image

OM eist celstraffen voor bankhelpdeskfraude van ruim 100.000 euro

woensdag 23 augustus 2023, 11:30 door Redactie, 8 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenis- en taakstraffen geëist tegen drie mannen die worden verdacht van het stelen van ruim 100.000 euro van hoogbejaarden door middel van bankhelpdeskfraude. Het drietal, van 18, 19 en 24 jaar uit de provincie Gelderland, deed zich voor als bankmedewerker en stelde dat er problemen met de bankrekening waren. Slachtoffers moesten geld naar een 'kluisrekening' of 'veilige rekening' overmaken of software installeren waarmee de computer kon worden overgenomen.

In andere gevallen kwam zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij slachtoffers thuis ophalen en ontfutselde daarbij de pincode. Daarna werd de rekening van het slachtoffer leeggetrokken. De drie verdachten zouden ook goederen bij hun slachtoffers hebben weggenomen, waaronder een geldkistje en camera. De totale schade bedraagt meer dan 108.000 euro.

"Je kunt zeggen dat de kwestie daarmee is opgelost, maar vergeet niet dat wij met z’n allen meebetalen aan wat de bank vergoedt. Doordat de kosten voor de bank omhoog gaan, gaan de kosten voor alle klanten ook omhoog”, stelt de officier van justitie. Hoogbejaarde slachtoffers blijven daarnaast met een onveilig gevoel achter. "Velen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis, anderen zijn het vertrouwen in de medemens kwijt."

Het OM eist tegen de 18-jarige verdachte onvoorwaardelijke jeugddetentie van honderd uur, een werkstraf van honderdvijftig uur en zes maanden jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met voorwaarden. De 19-jarige verdachte krijgt als het aan het Openbaar Ministerie ligt een onvoorwaardelijke jeugddetentie van 66 dagen opgelegd, zes maanden jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van honderdtachtig uur.

De 24-jarige verdachte zou wat de officier betreft 106 dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen, met aftrek, ook een werkstraf van honderdvijftig uur en zes maanden gevangenisstraf geheel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

"Onthoud dat een bank nooit naar het saldo van een bankrekening zal vragen, ook niet als controlevraag. Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan namelijk niet. Ook zal een bank nooit vragen om antivirus of andere software te installeren", aldus het OM. De schade door bankhelpdeskfraude steeg vorig jaar naar ruim vijftig miljoen euro.

Reacties (8)
23-08-2023, 11:37 door Anoniem
Geef ze aub 2x levenslang ;) kijken wie hierna nog dit soort dingen durft te doen. Hoe zielig moet je zijn om zo van bejaarden te stelen.
23-08-2023, 13:04 door Anoniem
In dit soort gevallen ook de geldden schade laten vergoeden. Al moeten ze er hun hele leven aan betalen. Dan komt de schade tenminste niet voor rekening van de de klanten van de bank. Desnoods kan de bank ze via de rechter dwingen. Maar de banken vinden het veel makkelijker de kosten op hun klanten te verhalen, waarschijnlijk.
23-08-2023, 14:18 door Anoniem
Jongeren moeten weer opgevoed worden met de opvatting dat je zelf moet werken voor je inkomen en dat je van andermans eigendommen moet afblijven. Verder moet ze respect voor andere mensen en in het bijzonder ouderen worden bijgebracht.
Leer ze ook dat wanneer ze de fout in gaan zij daar levenslang voor zullen boeten en in armoede zullen leven. In dit geval is een strafkamp zo gek nog niet.
23-08-2023, 14:22 door Anoniem
Wacht eens even....

Het OM eist ...
100 uur detentie + 150 uur werkstraf
+ 6 maanden jeugddetentie - maar voorwaardelijk
+ 66 dagen jeugddetentie (onvoorwaardelijke) + 180 uur werkstraf.

Omgerekend dus een gigantisch uurloon.
Hoe zit dat met dat credo "misdaad loont niet" ...?

Studenten torsen studieschuld, maar criminelen blijven schuldenvrij?
23-08-2023, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: Omgerekend dus een gigantisch uurloon.
Hoe zit dat met dat credo "misdaad loont niet" ...?

Studenten torsen studieschuld, maar criminelen blijven schuldenvrij?
Je gaat er kennelijk vanuit dat ze dat geld mogen houden omdat die €108.000 niet in de strafeis staat. Dat is onzin, de strafeis gaat alleen over de straf die ze voor hun misdaden krijgen opgelegd, een straf is geen schadevergoeding en komt ook niet in de plaats daarvan. Schadevergoedingen worden typisch niet via strafrecht maar via civiel recht afgehandeld.

Wat vermoedelijk gebeurt is dat, als ze veroordeeld zijn, dat een sterke basis is om schadevergoeding van ze te eisen. Waar banken of verzekeraars de schade hebben vergoed aan slachtoffers zijn dat nu de schuldeisers (en de opmerking van Officier van Justitie over dat wij meebetalen aan wat de bank vergoedt suggereert dat dat inderdaad is gebeurd). Mij zou het niets verbazen als die jongens hier nog jarenlang veel gedoe en weinig geld voor zichzelf aan overhouden. Dat strafblad dat ze na hun veroordeling hebben is geen goede basis voor het vinden van een goedbetaalde baan waarmee ze snel van hun schuld af zijn.
23-08-2023, 16:48 door Anoniem
Door Anoniem: Geef ze aub 2x levenslang ;) kijken wie hierna nog dit soort dingen durft te doen.
Dat gaat niet werken, ben ik bang.

Uit een beschrijving van dit soort jongens door iemand die zich professioneel met ze bemoeit heb ik begrepen dat ze typisch heel sterk op de korte termijn gericht zijn (snel veel geld), en geen zicht hebben op de langetermijngevolgen (de straf). Ze zitten in een soort permanente overlevingsmodus waarin alleen de korte termijn meeweegt. Lange straffen spelen daardoor gewoon geen rol in hun beslissingen, die spelen zich ergens af waar ze totaal niet mee bezig zijn. Die afschrikkende werking valt daardoor vies tegen.

Dat kan je makkelijk zien als je ons met de VS vergelijkt. Daar hebben ze veel zwaardere straffen dan hier. Heb je ooit de indruk gekregen dat er vrijwel geen criminaliteit is in dat land? Nee, toch? Eerder meer. Kennelijk schrikken die veel zwaardere straffen criminelen niet af.
23-08-2023, 19:53 door Anoniem
Door Anoniem: Wacht eens even....

Het OM eist ...
100 uur detentie + 150 uur werkstraf
+ 6 maanden jeugddetentie - maar voorwaardelijk
+ 66 dagen jeugddetentie (onvoorwaardelijke) + 180 uur werkstraf.

Omgerekend dus een gigantisch uurloon.
Hoe zit dat met dat credo "misdaad loont niet" ...?

Studenten torsen studieschuld, maar criminelen blijven schuldenvrij?


Het is maar net waar je voor kiest.
Een risicovol crimineel bestaan of een zinvolle studie.
27-08-2023, 15:36 door Anoniem
Dit zijn veel te zwakke straffen, net zoals in België wordt de misdadiger beloond. En dan maar klagen dat de arm der wet geen zin meer heeft om achter dit type van criminelen aan te gaan!
Een paar jaar dwangarbeid, of alternatieve straffen zoals verlies van levenslang ALLE rechten (stemrecht, sociale zekerheid en pensioenrecht) - dat zijn straffen. Wat ik hierboven lees dat doet me echt walgen.
We moeten dringend het strafrecht in de hele EU gaan aanpassen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.