image

Google-advertenties voor populaire software leiden weer naar ransomware

donderdag 27 juli 2023, 10:46 door Redactie, 4 reacties

Opnieuw maken cybercriminelen gebruik van malafide advertenties die bij de zoekmachines van Google en Bing worden getoond om malware te verspreiden, die uiteindelijk tot ransomware kan leiden. Dat meldt antivirusbedrijf Sophos. Daarbij worden mensen die niet via de malafide advertenties, maar direct naar de website gaan gerickrolled.

De advertenties verschijnen wanneer er wordt gezocht op populaire software zoals AnyDesk, WinSCP en Cisco AnyConnect VPN. De advertenties wijzen naar gecompromitteerde WordPress-sites, waarop bijvoorbeeld een nagemaakte downloadpagina van Cisco de malware aanbiedt. Ook komt het voor dat de aanvallers hun eigen malafide sites hosten en die bijvoorbeeld voordoen als de officiële website van WinSCP.

Wanneer de website direct wordt bezocht zal die de bezoeker "rickrollen" en doorsturen naar een video van Rick Astleys klassieker “Never Gonna Give You Up”, zo meldt onderzoeker Gabor Szappanos. De installer die zowel op de gecompromitteerde als malafide websites is te vinden bevat de verwachte legitieme software, alsmede een malafide DLL-bestand dat de malware installeert. Deze malware kan uiteindelijk tot verdere infecties met ransomware leiden.

Eerder stelde antivirusbedrijf Trend Micro dat slachtoffers van de ALPHV-ransomware, ook bekend als BlackCat, via de malafide advertenties besmet waren geraakt. Sophos adviseert internetgebruikers onder andere om alert te zijn op advertenties van zoekmachines en een adblocker te gebruiken.

Reacties (4)
27-07-2023, 10:55 door Anoniem
Is dat niet standaard?

Iedereen die niet je doelwit is omleiden naar iets onschuldigs?
27-07-2023, 12:15 door Anoniem
Google is wat dat betreft en op andere vlakken zoals dat je steeds meer eenzijdige corporate links bovenaan krijgt bij bepaalde zoektermen in plaats van gemengde overzichten met ook standaard verwijzingen naar databanken cq reviews over die bedrijven en/of van persberichten echt het altavista van de 21e eeuw geworden. Nu nog wachten op de verdere afname van googles invloed. Dat ging alleen in de jaren 90 tot en met begin 2000 wel sneller met molochs als AOL, yahoo en dergelijke.
27-07-2023, 13:45 door Anoniem
Google levert de advertenties, dan is Google ook verantwoordelijk en aansprakelijk.
27-07-2023, 13:49 door Anoniem
Ah ja, en dat is dus waarom een adblocker weldegelijk kan helpen. Ondanks dat Google het natuurlijk niet leuk vindt aangezien je zo hun inkomsten doet dalen. Daarom proberen ze deze zo hard mogelijk tegen te gaan: https://stackdiary.com/web-environment-integrity/
Maar ja, als ze aan malvertising doen, kan men het mij dan echt kwalijk nemen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.