image

Amerikaanse overheid zet Europese spywareleveranciers op zwarte lijst

dinsdag 18 juli 2023, 16:29 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse overheid heeft twee Europese spywareleveranciers op een zwarte lijst gezet (pdf). Het gaat om Intellexa en Cytrox die achter de Predator-spyware zitten. Predator is vergelijkbaar met de Pegasus-spyware van NSO Group en maakt het mogelijk om slachtoffers op afstand te bespioneren. Zo is het onder andere mogelijk om de microfoon en camera in te schakelen, sms- en chatberichten te lezen, bezochte websites te monitoren en de locatie van het slachtoffer te volgen. Ook het blokkeren van inkomende gesprekken is mogelijk.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten handelen de twee spywareleveranciers, die vanuit Griekenland en Hongarije opereren, in exploits waarmee er toegang tot systemen kan worden verkregen. Daarmee bedreigen ze de privacy en veiligheid van personen en organisaties wereldwijd, aldus de verklaring van de Amerikaanse autoriteiten. Eerder werd ook de NSO Group op de "Entity List" van het Amerikaanse ministerie van Handel geplaatst. Alle verzoeken om vanuit de VS goederen of diensten naar beide bedrijven te exporteren worden voor organisaties op de zwarte lijst eerst gecontroleerd en in beginsel geweigerd.

Reacties (3)
18-07-2023, 16:53 door johanw
Een beetje een wassen neus natuurlijk omdat beide bedrijven in de EU zitten. Dat zal hun toegang tot computer of telefoon hardware niet belemmeren. Misschien dat hun salaris administratie problemen krijgt als die op Oracle draait.
18-07-2023, 22:33 door Anoniem
LOL, alsof de Amerikaanse 3-letter diensten dat zelf niet doen...
Zullen wij dan ook hun diensten maar op zwarte lijsten gaan zetten?

Of mis ik hier wat context?
19-07-2023, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: LOL, alsof de Amerikaanse 3-letter diensten dat zelf niet doen...
Zullen wij dan ook hun diensten maar op zwarte lijsten gaan zetten?

Of mis ik hier wat context?

Of mis ik hier wat context?

Europese spyware die in de VS verboden wordt, lijkt mij in de context van de oorlog in Europa niet verschrikkelijk lollig. Zeker niet nu het digitale reisdocument eraan komt. Je zal maar met die in de US verboden rommel op je telefoon proberen in te reizen, en het is nog van Europese makelij ook. Er zijn al meer gevallen bekend van mensen die op onduidelijke redenen toegang geweigerd werd door de US. Ik trek me het lot van deze reizigers aan.

Over het gebruik van Pegasus door de overheid zijn kamervragen over gesteld, over het gebruik van deze spyware niet. Maar in de VS, onze trouwe bondgenoot, is het blijkbaar verboden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.