat dat geen probleem is. Is de perceptie echter dat het wel een probleem is dan zal je iets moeten bedenken wat werkbaar is, en als zodanig geaccepteerd wordt. En ook in het geval van thuiswerken vanaf privé apparatuur. Alsmede bij zakenpartners met wie het bedrijf gevoelige informatie communiceert. Er is een reden waarom E2E significant belangrijk is, en CSS slaat daar onbeheer(s)bare gaten in.
08-07-2023, 18:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem 10:44:
<knip>

Wacht even: "zakelijk gebruik" van oa. WeTransfer en Gmail?
Dan lek je nu al. Alleen niet aan de EU, maar aan de VS.

Vwb die "staats app", dan zet je die in een zandbak of op een leeg apparaat dat niet aan het eigen netwerk hangt (air gapped). Dan kan die app lekker navel staren. IT-ers kunnen die app wel aan.

En mocht er ooit een audit komen, dan doen we allemaal net als Diginotar.

Bedrijven zullen kijken naar wat voor alle werknemers mogelijk is, niet alleen hun IT'rs. Dus graag de oplossing even uitrollen over alle gebruikers, zonder dat de helpdesk overspoeld wordt. Daarnaast erg benieuwd naar hoe je een app met CSS, of een staats app die verplicht gekoppeld is aan alle andere apps die communicatie kunnen verrichten, in een zandbak plaatst terwijl die zakelijk inzetbaar blijft. Aannemelijk is dat een staats app die geen phone home kan doen simpelweg het bericht op een dood spoor zet. En ja, er lekt van alles, maar de perceptie is dat dat geen probleem is. Is de perceptie echter dat het wel een probleem is dan zal je iets moeten bedenken wat werkbaar is, en als zodanig geaccepteerd wordt. En ook in het geval van thuiswerken vanaf privé apparatuur. Alsmede bij zakenpartners met wie het bedrijf gevoelige informatie communiceert. Er is een reden waarom E2E significant belangrijk is, en CSS slaat daar onbeheer(s)bare gaten in.

Koetiersdiensten met versleutelde offline berichten.
Terug naar het pre-internte tijdperk.
Met dank aan de liefdevolle zorgen van de EC.
08-07-2023, 19:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door johanw:
Door Anoniem:Je vraagt je af wanneer ons politiek systeem wordt aangepast zodat Rutte per decreet kan regeren net als Erdogan of Orban.

Orban heeft gewoon een meerderheid in het parlement omdat hij populair is. Erdogan heeft die meerderheid omdat hij alle serieuze oppositie heeft weten te verbieden, zoals Zelensky dat ook doed en deed voor die oorlog.

Rutte hier heeft ook een meerderheid maar niet omdat hij populair is. Dat is angstjagend als je dat uit een democratisch oogpunt bekijkt.

Het zegt iets over de kiezer.
Wat zegt dat precies over de kiezer? Is de kiezer gewoon net zo bezig met het beschermen van zijn geprivilegieerde macht (VVD-ers zijn geen SP-ers) en dus net zo corrupt en verdorven als de regering waartegen hij schopt of is de kiezer gebrainwasht door het tandem VVD - D66, slachtofffer van misleiding, zeg maar? Inhoeverre is de kiezer 'complicit in the crime'?
Dat vind ik nou een interessant vraagstuk.
08-07-2023, 22:52 door Anoniem
De EU chat-controle zal ook open source in de ban gaan doen.

Wanneer wordt er door de steeds driester optredende EU nu eens een grens overschreden volgens haar onderdanen?
Of is dat hier niet het geval en laat men werkeloos zich van alle vrijheden ontdoen?

Het volledig monitoren en sleepnetten van de gehele EU-bevolking vind ik al een brug te ver.
Ook nog eens zelfbescherming hiertegen verbieden,
maakt duidelijk dat de EU-machthebbers er niet zitten voor hun burgers.

1984 is nooit geschreven als een handleiding, wel als waarschuwing voor wat nu dreigt.

#webproxy
08-07-2023, 23:21 door Anoniem
Ik denk dat het bedrijfsleven hier niet blij mee zal zijn.

De mogelijkheid van lekken is te riskant - bedrijfsspionage.
Wil digitaal Europa zo haar ondergang zelf bevorderen?

Of is dit hele grid alleen bedacht voor werknemers en werkloze burgers?

Binnen het bedrijfsleven is er immers geen sprake van KP, zal de redenering zijn.
De dissidenten en Querdenkers zitten immers thuis achter hun toetsenbordjes.

De afbraak van Europa als economische macht is ingezet en dit versnelt het alleen nog maar.
Straks krijgen we allemaal het laatste bordje in zicht "Einde van het Internet", u heeft nog twee minuten!

