image

Europese Commissie neemt nieuw verdrag aan voor data-uitwisseling met VS

maandag 10 juli 2023, 17:15 door Redactie, 10 reacties

De Europese Commissie heeft een nieuw verdrag aangenomen voor het uitwisselen van persoonsgegevens met bedrijven in de Verenigde Staten. Het EU-U.S. Data Privacy Framework is daarmee de opvolger van het Privacy Shield dat eerder door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Privacyactivst Max Schrems waarschuwt dat ook het nieuwe dataverdrag geen stand zal houden en dat het slechts een kwestie van maanden zal zijn voordat het Hof hier opnieuw over zal oordelen.

Nadat het Europees Hof van Justitie in 2020 het Privacy Shield-verdrag ongeldig verklaarde zijn er nieuwe afspraken nodig voor het uitwisselen van persoonsgegevens tussen de EU en de VS. Het Hof oordeelde dat de bescherming van persoonsgegevens in de VS ernstig tekortschiet. Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen volgens de wet toegang eisen tot data die op Amerikaanse servers staan. Ook kunnen zij data onderscheppen die via onderzeese kabels van de EU naar de VS stromen. Daarnaast is het voor Europeanen ook moeilijk om hier juridische stappen tegen te ondernemen bij een onafhankelijke toezichthouder of rechter.

De EU en VS onderhandelden al enige tijd om tot een nieuw "adequaatheidsbesluit" te komen, waarmee de EU erkent dat in een land buiten de EU persoonsgegevens net zo goed beschermd worden als in de EU. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat ze "ongekende" maatregelen willen nemen om de persoonlijke data van Europese burgers die naar de VS wordt verstuurd te beschermen. De Europese Commissie claimt dat persoonsgegevens nu wel goed zijn beschermd. "Zo wordt de toegang van Amerikaanse inlichtingendiensten tot EU-gegevens beperkt tot wat noodzakelijk en evenredig. is."

Verder stelt de Europese Commissie dat Amerikaanse bedrijven "een gedetailleerde reeks privacyverplichtingen" moeten nakomen, zoals de verplichting om persoonsgegevens te wissen wanneer die niet langer nodig zijn voor het doel waarvoor ze zijn verzameld, en de verplichting om de continuïteit van de bescherming te garanderen wanneer persoonsgegevens met derden worden gedeeld.

"Europese Commissie geeft weinig om privacy burgers"

Privacyactivist Max Schrems heeft felle kritiek op het voorstel. "We hebben nu 'Harbors', 'Umbrellas', 'Shields' en 'Frameworks' gehad, maar geen echte verandering in Amerikaanse surveillancewetgeving. De persverklaring van vandaag is bijna een exacte kopie van degene van 23 jaar geleden. Alleen iets 'nieuw', 'robuust' of 'effectief' noemen is niet voldoende voor het Hof van Justitie. We hebben echte veranderingen in Amerikaanse surveillancewetgeving nodig om dit te laten werken en die zijn er niet."

Schrems stelt verder dat de Europese Commissie weinig geeft om de rechtsstaat en privacy van Europese burgers. "Deze derde poging om dezelfde onrechtmatige beslissing goed te keuren roept vragen op over de grotere rol van de Europese Commissie als de hoeder van EU-verdragen." Volgens Schrems lijkt Brussel diplomatieke relaties met de VS en druk van bedrijven in zowel de EU als VS belangrijker te vinden dan de rechten van Europeanen en de eisen voor Europese wetgeving. "Het is nu al de derde keer dat de Europese Commissie het Hof van Justitie negeert", zo merkt de privacyactivist op.

Reacties (10)
10-07-2023, 18:45 door Anoniem
Schrems heeft inmiddels meer dan een opmerking op Twitter gepubliceerd:
https://noyb.eu/en/european-commission-gives-eu-us-data-transfers-third-round-cjeu
10-07-2023, 19:17 door Anoniem
De commissie besluit en neemt niet aan.
10-07-2023, 19:20 door johanw - Bijgewerkt: 10-07-2023, 19:20
Hoe lang zou het deze keer duren voordat het ongeldig verklaard wordt? En wordt er al gewerkt aan de opvolger?
10-07-2023, 22:18 door Anoniem
EEF speelt ook maar een rol in de marge. Of komen ze nog met een fraaie extensie hiertegen?

Big IT (Google, Meta, Amazon, Cloudflare) Silicon Valley & Forrest hebben als data-slurpers al gewonnen door
Big Brother te voorzien van dat, waar ze al vanaf het begin naar hengelden - total control en total surveillance.

Op Google chrome and de andere chromium-smaakjes zijn de restricties op blokkeringsextensies al ingebakken, V3.

De infrastructuur voor het totaal monitoren van de eindgebruikers in de unipolaire wereld is al even voor-gemasseerd
en wordt nu versneld uitgerold.

