image

Britse agente tipte EncroChat-gebruiker dat politie chatdienst afluisterde

maandag 21 augustus 2023, 10:50 door Redactie, 4 reacties

Een Britse politieagente heeft een gebruiker van EncroChat getipt dat de chatdienst door de politie werd afgeluisterd. De vrouw bekende vorige week schuld, zo meldt het National Crime Agency. EncroChat was een aanbieder van versleutelde communicatie. Het bedrijf leverde internationaal cryptotelefoons waarmee gebruikers versleuteld konden communiceren. Bij deze telefoons waren de camera, microfoon, gps en usb-poort verwijderd.

Berichten op het toestel werden automatisch na een bepaalde periode gewist. Daarnaast beschikten de telefoons over een functie die alle informatie na het invoeren van een specifieke pincode wist. Onderzoek naar de chatdienst wees uit dat de gebruikte communicatieservers in Frankrijk stonden. Door middel van een "technisch apparaat" was het uiteindelijk mogelijk om berichten van gebruikers te onderscheppen, zo stelt Europol.

Volgens verschillende media ontwikkelde een Joint Investigation Team dat onder regie stond van de Franse en Nederlandse opsporingsinstanties malware die via een server van EncroChat ongezien op de telefoons van alle Encro-klanten werd uitgerold. De malware onderschepte nieuwe berichten waardoor opsporingsdiensten met gebruikers konden meelezen. In totaal werden 115 miljoen berichten geanalyseerd.

De Britse politieagente werkte als inlichtingenanalist bij de North West Regional Organised Crime Unit (ROCU) en werd op 12 juni 2020 aangehouden. Kort nadat de operatie begin april 2020 was gestart ontdekte de Britse politie dat er een lek was. De agente bleek een vriend te hebben ingelicht over de operatie en dat de politie ook informatie over hem had. Vervolgens waarschuwde deze vriend een andere EncroChat-gebruiker die weer een andere gebruiker informeerde dat de chatdienst werd afgeluisterd. Daarbij liet hij weten dat de software die de Britse politie gebruikte berichten met een vertraging van 48 uur binnenkreeg.

Onderzoekers van de politie vermoedden dat de analiste het lek was en besloten haar een vals logbestand te geven waarin een vriend van haar werd genoemd. Uiteindelijk werden de agente en haar vriend aangehouden. Vorige week bekende ze schuld. De rechter zal op 3 november vonnis wijzen. Eind juni liet Europol weten dat door de operatie tegen EncroChat wereldwijd meer dan 6500 verdachten zijn aangehouden.

Reacties (4)
21-08-2023, 13:17 door Anoniem
In Zwitserland zou de Agent juist hebben gehandeld en de dienst in overtreding zijn.
21-08-2023, 16:50 door Anoniem
Door Anoniem: In Zwitserland zou de Agent juist hebben gehandeld en de dienst in overtreding zijn.
OK en dus?
21-08-2023, 17:24 door Anoniem
Ze had niet de gebruiker moeten tippen maar de pers.
Waarschijnlijk waren haar bedoelingen malafide, al is het moeilijk oordelen als "keyboard-warrior"...
Wel ben ik tegen het afluisteren, maar ook tegen misdaad, het doet me denken aan de film " injustice" (met superman e.d.) op HBO, daar word meer macht ook goedgepraat met "we hebben meer boeven gevangen", en zie wat er van komt, dat heeft een soortgelijk effect op de realiteit, anders was deze film er niet door geïnspireerd, (al was de film erg prekerig...) maar de democratie gaat een stapje achteruit, iedere keer bij dit soort zetten.
Het had ook op een andere wijze opgelost kunnen worden, meer blauw op straat, minder of geen bezuinigingen op politie en het OM en het leger in het algemeen.
21-08-2023, 17:30 door Anoniem
Door Anoniem: In Zwitserland zou de Agent juist hebben gehandeld en de dienst in overtreding zijn.

Lijkt me een verzonnen stelling door een leipe privacy nut.

Maar je mag de relevante Zwitserse wetgeving citeren en me verbazen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.