image

Kabinet kritisch over Brussels voorstel voor acceptatieplicht van contant geld

dinsdag 5 september 2023, 11:32 door Redactie, 34 reacties

Het demissionaire kabinet is kritisch over een voorstel van de Europese Commissie om een acceptatieplicht van contant geld in de EU in te voeren. Volgens Brussel ligt de mogelijkheid om met contant geld te betalen en hier toegang toe te hebben onder vuur. Eurobiljetten en -munten zijn een wettig betaalmiddel, maar nergens is op EU-niveau duidelijk gemaakt wat deze status als wettig betaalmiddel precies inhoudt.

In sommige EU-lidstaten is geregeld dat contant geld bijvoorbeeld verplicht geaccepteerd moet worden bij een betaling, terwijl in andere lidstaten, waaronder Nederland, winkeliers op basis van contractuele vrijheid kunnen aangeven dat zij contante betalingen weigeren. Vanwege de onduidelijkheid van het begrip ‘wettig betaalmiddel’ en het afnemende gebruik van contant geld in de laatste jaren, heeft de Europese Commissie vorig jaar advies aan een expertgroep gevraagd.

Op basis van het adviesrapport is Brussel nu met een voorstel gekomen, met als doel de status als wettig betaalmiddel van eurobiljetten en -munten te verduidelijken, en de risico’s bij het afnemende gebruik van contant geld aan te pakken. In de kern gaat het om een acceptatieplicht voor contante betalingen, met een aantal uitzonderingen, en het eenvoudig toegang behouden tot contant geld.

De acceptatieplicht is niet van toepassing op aankopen van goederen en diensten op afstand, bijvoorbeeld online. Het voorstel bevat daarnaast twee uitzonderingen op de acceptatieplicht. Ten eerste kan contant geld worden geweigerd wanneer dit is gebaseerd op legitieme en tijdelijke gronden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel. Het gaat dan bijvoorbeeld om een betaling van een klein bedrag met een grote coupure, of een tijdelijk gebrek aan wisselgeld.

Ten tweede mag contant geld worden geweigerd als voorafgaand aan de betaling de winkel een ander betaalmiddel is overeengekomen met de betaler. Het eenzijdig weigeren van contant geld, zoals nu soms bijvoorbeeld wordt gedaan via een “pin-only”-sticker, mag niet. De Commissie krijgt de bevoegdheid om via gedelegeerde handelingen aanvullende uitzonderingen op de acceptatieplicht vast te stellen.

Autoriteit

Daarnaast introduceert de Europese Commissie in het voorstel een plicht voor lidstaten om te zorgen voor een voldoende en doeltreffende toegang tot contant geld op hun grondgebied, bijvoorbeeld via bankkantoren of geldautomaten. Brussel stelt verder voor dat de lidstaten een bevoegde autoriteit aanwijzen. Die moet de naleving van de acceptatieplicht, het niveau van eenzijdige uitsluitingen van contant geld en de toegang tot contant geld monitoren, beoordelen en hierover jaarlijks rapporteren aan de Commissie en de Europese Centrale Bank.

De bevoegde autoriteit moet verder de ‘benodigde bevoegdheden’ krijgen met betrekking de acceptatie van en toegang tot contant geld. Ook moeten de nationale bevoegde autoriteiten een klachtenregeling opzetten over de acceptatie en toegang tot contant geld. Als een lidstaat vaststelt dat de verplichte acceptatie van, of de toegang tot, contant geld onvoldoende is, dan is het voorstel dat de lidstaat maatregelen neemt om die op peil te brengen en te houden.

Het voorstel legt ook een verband met de digitale euro. Vanwege de verplichte acceptatie van zowel contant geld als de digitale euro, moeten de digitale euro en eurobankbiljetten en –munten tegen elkaar inwisselbaar zijn.

Kritisch

Nederland kent op dit moment geen wettelijke plicht om contant geld te accepteren. Zo kunnen winkels, mits zij dit duidelijk aangeven met bijvoorbeeld een sticker of bordje, eenzijdig aangeven dat zij alleen pinbetalingen accepteren. Volgens het kabinet moet contant geld goed beschikbaar zijn en algemeen geaccepteerd blijven. Het kabinet kan zich echter niet helemaal in de plannen van Brussel vinden.

