image

VEH wil crisisteam Kadaster om privacy van huiseigenaren te beschermen

dinsdag 29 augustus 2023, 12:48 door Redactie, 4 reacties

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat er met spoed door het Kadaster en het ministerie van Binnenlandse Zaken een crisisteam wordt opgericht om de privacy van huiseigenaren te beschermen. Aanleiding is het niet goed beveiligen van miljoenen woonadressen door het Kadaster. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat het zeer eenvoudig was om een account aan te maken waarmee er toegang tot het afgeschermde deel van de Kadaster-website kon worden verkregen.

Het Kadaster is een openbaar register waarin informatie over vastgoed wordt bijgehouden, zoals bijvoorbeeld de eigenaar van een woning of pand en prijs. In het Kadaster zijn zes miljoen adressen geregistreerd. Via de website van het Kadaster is het mogelijk om informatie over woningen en eigenaren op te vragen. Het niet afgeschermde deel van de Kadaster-site laat gebruikers aan de hand van een adres opzoeken hoeveel ervoor een woning is betaald en wie de eigenaar is.

Het afgeschermde deel van de website maakt het mogelijk om op naam te zoeken, waarna het bijbehorende adres wordt getoond. Dit afgeschermde deel is alleen bedoeld voor geautoriseerde professionele gebruikers, zoals makelaars, advocaten, notarissen en deurwaarders, maar iedereen bleek een dergelijk account aan te kunnen maken. Er vond geen adequate controle door het Kadaster plaats.

"De afgelopen jaren namen het Kadaster en de politiek nauwelijks maatregelen om de privacy van huiseigenaren beter te beschermen. Zo wordt alleen bij nieuwe woningoverdrachten geen legitimatienummer meer vastgelegd, maar bij de meer dan zes miljoen bestaande adressen zijn deze gegevens nog steeds zichtbaar", zo stelt Vereniging Eigen Huis.

Volgens de VEH zouden persoonsgegevens van huiseigenaren alleen mogen worden ingezien door mensen of organisaties die daarbij een ‘gerechtvaardigd belang’ hebben. "Ze moeten dan kunnen laten zien dat ze een geldige reden hebben om die informatie op te vragen. Sommige beroepen, zoals notarissen, die veel met deze gegevens werken en streng gecontroleerd worden, hoeven dat bewijs dan niet te laten zien. In Duitsland gebeurt dit al zo. Uiteindelijk moet er een plan komen om persoonlijke gegevens in alle openbare registers beter te beschermen."

Reacties (4)
29-08-2023, 13:45 door Anoniem
Goede oproep. Het Kadaster heeft tot nu toe alleen gezorgd dat er geen nieuwe professionele accounts zonder controle kunnen worden aangemaakt, maar tot nu toe is nergens uit gebleken dat men het uitpluizen urgent vindt van de 30.000 accounts die zonder die controle zijn aangemaakt. Kennelijk is er een partij als VEH nodig die het Kadaster en Binnenlandse Zaken erop wijst dat die urgentie er wel is.
29-08-2023, 13:54 door Anoniem
Waarom moeten die gegevens in gezien worden? Is dit ook zo met huurders? Kan ik zo maar ergens even opzoeken welke huurder waar woont als ik een gerechtvaardigd belang heb? Ik zou zeggen, trek dit voor iedereen, huurder of koper/eigenaar gelijk.
29-08-2023, 14:19 door bastiaanv
Ik moet zeggen dat deze 'crisis' mij enigzins verbaasd, ik dacht dat het al veel langer algemeen bekend was dat er data door bedrijven/personen uit het Kadaster kon worden gehaald? Eerste artikel dat ik hierover kon vinden was van begin dit jaar (https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/07/tweede-kamer-stelt-intimidatie-door-delen-privegegevens-strafbaar-a4156005) maar sowieso kon elk bedrijf al een account aanmaken en gegevens opvragen. Nu blijkt alleen dat de controle hierop wel heel slecht was.
29-08-2023, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moeten die gegevens in gezien worden?
Bij de verkoop van een huis moet gecontroleerd worden of degene die zegt een huis te koop te hebben ook echt de eigenaar is. Daarom moeten notarissen en makelaars bij die gegevens kunnen. Er zijn vast nog wel een paar voorbeelden te bedenken waar het zin heeft. Maar het is bizar als iedereen met een KvK-inschrijving dat kan, en kennelijk heeft het Kadaster gewoon alles geaccepteerd.

Is dit ook zo met huurders? Kan ik zo maar ergens even opzoeken welke huurder waar woont als ik een gerechtvaardigd belang heb?
Nee, dat kan niet.

Ik zou zeggen, trek dit voor iedereen, huurder of koper/eigenaar gelijk.
Het gaat niet om het bewonen, het gaat erom dat in een aantal situaties duidelijk en controleerbaar moet zijn wie de eigenaar is. Een huurder van een woning is niet de eigenaar.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.