image

Opensource-ontwikkelaars opgeroepen om te stoppen met Zoom

woensdag 16 augustus 2023, 16:27 door Redactie, 19 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-08-2023, 16:53

Software Freedom Conservancy (SFC), een non-profitorganisatie die mensen meer controle over hun computers wil geven en door Google en Mozilla wordt gesponsord, heeft ontwikkelaars van opensourcesoftware opgeroepen om te stoppen met het gebruik van videoconferentiesoftware Zoom. Aanleiding is dat het bedrijf afgelopen maart de algemene voorwaarden aanpaste, zodat het gegevens van gebruikers kon gebruiken voor het trainen van AI-modellen. Na felle kritiek besloot Zoom de voorwaarden meerdere keren aan te passen en de beslissing terug te draaien.

Uit een analyse blijkt dat het lezen van de volledige algemene voorwaarden van Zoom tot dertig minuten kan duren. Het volledig begrijpen ervan zou tussen de vijftig en honderd uur duren. Daarnaast kan het bedrijf de voorwaarden op elk moment aanpassen en is het aan gebruikers om te kijken of de voorwaarden zijn gewijzigd, aldus de SFC. "Zoom heeft zijn naam misbruikt om eraan te verdienen, wetende dat gebruikers de aanpassingen van de voorwaarden niet begrijpen of geen keuze hebben andere software te gebruiken."

Volgens de non-profitorganisatie komt het pesten van gebruikers door Big Tech maar al te vaak voor. In plaats van Zoom pleit de SFC voor het gebruik van BigBlueButton (BBB). Een opensource-alternatief voor Zoom. De komende maanden zal Software Freedom Conservancy met handleidingen komen waarin het ontwikkelaars uitlegt hoe ze hun eigen BBB-server kunnen opzetten.

"We beseffen dat dit een kleine stap is in het tegengaan van de schade die Zoom heeft aangericht en aanricht. De klassieke strategie van Big Tech, die teruggaat naar de jaren 1970, is het vastzetten van gebruikers in een bepaalde technologische workflow en software stack, en dan de voorwaarden aanpassen", aldus de SFC. "Gebruikers worden slachtoffers van Big Techs controle over hun apparaten en technologische behoeftes." De organisatie maakt zich vooral zorgen over artsen en vertrouwelijke steungroepen die met Zoom werken en zo gedwongen worden de nieuwe voorwaarden te accepteren.

Reacties (19)
16-08-2023, 17:06 door Anoniem
Hoe zit het dan met teams?
16-08-2023, 17:14 door Anoniem
Uit een analyse blijkt dat het lezen van de volledige algemene voorwaarden van Zoom tot dertig minuten kan duren. Het volledig begrijpen ervan zou tussen de vijftig en honderd uur duren.
Dit is een klacht die vele mensen hebben over de Algemene Voorwaarden. Je moet complete boekwerken doorwerken en je moet voldoende juridisch geschoold zijn om te weten waar het over gaat. Hierdoor weten veel mensen niet waar ze mee akkoord gaan of niet akkoord gaan. Mijn vraag is waarom de Europese Commissie deze praktijken niet aanpakt?
16-08-2023, 17:18 door Anoniem
Ik heb Zoom eraf gegooid.
En ik raad iedereen aan om het zelfde te doen.
16-08-2023, 17:39 door Anoniem
Er zou eigenlijk een onafhankelijke instantie moeten zijn die de algemene voorwaarden van veel gebruikte software beoordeeld en de privacy risico’s, in normale spreekaal, beschikbaar stelt. En in de gaten houdt of er, al dan niet stiekum, voorwaarden worden aangepast. Dat zou voor de argeloze gebruiker veel verschil maken.
Nu moet iedereen zelf die bewust lange en ingewikkelde juridische teksten doornemen, wat nagenoeg niemand doet.
16-08-2023, 18:30 door johanw
Door Anoniem: Hoe zit het dan met teams?