Zo vindt het kabinet dat de voorgestelde acceptatieplicht proportioneel en uitvoerbaar moet zijn voor winkels. "Naar de mening van het kabinet is dit in het huidige voorstel niet het geval. Daarnaast is het kabinet van mening dat het Commissievoorstel onvoldoende duidelijk is, waarbij het kabinet nog veel vragen heeft over de reikwijdte van de acceptatieplicht. Ook is het kabinet kritisch op de verregaande bevoegdheden die de Commissie aan zichzelf wil toekennen om (direct) in te grijpen in lidstaten", zo stelt het kabinet in een fiche over het voorstel gericht aan de Tweede Kamer. Wanneer Brussel een nieuw wetsvoorstel presenteert ontvangt de Kamer vaak een fiche, met een samenvatting over de inhoud van het voorstel en de mogelijke gevolgen hiervan voor Nederland.

Daarnaast is het volgens het kabinet onduidelijk welke transacties en betalingen onder de reikwijdte van het voorstel vallen. De acceptatieplicht lijkt te gaan gelden voor betalingen aan de (fysieke) kassa. Onduidelijk is echter of de acceptatieplicht ook toeziet op andere betalingsverplichtingen, in het bijzonder betalingsverplichtingen van of aan overheden. Het kabinet twijfelt aan nut en noodzaak van een acceptatieplicht van contant geld voor deze betalingsverplichtingen, bijvoorbeeld belastingschulden en verkeersboetes. Dit zou tot hogere uitvoeringslasten leiden.

Tevens stelt het kabinet dat het onduidelijk is welke vrijheid lidstaten hebben om zelf aanvullende uitzonderingen op de acceptatieplicht te introduceren en krijgt de Commissie in het voorstel zelf de mogelijkheid om aanvullende uitzonderingen te introduceren, zonder dat duidelijk is wat die inhouden. "Hierdoor is het mandaat dat aan de Commissie wordt toegekend om de uitvoeringshandelingen op te stellen onduidelijk", zo laat het kabinet weten.

Binnen de Europese Raad zijn er nog verschillende vragen en onduidelijkheden, bijvoorbeeld over de uitzonderingen op de acceptatieplicht en de ruimte voor lidstaten hierin, zo staat in het fiche vermeld. Ook over de positie van het Europees Parlement is eveneens nog geen duidelijkheid.

Reacties (34)
05-09-2023, 11:47 door Anoniem
"maar nergens is op EU-niveau duidelijk gemaakt wat deze status als wettig betaalmiddel precies inhoudt."

Wat een slap politiek gelul weer. Dan definieer je het toch tegelijkertijd met deze wet of is dat te moeilijk voor de elite in Den Haag?
05-09-2023, 11:57 door spatieman
heb het idee dat ze richting de CCP gaan.
Hmm, zou het dan niet meer EU heten, maar CP EU ?
05-09-2023, 11:58 door Anoniem
Het kabinet kan zich natuurlijk niet veroorloven om eventuele grip kwijt te raken op het bestedings gedrag/patroon van de burger. Waren ze maar eens wat kritischer op andere zaken die bevordelijk werken voor de privacy.
05-09-2023, 12:18 door Anoniem
Contant is de enige privacy vriendelijke manier van betelen, dus echt heel goed als er een acceptatie plicht komt.
05-09-2023, 12:22 door Anoniem
Door spatieman: heb het idee dat ze richting de CCP gaan.
Hmm, zou het dan niet meer EU heten, maar CP EU ?
Met Communisme heeft dit niets te maken, die opmerking raakt kant nog wal!
05-09-2023, 12:28 door Anoniem
Dus deze ratten uit demissionaire kabinet, verlaten het schip, maar bepalen nog wel dit soort dingen.
Sodemieter op.
05-09-2023, 12:34 door Anoniem
Vandaag, 11:57 door spatieman
heb het idee dat ze richting de CCP gaan.
Hmm, zou het dan niet meer EU heten, maar CP EU ?
Komop spaceman tl;dr? eerst lezen voordat je met je standaard reactie komt !

