image

Politieagente onterecht ontslagen na onrechtmatig onderzoek van privételefoon

donderdag 13 juli 2023, 10:44 door Redactie, 12 reacties

Een politieagente is onterecht door haar korpschef ontslagen na een onderzoek naar haar privételefoon, zo heeft de Centrale Raad van Beroep vandaag geoordeeld. De agente had een klacht ingediend over ongewenst gedrag door haar leidinggevende. Daarop werd een onderzoek naar de privételefoon van de agente uitgevoerd. De vrouw had toestemming gegeven om alleen de WhatsApp-berichten met haar leidinggevende te onderzoeken.

Omdat het technisch niet mogelijk was, doordat alle WhatsApp-berichten waren gewist, een extractie te maken van één specifiek gesprek, werden honderd gespreksconversaties binnen WhatsApp veiliggesteld. Daarbij zochten de onderzoekers op een specifieke term. Die werd in drie WhatsApp-gesprekken aangetroffen. Eén van deze gesprekken bleek echter met een journalist te zijn.

Dat gesprek werd vervolgens ook onderzocht, waaruit de indruk ontstond dat de agente gevoelige informatie met de journalist had gedeeld. Tot slot werd een gesprek aangetroffen en geopend waaruit bleek dat de agente een liefdesrelatie met een collega had, terwijl dit niet bij de leidinggevende was gemeld. De korpschef besloot de agente vervolgens te ontslaan voor het delen van de politiegegevens met de pers en het niet melden van haar relatie met een collega.

De agente maakte bezwaar tegen het ontslag en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat de manier waarop haar privételefoon is uitgelezen niet heeft geleid tot het verkrijgen van onrechtmatig bewijs dat buiten beschouwing zou moeten worden gelaten. In hoger beroep krijgt de vrouw nu wel gelijk. De Raad stelt dat het zonder toestemming van de agente doorzoeken van andere gesprekken een inmenging in haar privéleven is die verder ging dan noodzakelijk was om inzicht te krijgen in het mogelijk ongewenst gedrag van haar leidinggevende.

Het onderzoek naar haar telefoon was dan ook onrechtmatig en het verkregen bewijsmateriaal mag niet worden gebruikt, oordeelt de Raad verder. "Onder deze omstandigheden zijn de gegevens uit de gesprekken met [D.] en met [getuige] verkregen op een wijze die zozeer indruist tegen wat van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht dat gebruik hiervan door de korpschef ontoelaatbaar moet worden geacht." Het ontslag van de vrouw is dan ook onterecht en de korpschef is nu opgedragen een nieuwe beslissing te nemen.

Reacties (12)
13-07-2023, 11:14 door Anoniem
Lol, dus je dient dan een klacht in tegen de korpschef en dan gaat hij vervolgens jou onderzoeken?
Klinkt als corruptie.
13-07-2023, 11:20 door johanw
"Nieuwe beslissing" nemen: ze wordt nu ontslagen wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Het enige verschil is dan dat de overheid dan mag lappen omdat die verstoring haar schuld is.
13-07-2023, 12:13 door Anoniem
Korps chef heeft zich laten vertegenwoordigen door vier advocaten?
De agente had er maar eentje

De beschuldigen zijn niet miselijk.
- disproportioneel geweld tegen een burger te gebruiken (op 26 augustus 2019) en met betrekking tot dit incident een valse aangifte te doen dan wel een meinedig proces-verbaal van bevindingen op te maken en één of meerdere brondocumenten niet naar waarheid op te maken;
- de politiesystemen voor privédoeleinden te bevragen, en een groot aantal meer-uren in het systeem Basisvoorziening capaciteitsmanagement (BVCM) te verantwoorden, terwijl niet is gebleken dat zij op deze uren daadwerkelijk heeft gewerkt.

Geeft wel aan dat er meer aan de hand is?
13-07-2023, 12:16 door Anoniem
Zou mooi zijn als de korpschefs chef nu een onderzoek gaat starten naar de korpschef vanwege privacy schendingen en of er potentieel nog andere schendingen zijn geweest.
13-07-2023, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Lol, dus je dient dan een klacht in tegen de korpschef en dan gaat hij vervolgens jou onderzoeken?
Klinkt als corruptie.