Zijn er dan mensen in de pen source wereld die dat prive gebruiken buiten bedrijfs gerelateerde zaken?
16-08-2023, 18:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb Zoom eraf gegooid.
En ik raad iedereen aan om het zelfde te doen.
Welke reden n hiervoor?
16-08-2023, 19:04 door Anoniem
Er is toch ook Jitsi?
16-08-2023, 21:05 door Anoniem
Er is een goede opensource vervanger voor Zoom, te weten Jitsi.

Waarom de Software Freedom Conservancy Jitsi dan niet aanbeveelt snap ik niet..
16-08-2023, 21:56 door Anoniem
Alle locked propriety software is niet in het belang van de eindgebruiker.

We leven inmiddels op een wereld, waar eindgebruikers product zijn ten behoeve van de aandelen winsten van de grootste investering giganten, naast het faciliteren door dele van data voor de enorme surveillance en monitoring behoeften van mondiale organisaties en overheden.

Alles wordt hieraan ondergeschikt gemaakt. Laat dat eens goed tot je doordringen. Dus hop-hop naar een Linux omgeving met open source programma's en tools.

Bevrijd u uit uw knellende banden. We zijn immers allemaal slachtoffers net als bij alle vormen van slavernij op deze wereld.

luntrus
16-08-2023, 22:21 door Anoniem
Hoe denken jullie over Jitsi in plaats van BBB?
17-08-2023, 09:08 door Anoniem
Jitsi is leuk voor groepen onder de 20 personen. Met meer dan 20 personen wordt Jitsi erg lastig. Dan krijgen veel deelnemers geen video meer. Volgens mij is het aantal streams ook beperkt per user tot 4 ofzo. Bij zoom kun je naar iedereen tegelijk kijken. En op een tweede scherm de spreker.
Ik ben geen fan van zoom maar voor grote groepen te overtuigen moet er nog wel het een en ander verbeterd worden aan de alternatieven.
17-08-2023, 09:51 door Anoniem
Zoom is het enige videoconferencing programma dat bij ons bedrijf op de blacklist staat, installeerde bijkomende software die zelfs op de computer bleven staan als je het deinstalleerde. Bijkomend was dat ze ook servers in china hadden staan en het in china zo is dat de overheid alle encryptiesleutels moet hebben om al het verkeer te kunnen lezen.
Hun laatste plan en hun ondoorzichtig algemene voorwaarden verbazen mij niets.
Heb wel bepaalde online conferences tijdens corona erdoor moeten missen, maar als ze Zoom gebruiken kan ik ze toch niet echt serieus nemen in het security en privacy veld.
17-08-2023, 10:17 door Anoniem
Voelt toch een beetje alsof Dodge gaat verkondigen dat VW toch schonere diesels moet maken.
17-08-2023, 11:01 door Anoniem
Door Anoniem: Voelt toch een beetje alsof Dodge gaat verkondigen dat VW toch schonere diesels moet maken.
Met het grote verschil dat Dodge er een financieel belang bij heeft.
17-08-2023, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe denken jullie over Jitsi in plaats van BBB?

Hangt van je doel af, Jitsi is net wat makkelijker voor de eindgebruiker, BBB heeft meer opties, waaronder allerlei onderwijs specifieke functies, zoals beurten geven, deelnemers voor/achteruit laten kijken in presentatie, polls etc. Dus voor onderwijs of 100en deelnemers altijd BBB boven Jitsi. Even snel een overleg met mensen die alleen Zoom of Team kennen, kies Jitsi. Kies hier een open server: https://vc4all.nl/)

Jitsi is veel lastiger met grote groepen, dan heb je al gauw meerdere servers met loadbalancer nodig, terwijl een enkele BBB server wel grote groepen aan kan. https://jitsi.github.io/handbook/docs/devops-guide/devops-guide-scalable/ TUDelft gaf tijdens corona colleges met 100en deelnemers vanaf een enkele server.