Oh wow, een voorstel van het EC in het voordeel van de altijd-contant-betalende-Nederlandse burger/EU burger!
Het voorstel legt ook een verband met de digitale euro. Vanwege de verplichte acceptatie van zowel contant geld als de digitale euro, moeten de digitale euro en eurobankbiljetten en –munten tegen elkaar inwisselbaar zijn.
Hmmm, daar ziet ik een addertje; geldt de acceptatieplicht ook voor de burger? Moet ik , als ik met contant geld betaal, het wisselgeld in digitale euro vorm accepteren !?
Het kabinet kan zich echter niet helemaal in de plannen van Brussel vinden.
Doe maar hetzelfde zoals dat ook werd beagumenteerd bij het introduceren van EU zorg , EU ID en EU digi€:
Voor stemmen, anders zijn jullie het voordeel kwijt om later nog inspraak te geven blabla
Onduidelijk is echter of de acceptatieplicht ook toeziet op andere betalingsverplichtingen, in het bijzonder betalingsverplichtingen van of aan overheden.
Daar komt de aap uit de mouw betreffende het nederlandse contant betalen beleid:
Dag betaalautomaten die alleen maar bankpasjes accepteert,
Dag NS/TLC, die het moeilijkmoeilijk maakt om (anoniem/)'contant' te kunnen reizen
Dag Pathe, die het moeilijkmoelijk maakt om 'contant' naar de film te kunnen gaan
Dag Marqt en andere ondernemers die hun pin-only sticker de prullenbak in kunnen gooien
daahaag ... wie nog meer !?
Tevens stelt het kabinet dat het onduidelijk is welke vrijheid lidstaten hebben om zelf aanvullende uitzonderingen op de acceptatieplicht te introduceren en krijgt de Commissie in het voorstel zelf de mogelijkheid om aanvullende uitzonderingen te introduceren, zonder dat duidelijk is wat die inhouden.
Niet alvast toe-eigenen wat NIET wordt vernoemd in het voorstel.
1st voor stemmen en
2de dan pas gaan ja-maarre
HÀ ;-)))
Ach, het zal wel weer te mooi zijn om waar te zijn, puntjebijpaaltje wordt uiteindelijk -op alle gebieden waar het mogelijk is- het analoge-leven als een tsunami overgegoten door het digitale.
Dus, moet het nog maar zien dat deze wet -zonder al te veel fratsen van het NL-kabinet-beleid (iig tot 22 Nov -> jippppie)- er ook komt zodat het ook daadwerkelijk in het voordeel van de NL-burger uitpakt.
05-09-2023, 12:58 door Anoniem
Hmmm, daar ziet ik een addertje; geldt de acceptatieplicht ook voor de burger? Moet ik , als ik met contant geld betaal, het wisselgeld in digitale euro vorm accepteren !?
Wees gerust, de winkeliers betalen dan graag contant terug zolang de banken de hoofdprijs vragen voor rolletjes wisselgeld en het storten van contant geld. Het kleingeld wat de kassa inkomt gaat er ook weer uit.
De commissie mag dan ook even naar de tarieven voor contant geld bij de bank kijken.
05-09-2023, 13:17 door Anoniem
"Een belangrijk argument om niet ‘tegen’ te stemmen is dat daarmee de onderhandelingspositie van Nederland geschaad wordt"

Of geld dat alleen als het wel uitkomt
05-09-2023, 14:00 door Anoniem
Nederland heeft echt een kinderviezedingenfetish gekregen.

Een weldenkend mens beseft dat het juist andersom zou moeten zijn. Cash is wettig betaalmiddel. Voor pin betalingen moet je een contract met zo een stropdas in een pak afsluiten. Dat mag een overheid je niet afdwingen. Te meer omdat banken ook nog steeds keihard mensen weigeren. En massaal hun hele hebben en houwen zitten te controleren. Met BKR kliksystemen werken die volledig in strijd met de AVG zijn. Qua pin mag je als overheid tegen je vrije burger helemaal niet zeggen, of afdwingen, je moet verplicht in zee gaan met een maffia maar zoek de leukste maar uit.

Als die digitale euro komt, ik ben benieuwd wie daar dan de afhandeling van gaat doen. Want anders gaat het bij mij bij leuk bedacht joh blijven. Mijn eigen vrijheid, alsmede die van de gene die ik betaal heeft voor mij veel meer waarde dan alle euromuntjes bij mekaar.
05-09-2023, 14:01 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Contant is de enige privacy vriendelijke manier van betelen, dus echt heel goed als er een acceptatie plicht komt.

Niet voor alles verplicht zou ik zeggen, maar supermarkten en overheidsdiensten zeker.
05-09-2023, 14:10 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Door Anoniem: Contant is de enige privacy vriendelijke manier van betelen, dus echt heel goed als er een acceptatie plicht komt.

Niet voor alles verplicht zou ik zeggen, maar supermarkten en overheidsdiensten zeker.

