image

'23 jaar lang illegaal gegevens uitgewisseld met Amerikaanse bedrijven'

maandag 21 augustus 2023, 15:15 door Redactie, 18 reacties

23 jaar lang zijn er illegaal gegevens met Amerikaanse bedrijven uitgewisseld en het is zeer de vraag of een nieuw dataverdrag tussen de Europese Unie en Verenigde Staten daarin verandering brengt, zo stelt privacyorganisatie noyb. Dat baseert zich op twee uitspraken van het Europees Hof van Justitie. In 2015 en 2020 oordeelde het Hof dat de "Safe Harbor" en "Privacy Shield" overeenkomsten voor het uitwisselen van data ongeldig waren.

De beslissing gold met terugwerkende kracht. "Wat inhoudt dat er geen juridische basis voor het uitwisselen van data was tussen 2000 en 2023. Desondanks bleven de meeste Europese bedrijven diensten zoals Google Analytics of trackingtools van Meta gebruiken die voor de illegale data-uitwisseling naar de VS zorgen", aldus noyb, dat door de bekende privacyactivist Max Schrems werd opgericht.

Na de laatste uitspraak van het Hof over Privacy Shield diende Noyb tal van klachten in over bedrijven en websites die zich niet aan de regels voor het uitwisselen van data houden. Van de 101 ingediende klachten wacht meer dan zeventig procent nog altijd op behandeling door een Europese privacytoezichthouder. Negen zaken werden door noyb gewonnen, drie gedeeltelijk en één verloren.

Slechts in één geval besloot de betreffende privacytoezichthouder een boete op te leggen. Dit werd gedaan door de Zweedse databeschermingsautoriteit voor een website die onrechtmatig van Google Analytics gebruikmaakte. Vier klachten van noyb bij de Autoriteit Persoonsgegevens wachten nog altijd op een oordeel. Die klachten gaan onder andere over het gebruik van Facebook Connect en Google Analytics door respectievelijk PostNL en Takeaway.

Nieuw verdrag

Inmiddels ligt er een nieuw verdrag voor het uitwisselen van data tussen de VS en EU. Volgens noyb is het Trans-Atlantic Data Privacy Framework (TADPF) grotendeels een kopie van zijn onrechtmatig verklaarde voorganger. De privacyorganisatie verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het Hof ook een oordeel over het nieuwe verdrag zal vellen. "Er is een grote kans dat het hetzelfde lot zal treffen als zijn voorgangers en met terugwerkende kracht ongeldig wordt verklaard", merkt noyb op. Het is dan weer aan de nationale privacytoezichthouders om het oordeel van het Hof te handhaven. "Gegeven hun prestaties zover, zijn de vooruitzichten niet goed."

Reacties (18)
21-08-2023, 16:09 door Anoniem
Europa heeft niets te vertellen,de vs blijft heerser op alle facetten,
anders was er al vrede of er waren al onderhandelingen over een staakt het vuren
met rusland.
21-08-2023, 16:15 door Anoniem
Kort gezecht het gaat nooit volgens de wet lukken en er is geen haan behalve Schrems die er naar kraait.

Kunnen ze dan niet gewoon de wetten rond data en privacy afschaffen en het speelveld gelijk trekken; als het naar de VS verscheept mag worden waarom dan ook niet naar china, noord korea of sea-land.
21-08-2023, 16:40 door Anoniem
Zonder al die data zou de opwarming van de aarde een stuk trager verlopen.
21-08-2023, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem: Zonder al die data zou de opwarming van de aarde een stuk trager verlopen.
Niet alle wetenschappers delen uw mening.
21-08-2023, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zonder al die data zou de opwarming van de aarde een stuk trager verlopen.
Niet alle wetenschappers delen uw mening.

Ik denk ook niet dat het waar is maar het is wel zo dat er in de vele datacenters een hoop nutteloze informatie is opgeslagen wat weer een hoop verspilling van energie is.
21-08-2023, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zonder al die data zou de opwarming van de aarde een stuk trager verlopen.
Niet alle wetenschappers delen uw mening.
Is dat als argument bedoeld?
21-08-2023, 18:58 door Anoniem
Door Anoniem: Zonder al die data zou de opwarming van de aarde een stuk trager verlopen.

Zonder China en de VS zou de opwarming van de Aarde een heel stuk trager verlopen.