NextCloud talk is trouwens ook een mooie optie om naar te kijken, vooral omdat dat makkelijk integreert met de rest van de online samenwerkingsomgeving.
17-08-2023, 11:22 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe zit het dan met teams?

In de voorwaarden van MS staat:

Onze verwerking van persoonsgegevens voor deze doeleinden omvat zowel geautomatiseerde als handmatige (menselijke) verwerkingsmethoden. Onze geautomatiseerde methoden zijn vaak gerelateerd aan en ondersteund door onze handmatige methoden. Onze geautomatiseerde methoden omvatten bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI), wat we beschouwen als een set technologieën waarmee computers kunnen nadenken, leren, beredeneren en helpen bij de beslissingen om problemen op te lossen op manieren die vergelijkbaar zijn met wat mensen doen. Om de nauwkeurigheid van onze geautomatiseerde verwerkingsmethoden (inclusief AI) op te bouwen, te trainen en te verbeteren, controleren we handmatig enkele van de voorspellingen en conclusies die door de geautomatiseerde methoden worden geproduceerd aan de hand van de onderliggende gegevens op basis waarvan de voorspellingen en de conclusies zijn gemaakt. We beoordelen bijvoorbeeld handmatig korte fragmenten van spraakgegevens om onze spraakherkenningstechnologie te verbeteren. We hebben stappen genomen om deze gegevens niet-identificeerbaar te maken. De handmatige controle kan worden uitgevoerd door werknemers van Microsoft of leveranciers die namens Microsoft werkzaam zijn.
Volledige tekst

Microsoft gebruikt de gegevens die we verzamelen om u te voorzien van rijke, interactieve ervaringen. Wij gebruiken gegevens in het bijzonder voor:

Het leveren van onze producten, waaronder het verstrekken van updates, het bieden van beveiliging en het oplossen van problemen, evenals het leveren van ondersteuning. Het omvat ook het delen van gegevens, wanneer dat is vereist om de service te leveren of de transacties uit te voeren waarom u vraagt.
Het verbeteren en ontwikkelen van onze producten.
Het personaliseren van onze producten en het doen van aanbevelingen.
Het maken van reclame en het uitvoeren van marketingactiviteiten, zoals het verzenden van promotionele berichten, het leveren van gerichte advertenties en het presenteren van relevante aanbiedingen.

Wij gebruiken de gegevens ook voor onze bedrijfsvoering, waaronder het analyseren van onze prestaties, het voldoen aan onze wettelijke verplichtingen, het ontwikkelen van ons personeel en het doen van onderzoek.

Ook Microsoft behoud zich dus het recht voor om AI algoritmen te trainen op basis van jou MS Teams calls. (in ieder geval bij de "gratis" variant, als jou organisatie een verwerkersovereenkomst heeft is dat mogelijk anders.)
17-08-2023, 21:38 door Anoniem
Posters,
Dank jullie wel voor jullie opmerkingen over Jitsi.
Jitsi voldoet dus prima voor mij. Ik heb het (voorlopig) eigenlijk alleen nodig voor schermdeling van mijn scherm over internet met één andere computer.
18-08-2023, 00:01 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe zit het dan met teams?
Nou, teams van open source-ontwikkelaars kunnen Zoom dus beter niet meer gebruiken volgens SFC.

Vermoedelijk bedoelde je niet teams maar Teams. ;-)
18-08-2023, 00:13 door Anoniem
Door Anoniem: Posters,
Dank jullie wel voor jullie opmerkingen over Jitsi.
Jitsi voldoet dus prima voor mij. Ik heb het (voorlopig) eigenlijk alleen nodig voor schermdeling van mijn scherm over internet met één andere computer.
Daar voldoet het prima voor. Bedenk dat niet alleen de server van Jitsi zelf beschikbaar is. In Nederland hebben bijvoorbeeld Waag en Bit een server draaien:
https://meet.waag.org/
https://meetme.bit.nl/
Ik ben zelf gewend de eerste te gebruiken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.