Zowieso zou met het standpunt van Nederland een acceptatie plicht van de banken horen. Ze kunnen nu je bankrekening afpakken om een of andere reden waardoor je vervolgens je boetes niet meer kan betalen omdat die alleen ideal accepteren.
05-09-2023, 14:31 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Door Anoniem: Contant is de enige privacy vriendelijke manier van betelen, dus echt heel goed als er een acceptatie plicht komt.

Niet voor alles verplicht zou ik zeggen, maar supermarkten en overheidsdiensten zeker.

Eh zeg, politici zouden opeens contant geld moeten gaan accepteren. Het moet niet gekker voor ze worden.
Dan moeten ze terug gaan naar eveloppen die onder de deur van hun toilet geschoven wordt.
Niet echt zuiver zou ik zeggen.
Voor je het weet dienen ze een rekening in voor het wassen van het geld.
05-09-2023, 14:50 door Anoniem
Ik snap niet dat onze eigen regering zo vaak tegen ons belang ingaat. Het lijkt wel of ze gekozen zijn door de Russen of zo. Elke keer ben ik verbaast over hoe Europa beter onze burgerbelangen beschermt dan onze eigen regering.
05-09-2023, 15:02 door _R0N_
Door Anoniem: Ik snap niet dat onze eigen regering zo vaak tegen ons belang ingaat. Het lijkt wel of ze gekozen zijn door de Russen of zo. Elke keer ben ik verbaast over hoe Europa beter onze burgerbelangen beschermt dan onze eigen regering.

Kapitalisme en of Communisme gaan vooral om het onderdrukken van de bevolking. Bij kapitalisme gaat het ten goede van de commercie (als er maar geld verdiend wordt) bij communisme gaat het vooral voor de welvaart van de leiders.

Ergens er tussenin zou mooi zijn maar dat is voor velen te socialistisch dus blijven ze kapitalistisch stemmen en klagen dat de regering niets doet voor de burger.
05-09-2023, 15:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat onze eigen regering zo vaak tegen ons belang ingaat. Het lijkt wel of ze gekozen zijn door de Russen of zo. Elke keer ben ik verbaast over hoe Europa beter onze burgerbelangen beschermt dan onze eigen regering.
In NL Haagse klliek is de WEF lobby sterk en het realisme zwak. Bij de EU snappen ze nu dat ze de digitale euro er anders niet door krijgen. Er moet iets van een schijn van vrijheid worden opgehouden.
05-09-2023, 15:27 door Anoniem
Kapitalisme en of Communisme gaan vooral om het onderdrukken van de bevolking. Bij kapitalisme gaat het ten goede van de commercie (als er maar geld verdiend wordt) bij communisme gaat het vooral voor de welvaart van de leiders.
Ik zie dit ook zo maar is het niet zo dat bij het kapitalisme de genen die het meeste geld heeft ook een grote macht
positie heeft. Dan denk ik ook aan Meta, MS, Google.
05-09-2023, 15:27 door Anoniem
Ik vind het zelf helemaal prima als het niet verplicht is en bedrijven/ winkels een bordje plaatsen (bijv. naast die van de openingstijden) dat dit een "PIN only" bedrijf is. Kun je zelf kiezen of je dat accepteert of niet. Op die manier zullen waarschijnlijk "Cash Only" bedrijven ontstaan (een Chinees restaurant bij ons in de buurt accepteert alleen maar cash - voor ons een reden om er niet heen te gaan - zou het cash handig zijn voor zijn zwart geld?).

Lijkt (een heel kleine beetje) op de discussie van roken in de horeca - ik rook niet en wil zeker in een restaurant geen roker in mijn omgeving. Laat ondernemers zelf beslissen wat ze willen en laat ze dit bij de ingang aangeven. De klant kan kiezen en de werknemers (die in de horeca i.h.a. flink roken is mijn ervaring) trouwens ook. Die oplossing is er echter niet gekomen...
05-09-2023, 15:59 door Anoniem
Het kabinet kan zich echter niet helemaal in de plannen van Brussel vinden.
Dat is vanuit de EU vaak het signaal om iets er toch maar doorheen te douwen dus ik hoop dat ze dat nu ook doen :-)
Een acceptatieplicht voor contant zou wat mij betreft erg welkom zijn, zeker de huidige manier van werken waar je bij het betalen ineens wordt aangegeven dat je alleen mag pinnen is erg onhandig.
05-09-2023, 16:09 door Anoniem
De digitale gevangenis van het WEF;
https://assets.weforum.org/editor/7evFMfKW0fXMKYd8FmjYQKOJMQ2r3iNW2r2VMNy55rM.png
Uiteraard wil Brussel van de contanten af...
05-09-2023, 16:22 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 05-09-2023, 16:23
Door Anoniem: Ik vind het zelf helemaal prima als het niet verplicht is en bedrijven/ winkels een bordje plaatsen (bijv. naast die van de openingstijden) dat dit een "PIN only" bedrijf is. Kun je zelf kiezen of je dat accepteert of niet. Op die manier zullen waarschijnlijk "Cash Only" bedrijven ontstaan (een Chinees restaurant bij ons in de buurt accepteert alleen maar cash - voor ons een reden om er niet heen te gaan - zou het cash handig zijn voor zijn zwart geld?).