:-)
21-08-2023, 19:45 door Anoniem
Wat moet er gebeuren zodat onze bestuurders niet meer in papieren tijgers geloven als het om privacy gaat?
21-08-2023, 20:39 door Anoniem
Ik denk niet dat het aan de EU is om mijn privacy te verkwanselen, of teverkoehandelen, of gewoon domweg kado te doen. De EU is een vereniging van soevereine rechtsstaten die allen juist mijn privacy horen te bewaken. Zo gaat het de Grieken ook niet aan welk merk onderbroeken ik koop. Al vind ik het minder erg als de Grieken me dat beleefd vragen dan de Amerikanen.
21-08-2023, 23:35 door Anoniem
De huidige Hegemon, USA, ziet alle andere staatsconfederaties als een bedreiging van hun hegemonie.
22-08-2023, 09:52 door Anoniem
als Europa nou tegenhangers van big tech zouden hebben, dan was dat verdrag met de VS niet zo van belang. Dat verdrag gaat geen stand houden want privacy is geen fundamenteel recht in de VS.
22-08-2023, 10:42 door Anoniem
Tis gewoon een piramide spel...
en de VS heeft zichzelf boven aan de piramide gezet en blijft zich daar handhaven door eu te verbieden om eigen gps te gebruiken die niet door hen uitgezet kan worden, door te verplichten dat je alles in dollars betaalt, door te eisen dat je 2% van je GDP uitgeeft aan hun wapens enz enz.
Iedereen die dat bedreigt wordt gepakt... dan krijg je een kogel door je kop op een mediapark, wordt je geinfiltreerd door gekko's die dan hun eigen meuk lekken aan kranten om te zeggen 'zie je wel, allemaal gekko's daar'... of wordt je klassiek geframed door vrouwen die beweren dat je seks met hen gehad hebt...

Begin niet aan het piramidespel, want een klein beetje meedoen is als een klein beetje zwanger.
22-08-2023, 10:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk niet dat het aan de EU is om mijn privacy te verkwanselen, of teverkoehandelen, of gewoon domweg kado te doen. De EU is een vereniging van soevereine rechtsstaten die allen juist mijn privacy horen te bewaken. Zo gaat het de Grieken ook niet aan welk merk onderbroeken ik koop. Al vind ik het minder erg als de Grieken me dat beleefd vragen dan de Amerikanen.
He joh,onze gegevens worden continu opgeslagen door de veiligheidsdiensten, mocht je het niet weten. Ze doen dit desnoods zonder wettelijke basis Die wetgeveing komt als ze onder druk komen te staan dan achteraf wel weer.
Sleepwet ken je de discussie niet en de gesprekken daarover ? Ze hebben echt schijt aan alles.
Ze slaan alles op en bewaren het. Mocht het later van pas komen .
22-08-2023, 11:24 door Anoniem
Door Anoniem: De huidige Hegemon, USA, ziet alle andere staatsconfederaties als een bedreiging van hun hegemonie.
Je geeft de USA teveel eer.

Het zijn reclame bureaus/data brokers als META, Google, Amazon, Oracle, Apple die de overtredingen begaan.
Daar kan vanuit de EU ook opgetreden worden.
22-08-2023, 16:31 door Anoniem
En welke 3 letter organisaties maken daar de dienst uit denk je? ;-)
22-08-2023, 18:51 door Anoniem
Door Anoniem: De huidige Hegemon, USA, ziet alle andere staatsconfederaties als een bedreiging van hun hegemonie.
Precies, en dat is het hoofdprobleem, wereldwijd.
Of het nou betrekking heeft op internationale politiek (oorlogvoering en handel) of op iets anders ("Europese" waarden, zoals privacy), de Amerikanen werpen zich op als degenen, die het voor het zeggen hebben en proberen elk land te onderwerpen, wanneer niet goedschiks, dan kwaadschiks.
Zo liggen de kaarten en het hele Europese continent buigt het hoofd.
Daarom wordt er geen weerstand geboden tegen de Amerikaanse BigTech en wordt de Europese bevolking door de Europese Unie met flutovereenkomsten afgescheept, zoals "Safe Harbor" en "Privacy Shield", die dan - jaren later - ongeldig worden verklaard. Maar dan is de buit al binnen - voor de Amerikanen.

Het hele Europese continent buigt het hoofd voor de Amerikanen. De Europese Unie is een Amerikaans filiaal.
22-08-2023, 20:11 door karma4
Door Anoniem:
Door Anoniem: De huidige Hegemon, USA, ziet alle andere staatsconfederaties als een bedreiging van hun hegemonie.
Je geeft de USA teveel eer.

Het zijn reclame bureaus/data brokers als META, Google, Amazon, Oracle, Apple die de overtredingen begaan.
Daar kan vanuit de EU ook opgetreden worden.
Je hebt gelijk. Als zelfs toezichthouders op privacy het zelf niet begrijpen en rustig de open source libraries van big tech gebruiken, dan is er teveel eer om er overal geheime diensten achter te zoeken.
27-08-2023, 15:58 door Anoniem
Gelukkig hebben we Noyb een Max Schrems organisatie. Die man heeft met zijn organisatie proportioneel heel veel meer gedaan voor ons dan heel de EU qua privacy.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.