image

Ryanair onder vuur over gebruik gezichtsherkenning voor boeken van vluchten

donderdag 27 juli 2023, 11:19 door Redactie, 6 reacties

Vliegmaatschappij Ryanair ligt onder vuur wegens het verplicht gebruik van gezichtsherkenning voor vluchten die via reisbureaus worden geboekt. Privacyorganisatie noyb heeft inmiddels bij de Spaanse privacytoezichthouder een klacht over het bedrijf ingediend. Passagiers die hun vlucht niet direct bij Ryanair boeken maar via een reisbureau moeten hiervoor een gezichtsscan ondergaan.

Volgens de luchtvaartmaatschappij is dit nodig als onderdeel van een verificatieproces en heeft het een gerechtvaardigd belang om dit te doen. Het doel is echter niet duidelijk zo stelt noyb. "Zonder duidelijke informatie kan een gebruiker geen uitdrukkelijke toestemming geven, waardoor het niet geldig is onder de AVG." Daarnaast zou Ryanair al over de benodigde gegevens van klanten beschikken waardoor het proces overbodig is.

De privacyorganisatie denkt dat Ryanair met het gezichtsherkenningsproces een verborgen agenda heeft, namelijk het weerhouden van klanten om via online reisbureaus een vlucht te boeken. "Ryanair verdient niet alleen aan vluchten, maar ook aan huurauto's en hotelboekingen via de eigen website. Als een klant hun vlucht ergens anders boekt, zullen ze geen extra uitgaven bij Ryanair doen", stelt noyb.

Reacties (6)
27-07-2023, 12:30 door Anoniem
Dat gaat als volgt.....

1. Je boekt een vlucht, vaak zijn deze goedkoper dan via Ryanier maar gaan dan met overstap in Ierland.
2. Je reis betaal je zonder problemen.
3. Vervolgens krijg je een bericht van Ryanair dat de reissom te weinig is, je mist namelijk1 cent of 1 euro of zo'n klein bedrag.
4. Dit kan je alleen bij Ryanair betalen, niet bij de agent waar je geboekt hebt. (via gezichtsherkenning).
5. Ryanair weigert de betaling omdat deze niet bij Ryanair is geboekt maar bij een ongeauthoriseerde partij.
6. Je komt in een vicieuze cirkel te zitten tenzij je naar het vliegveld gaat naar het Ryanair kantoor..

Uiteindelijk is hier geen oplossing als je niet naar het Ryanair kantoor kaan gaan. Je tickets verlies je, geld krijg je niet terug.
Alleen maar vanwege die gezichtsherkenning.
27-07-2023, 12:40 door Anoniem
Er zal wel een extra toeslag komen om dit proces over te kunnen slaan. Middels een aanvullend combi pakket, kan je tijdens de vlucht ook 1x gratis gebruik maken van het toilet en krijgt je stoel een extra schoonmaak beurt met een nieuwe kussen. Veiligheids, entertainment, vip boarding, cockpit peek en andere luxe pakketten zullen snel volgen. Ik kan niet wachten. . . . .
27-07-2023, 13:33 door Anoniem
Dat wordt dus niet meer reizen met Ryanair.
27-07-2023, 18:54 door Anoniem
Door Anoniem: Dat wordt dus niet meer reizen met Ryanair.

Dat deed ik al niet.

Kijk alleen al hoe ze met hypen personeel omgaan (vakbonden toegestaan, voor zover ik weet niet). En schijnbaar hun klanten.
27-07-2023, 23:28 door Anoniem
Jeetje wat jammer. We waren juist van plan om na de zomer wat citytripjes te doen. Maar echt geen zin om onze broekjes uit te moeten doen voor we in mogen stappen. Dat doen we enkel thuis.

Dan maar met Vueling mee, vanuit Spanje. Daar verstaan ze ook beter Spaans. Dat is beleefder.
04-08-2023, 21:03 door Anoniem
Ryanair kent geen schaamte - dat is ondertussen wel duidelijk. Totaal geen service en voor alles mag je dokken (heb ik gezien hoe dat ging bij een staking bij de Brusselse verkeersleiders van een uur in Rome - deftige info bij SN - geen info en chaos bij Ryanair met een sukkelaar die daar manueel van alles moest checken en niet wist wat ie aan't doen was!). Bovendien behandelen ze hun personeel zoals nog nooit eerder meegemaakt. En toch wordt dat bedrijf net zoals de bedrijven rond Elon Musk - nooit zwaar gestraft.
Het is duidelijk dat wij als enkelingen zelf zo'n bedrijven moeten op een zwarte lijst zetten. Ze stonden er al op - maar we vullen aan met deze info. Ik ga nog liever met een roeiboot de zee oversteken dan één voet op zo'n maatschappij haar vliegtuigen te zetten (en dat geldt ook voor andere low-cost vliegers).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.