image

Bijna alle overheidsnetwerken aangesloten op Nationaal Detectie Netwerk

maandag 17 juli 2023, 13:32 door Redactie, 3 reacties

Bijna alle netwerken van de rijksoverheid zijn aangesloten op het Nationaal Detectie Netwerk (NDN). De laatste relevante rijksorganisaties zullen uiterlijk eind dit jaar zijn aangesloten, zo heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het NDN is een samenwerkingsverband van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), waarbij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een coördinerende rol heeft. Het NDN, dat al jaren bestaat, moet cyberaanvallen van zowel "statelijke actoren" als cybercriminelen stoppen.

Informatie over dergelijke aanvallen wordt binnen het netwerk uitgewisseld. Hiervoor wordt netwerkverkeer op malware gescand. Ook wordt het gedrag van de aanval opgeslagen en met andere partijen gedeeld. Deze partijen kunnen met de gedeelde informatie zelf maatregelen nemen om mogelijke schade te beperken of te voorkomen.

"Met het Nationaal Detectie Netwerk (NDN) worden meer geavanceerde risico’s en aanvallen gedetecteerd. Je kan daarmee cyberincidenten voorkomen en in geval deze voorkomen snel en adequaat ingrijpen", aldus Van Huffelen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) werkt samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken om de laatste relevante rijksorganisaties aan te sluiten.

Reacties (3)
17-07-2023, 15:26 door Anoniem
Wat doet zo'n netwerk precies?

Wat voor software gebruiken ze?
17-07-2023, 19:27 door Anoniem
Door Anoniem: Wat doet zo'n netwerk precies?
Klik eens op de eerste link in het artikel (die staat er niet voor niets). Daar kan je naar keuze een video bekijken of een tekst lezen die het uitlegt.
17-07-2023, 21:33 door Anoniem
Door Anoniem: Wat doet zo'n netwerk precies?

soort van IDS . Correleren over veel organisaties zal wel wat interessante patronen laten zien.

https://www.ncsc.nl/onderwerpen/nationaal-detectie-netwerk-ndn
https://www.ncsc.nl/actueel/weblog/weblog/2021/geschiedenis-van-het-ndn
https://www.ncsc.nl/actueel/weblog/weblog/2020/de-ndn-sensor-hangt-in-mijn-netwerk

(toch even : zucht. Dit kun je echt zelf wel vinden .)


Wat voor software gebruiken ze?

Ik dacht wel eens gehoord te hebben dat de kern een van een publieke IDSen was .
Maar feitelijk is dat niet heel bijzonder - een behoorlijke beheerorganisatie, een goede feed van IoCs, en goede processing/analyse van de resultaten zijn wat een IDSs - of gekoppeld IDSs goed maakt . (of nutteloos).
Volgens mij is dat stuk eigen ontwikkeling .
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.