Iemand met een ondersteunende gedachte?
08-07-2023, 23:54 door Anoniem
Is een dienst als PrivNote in strijd met de chat-control wet.

Privnote.com is een online dienst (https://privnote.com/, waarmee je een berichtje kan aanmaken en de link daarvan versturen aan iemand die het kan lezen met die link, maar waarna het berichtje voor eeuwig wordt verwijderd. Handig iemand iets te sturen die, na het lezen niet kan reproduceren wie wat met welke inhoud heeft gestuurd.
Zou mooi zijn als de EU-custodians dat dan ook niet meer ouden kunnen. Iemand?

luntrus
09-07-2023, 03:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem 10:44:
<knip>

Wacht even: "zakelijk gebruik" van oa. WeTransfer en Gmail?
Dan lek je nu al. Alleen niet aan de EU, maar aan de VS.

Vwb die "staats app", dan zet je die in een zandbak of op een leeg apparaat dat niet aan het eigen netwerk hangt (air gapped). Dan kan die app lekker navel staren. IT-ers kunnen die app wel aan.

En mocht er ooit een audit komen, dan doen we allemaal net als Diginotar.

Bedrijven zullen kijken naar wat voor alle werknemers mogelijk is, niet alleen hun IT'rs. Dus graag de oplossing even uitrollen over alle gebruikers, zonder dat de helpdesk overspoeld wordt. Daarnaast erg benieuwd naar hoe je een app met CSS, of een staats app die verplicht gekoppeld is aan alle andere apps die communicatie kunnen verrichten, in een zandbak plaatst terwijl die zakelijk inzetbaar blijft. Aannemelijk is dat een staats app die geen phone home kan doen simpelweg het bericht op een dood spoor zet. En ja, er lekt van alles, maar de perceptie is dat dat geen probleem is. Is de perceptie echter dat het wel een probleem is dan zal je iets moeten bedenken wat werkbaar is, en als zodanig geaccepteerd wordt. En ook in het geval van thuiswerken vanaf privé apparatuur. Alsmede bij zakenpartners met wie het bedrijf gevoelige informatie communiceert. Er is een reden waarom E2E significant belangrijk is, en CSS slaat daar onbeheer(s)bare gaten in.

Koetiersdiensten met versleutelde offline berichten.
Terug naar het pre-internte tijdperk.
Met dank aan de liefdevolle zorgen van de EC.

Ja, gaat het echt met gejuich ontvangen worden in het MT.
09-07-2023, 11:23 door Anoniem
*poging2 met z11cenzuur*
Dat de plaatjes verboden zijn is omdat er een criminele daad vooraf is gepleegd, je pakt dus hiermee niet de daadwerkelijke criminelen op, maar degene die op de 2de rang zitten en de echte criminele boosdoeners kunnen door blijven schieten.
('t zelfde dat cokesnuifers (ook 2de rang) zich niet schuldig voelen door te zeggen dat ze bloed aan hun handen hebben; ze houden de drugsmarkt levend, maar het zijn niet de daadwerkelijke criminelen).

D'r zijn nu al volwassenen plaatjes te vinden gecreeërd door AI, zal dus niet lang meer duren (als dat nu al niet het geval is) dat niet-volwasssenen plaatjes ook door AI verzonnen (gaan) worden.

Nu is het nog deze vorm van criminaliteit waar naar achteraf-plaatjes wordt gezocht, zouden we in de nabije toekomst doorschieten (nog wakkerderder) en dat ook films (of plaatjes of boeken) waarbij moord, overvallen, geweld, handtastelijkheden, beledigingen uit den boze zijn om 2de hands naar te kijken, of over te lezen (byebye hollywood)?

Als je de tegenwoordige viespeuken wilt opsporen, zal er actiever gespeurd moeten worden ipv een sleepnet uit te gooien, zie bv. deze film ,The Artifice Girl.
09-07-2023, 20:46 door Anoniem
Dus CSS-chat controle lost niets op om het probleem,
waarom het gedaan wordt, op te kunnen lossen.
Men neemt als machthebbers wel steeds drastischer stappen.

Dat weten de 'slavendrijvende' krachten erachter ook wel.
Dan kent de wetgeving en uitrol een ander doel.
Het discours moet op slot gedaan.
Het alternatief voor een opkomend totalitair systeem mag niet meer.

Zien voldoende mensen dit en/of willen of durven ze het wel te zien en erkennen?
Wellicht gaat men op andere wijze communiceren.

Gaat het licht in Europa op termijn opnieuw uit?
Wordt het duister op Interwebz?
09-07-2023, 20:54 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat het bedrijfsleven hier niet blij mee zal zijn.

