image

De Jonge moet opheldering geven over beveiliging gegevens bij Kadaster

woensdag 30 augustus 2023, 13:48 door Redactie, 3 reacties

Demissionair minister De Jonge voor Volkshuisvesting moet opheldering geven over de beveiliging van persoonsgegevens bij het Kadaster en of hij bereid is om voor adequate logging te zorgen. De VVD stelde Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving dat iedereen een account kon aanmaken om op het afgeschermde deel van de Kadaster-website in miljoenen woonadressen te zoeken. Iets wat normaliter alleen voor geautoriseerde professionele gebruikers is bedoeld, zoals makelaars, advocaten, notarissen en deurwaarders.

VVD-Kamerleden Rajkowski en Minhas willen nu van de minister weten wanneer het lek bij het Kadaster bekend is geworden, of er meteen maatregelen zijn getroffen, wat die inhouden, en of het probleem nu volledig is verholpen. "Welke andere veiligheidsmaatregelen bent u voornemens in te voeren? Wanneer gaat dit gebeuren?", vragen de Kamerleden verder. De Jonge moet ook duidelijk maken hoe de persoonsgegevens in het Kadaster worden beveiligd.

"Bent u het ermee eens dat er een onderzoek dient te worden gestart zodat het inzichtelijk is welke data is gelekt en bent u bereid slachtoffers te informeren? Zo nee, waarom niet?", willen Rajkowski en Minhas verder weten. De Kamerleden vragen de minister ook of hij het ermee eens is dat logging en autorisatie zodanig ingericht moeten worden dat het voor het Kadaster en waar gewenst voor de betreffende persoon, inzichtelijk is wie wanneer welke gegevens heeft opgevraagd. Tevens moet de minister aangeven of en wanneer hij dit wil invoeren.

"Bent u het ermee eens dat alleen specifieke beroepsgroepen gebruik zouden mogen maken van de zoekfunctie waarbij op naam gezocht mag worden in het Kadaster en dat een beroepscode hieraan bij zou kunnen dragen? Zo nee, waarom niet en wat gaat u doen om te voorkomen dat ook anderen (ongewenst) toegang krijgen tot adresgegevens? Zo ja, wanneer gaat u hiermee aan de slag?", vragen de VVD-Kamerleden als laatste. De Jonge heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (3)
30-08-2023, 14:32 door Anoniem
Er is niks aan uit te leggen. Het is maar van burgers. De Jonge heeft sch**t aan burgers. Moeilijker is het niet.
30-08-2023, 18:41 door Anoniem
Ik ben journalist! Dus ik MOET toegang.


Nee.
31-08-2023, 05:17 door Anoniem
Je moet als eigenaar van een stuk grond wel kunnen weten wie de eigenaar is van belendende precelen. Voor overhangende takken. Of een boom die op omkiepen staat. Blijft een lastige vraag. Tenzij je een kadaster hebt dat zich daar allemaal niks van aan trekt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.