Rol van zaken als webproxies, NoScript, lokaal herschrijven van scripts e.d. vormen een achterhoedegevecht.

De rol van Tor zal worden gedfrustreerd en wellicht tegengegaan. Er komt info-manipulatie en censuur aan.

Vroeger vroeg men ïets anders, thans "Wollt Ihr den vollstaendige Chat-Kontrolle?".

En iedereen moet ja roepen.
Tekst ingegeven in Whatsapp is al terug te halen op Google Translate. ;) >(
Handig toch? Content Side Scanning wordt groot voor de machthebbers aan de andere kant van je schermpje.

luntrus
10-07-2023, 22:34 door Anoniem
Uit het artikel: "De Amerikaanse autoriteiten stellen dat ze "ongekende" maatregelen willen nemen om de persoonlijke data van Europese burgers die naar de VS wordt verstuurd te beschermen."

Ja, na Echelon, PRISM, NSA gag orders, en noem maar op, gaan de Amerikaanse autoriteiten wederom alles in het werk stellen dat alleen zij, wellicht voor een deel ook de Five Eyes landen, kunnen doen en laten met die persoonlijke data wat ze willen. Beschermen van andere ogen derhalve.

Uit het artikel: "Schrems stelt verder dat de Europese Commissie weinig geeft om de rechtsstaat en privacy van Europese burgers. "Deze derde poging om dezelfde onrechtmatige beslissing goed te keuren roept vragen op over de grotere rol van de Europese Commissie als de hoeder van EU-verdragen.""

Ja, bekende tactiek, blijven proberen totdat het wel lukt, anders geitenpadje, inlegvelletje, dat trucje wordt vaker, en met bovengemiddeld succes, toegepast bij lieden die blijven volharden in nagenoeg hetzelfde waar ze eerder vaker voor op de vingers zijn getikt, en dus duidelijk hun lesje niet geleerd hebben. Mogelijk is de datahonger groter dan de moraal?

Wie zei ook alweer: we proberen iets, en als er geen opstand komt, dan gaan we verder?

Overigens, outlook.com doet al aan "vrijwillige" CSS, en komt volgens worldwide dns propagation en andere tools altijd uit in Amerika. Microsoft is onder AS8075 onder andere eigenaar van 52.96.0.0/12

Ongetwijfeld hebben Amerikaanse autoriteiten, en anders de EU zelf, ervoor gezorgd dat, voor wat betreft het EU gedeelte aan berichten, er "ongekende" maatregelen zijn genomen om hetgeen hier niet eens wet is, maar GDPR/AVG wel, buiten die CSS vallen. Kuch.
11-07-2023, 01:31 door Anoniem
Ik zou persoonlijk geen privacy gegevens van Amerikanen willen hebben. Zo zit ik niet in mekaar. Dat ze die van mij willen hebben vind ik maar zielig. Dat de EU die nog geeft vind ik onnodig en onaangenaam. Het wekt de indruk dat ik daar een soort van lijfeigene ben. En dat de EU dat bevestigt. Het is een vorm van dataslavernij.Waarvan je had gehoopt dat dat gewoon flink beboet zou worden onder de AVG. Op zijn minst.
11-07-2023, 06:56 door Anoniem
Door johanw: Hoe lang zou het deze keer duren voordat het ongeldig verklaard wordt? En wordt er al gewerkt aan de opvolger?

Elke keer kunnen ze weer even profileren en dataslurpen, tot de volgende rechtzaak het weer verbied.
Maar die rechtsgang kost geld en tijd. In de tussentijd kan de VS en haar Big Business weer hun gang gaan.

Wat zou de EC daar in ruil voor krijgen?
Het zal geen charititive instelling zijn. Toch?

Follow the money!
11-07-2023, 08:42 door Anoniem
Met welk doel en in wiens belang is deze uitwisseling van data van burgers?
Is Amerika eigenlijk wel een bevriende staat of worden wij als slaven verkocht aan een dictatuur?
11-07-2023, 09:48 door Anoniem
Tja, weer zo een doodgeboren kindje. Met de VS zijn gewoon geen afspraken te maken over privacy van EU burgers want die zien de VS blijkbaar niet als mensen. Gaat niets worden. Beschermen wij eigenlijk de data van ingezeten van de VS? Daar zouden we dan ook maar mee moeten stoppen dan. Kans is dan wel dat het VS leger ineens Den Haag komt binnen vallen, net als we VS soldaten voor oorlogsmisdaden zouden willen veroordelen. Dat vindt de VS niet leuk.
04-08-2023, 21:12 door Anoniem
Hopelijk schiet Max Schrems het opnieuw aan flarden - en beter nog - start hij een procedure tegen de EU waarbij het onmogelijk wordt om dit gedoe opnieuw opgelapt te herlanceren. Dit is ondertussen de derde poging om de eigen burgers in 't zak te zetten om de VS te vriend te houden. Niet met mij! (ik steun dus mr. Schrems ook financiëel).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.