De mogelijkheid van lekken is te riskant - bedrijfsspionage.
Wil digitaal Europa zo haar ondergang zelf bevorderen?

Of is dit hele grid alleen bedacht voor werknemers en werkloze burgers?

Binnen het bedrijfsleven is er immers geen sprake van KP, zal de redenering zijn.
De dissidenten en Querdenkers zitten immers thuis achter hun toetsenbordjes.

De afbraak van Europa als economische macht is ingezet en dit versnelt het alleen nog maar.
Straks krijgen we allemaal het laatste bordje in zicht "Einde van het Internet", u heeft nog twee minuten!

Iemand met een ondersteunende gedachte?
Wij, Europeanen, EU-functionarissen, Rutte, Kaag, Von der Leyen, ... ..., wij zijn allemaal Bundeskanzler Scholz.
Land kapot gemaakt, economie kapot gemaakt en in de houtgreep genomen om een Amerikaanse oorlog te voeren.
Wat er precies in de topburelen van de EU gebeurt weet ik niet. Maar het moeten wel grandioze uilskuikens zijn (of erger).
Onze blik moet niet oostwaarts gericht zijn, maar westwaarts. Daar staat de vijand.
En geen kleintje.
10-07-2023, 10:04 door packetguy
Gaat dit ook gelden voor SMS..?
10-07-2023, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem: Wij, Europeanen, EU-functionarissen, Rutte, Kaag, Von der Leyen, ... ..., wij zijn allemaal Bundeskanzler Scholz.
Land kapot gemaakt, economie kapot gemaakt en in de houtgreep genomen om een Amerikaanse oorlog te voeren.
Wat er precies in de topburelen van de EU gebeurt weet ik niet. Maar het moeten wel grandioze uilskuikens zijn (of erger).
Onze blik moet niet oostwaarts gericht zijn, maar westwaarts. Daar staat de vijand.
En geen kleintje.

Volledig mee eens!
10-07-2023, 19:44 door Anoniem
Door Anoniem 08-07-2023, 23:54: Is een dienst als PrivNote in strijd met de chat-control wet.

Privnote.com is een online dienst (https://privnote.com/, waarmee je een berichtje kan aanmaken en de link daarvan versturen aan iemand die het kan lezen met die link, maar waarna het berichtje voor eeuwig wordt verwijderd. Handig iemand iets te sturen die, na het lezen niet kan reproduceren wie wat met welke inhoud heeft gestuurd.
Zou mooi zijn als de EU-custodians dat dan ook niet meer ouden kunnen. Iemand?

luntrus

Wat als de CSS, of 3de partij die een ping krijgt van de CSS, de opdracht krijgt om alle URL's met privnote.com erin uit te lezen?
11-07-2023, 11:45 door Anoniem
Tegen een monitoring dictatuur heeft het individu weinig verweer.

Ik zou beginnen met kleine afgekoppelde mesh netten, waar client-side-scanning buiten blijft.
Een vijftien-minuten-net?

Vroeger kon men in bepaalde omstandigheden slechts vrij communiceren, fluisterend bij lopend kraangeruis.
(in stasi-land)...komt wat daar eens was, nu weer hier?

Maar zal men zulke initiatieven niet tolereren. Eens hadden we radio-distributie, later 'bakkies'.

Technologische vooruitgang betekent niet altijd vooruitgang bij een restrictief regime.
Het went moeilijk, als je het al niet gewend bent.

Onderdrukking van vrije meningsvorming went immers nooit.

luntrus
11-07-2023, 13:51 door Anoniem
Door Anoniem: Het gebruik van de Engelstalige term zegt ook genoeg over de oorsprong van het idee… We verliezen totale soevereiniteit beetje bij beetje.
Je bedoeld dat het uit de koker van MinJ komt...
Grapperhaus wilde van het begin af aan kreupele encryptie, en toen dat niet haalbaar bleek door technische middelen om er dan maar omheen te werken, hij was er al jaren mee bezig.
11-07-2023, 14:32 door Anoniem
Content waarmee je Big Brother kunt omzeilen zal waarschijnlijk gaan vallen onder illegale online content.
Dus wellicht tijd om Dark Web aan te gaan slingeren, al of niet in combinatie met VPN, maar via onbekende, steeds wisselende, protocols en ports..Niks statisch om op in te haken. Vroeger verstuurde we "geheime" boodschappen gratis via ping packets, niemand lette daarop. UUCP, en via telnet hoppen van universiteit mainframe naar een andere universiteit mainframe, steeds verder weg. Massa's aan informatie.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.