Je post leest als iemand die niet zo goed kan lezen.

De agente had een klacht ingediend over ongewenst gedrag door haar leidinggevende.

Nergens staat dat de korpschef (eindbaas bij een korps) de betreffende "leidinggevende" was .
Daar zitten (aangenomen dat de term 'agente' letterlijk klopt )- waarschijnlijk twee of drie hierarchische niveaus tussen.

- Sterker - als de term korpschef precies klopt is het het ambtelijke baas van _de hele Nederlandse politie_ .
https://nl.wikipedia.org/wiki/Korpschef

(ik dacht nog aan de oude situatie toen het 'slechts' de eindbaas van één van de tien politie regio's was, of misschien zelfs slechts de baas van een stads/gemeente korps .
Nog altijd een paar hierarchische niveaus boven 'agent' .

De korpschef is hier dan de hoogste vertegenwoordiger van een werkgever onder wiens verantwoordelijkheid beslissingen over ontslag vallen .
13-07-2023, 13:17 door Anoniem
Door johanw: "Nieuwe beslissing" nemen: ze wordt nu ontslagen wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Het enige verschil is dan dat de overheid dan mag lappen omdat die verstoring haar schuld is.
Ik raad altijd aan om een organisatie te verlaten als de arbeidsrelatie verstoord is.

Zelf ben ik in de afgelopen 14 jaar in 3 verschillende organisaties er uitgepest en heb in totaal 3 jaar volledige rust moeten nemen (door bedrijfsarts voorgeschreven), zoveel emoties worden er dan bij je los gemaakt.

Het ergste is wel, dat je beroofd wordt van je collega's, beroofd wordt van een fatsoenlijk salaris en dat je pensioenopbouw (oude systeem) meteen plat ligt.

Ik ben nu in de AOW, maar ik weet 1 ding wel: ik wil nooit meer terug naar een situatie waar je voortdurend wordt geterroriseerd en de lol om te werken tot het nulpunt daalt.
13-07-2023, 13:46 door Anoniem
de Nederlandse politie heeft rotte appels in dienst dit ga te goede van kwaliteit op de goeie na.....maar dit is all jaren aan de gang....nog ander nieuws?????
13-07-2023, 15:53 door johanw
Door Anoniem:
Zelf ben ik in de afgelopen 14 jaar in 3 verschillende organisaties er uitgepest en heb in totaal 3 jaar volledige rust moeten nemen (door bedrijfsarts voorgeschreven), zoveel emoties worden er dan bij je los gemaakt.

Ik heb geleerd om me issues op het werk niet persoonlijk aan te trekken. Dat scheelt een hoop rust, nooit emotioneel veel investeren in een werkgever. Dan zijn ruzies op de werkvloer nog steeds vervelend en misschien reden om te vertrekken maar daarna zou ik me er ook niet meer druk om maken.
13-07-2023, 16:12 door Anoniem
Als het gehele verslag op rechtspraak.nl wordt gelezen is er denk ik wel wat meer aan de hand met mevrouw. Doelbewust liegen, draaien, geen actieve herinnering meer hebben aan bepaalde zaken. Zo iemand moet je niet op die positie willen hebben.
13-07-2023, 20:58 door karma4
Als ik het zo lees was niet het doorzoeken van de telefoon onrechtmatig.
Hetgeen mis gegaan is dat er naar meer gekeken is dan de afspraak was.
13-07-2023, 23:06 door Anoniem
Door Anoniem: Als het gehele verslag op rechtspraak.nl wordt gelezen is er denk ik wel wat meer aan de hand met mevrouw. Doelbewust liegen, draaien, geen actieve herinnering meer hebben aan bepaalde zaken. Zo iemand moet je niet op die positie willen hebben.

Eens. Een positie als politicus lijkt beter te passen.
14-07-2023, 11:13 door Anoniem
Mooi voorbeeeld wat er gaat gebeuren wanneer client-side scanning ingevoerd wordt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.