Lijkt (een heel kleine beetje) op de discussie van roken in de horeca - ik rook niet en wil zeker in een restaurant geen roker in mijn omgeving. Laat ondernemers zelf beslissen wat ze willen en laat ze dit bij de ingang aangeven. De klant kan kiezen en de werknemers (die in de horeca i.h.a. flink roken is mijn ervaring) trouwens ook. Die oplossing is er echter niet gekomen...

Zonder acceptatieplicht voor contant geld maar met een acceptatieplicht voor digitaal geld, zou contant geld het natuurlijk afleggen. Het gaat hier om het belang van mensen die iets willen kopen. In mijn woonplaats is er een winkel waar iets te krijgen valt dat in geen enkele andere winkel ter plaatse te krijgen valt. Nu is daar "pin-only" ingevoerd. Dan heb ik als klant dus helemaal niets meer te kiezen. Daarom: goed dat er een acceptatieplicht voor contant geld komt. Dat is de basis, met behoud van ieders privacy. Voor de rest mogen winkeliers wat mij betreft vrij zijn wat voor betaalmogelijkheden ze nog meer willen introduceren. Bijvoorbeeld pinautomaten, of schelpjes, of de valuta van een lokaal ruilnetwerk...

M.J.
05-09-2023, 16:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het zelf helemaal prima als het niet verplicht is en bedrijven/ winkels een bordje plaatsen (bijv. naast die van de openingstijden) dat dit een "PIN only" bedrijf is. Kun je zelf kiezen of je dat accepteert of niet. Op die manier zullen waarschijnlijk "Cash Only" bedrijven ontstaan

Dat is een schijn vrije keuze. Veel te weinig mensen denken na over de gevolgen van het verdwijnen van cash, dus klaagt er ook bijna niemand. Gevolg is dat de ene na de ander ondernemer besluit cash af te schaffen, en je al snel nergens meer met je cash heen kunt. Bij ons in de buurt hebben het filmhuis en het theater cash afgeschaft. Er zitten niet nog 10 theaters naast waar je dan nog wel terecht kunt als je contant wil betalen, dus dan maar niet meer naar het filmhuis of het theater?

Het is echt heel hard nodig dat er een acceptatieplicht komt!
05-09-2023, 18:37 door Anoniem
Het gaat dan bijvoorbeeld om een betaling van een klein bedrag met een grote coupure, of een tijdelijk gebrek aan wisselgeld.
Dan zorgen de winkeliers er wel voor dat er een chronisch gebrek aan wisselgeld is.
05-09-2023, 18:52 door Anoniem
Het demissionaire kabinet is kritisch over een voorstel van de Europese Commissie om een acceptatieplicht van contant geld in de EU in te voeren.

. . . .

Op basis van het adviesrapport is Brussel nu met een voorstel gekomen, met als doel de status als wettig betaalmiddel van eurobiljetten en -munten te verduidelijken, en de risico’s bij het afnemende gebruik van contant geld aan te pakken. In de kern gaat het om een acceptatieplicht voor contante betalingen, met een aantal uitzonderingen, en het eenvoudig toegang behouden tot contant geld.
Ze zeggen dat ze willen dat contant geld altijd mogelijk blijft maar nu willen ze opeens niet. Zijn ze opeens "kritisch". Leugens en nog meer leugens... om kotsmisselijk van te worden.
05-09-2023, 19:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik snap niet dat onze eigen regering zo vaak tegen ons belang ingaat. Het lijkt wel of ze gekozen zijn door de Russen of zo. Elke keer ben ik verbaast over hoe Europa beter onze burgerbelangen beschermt dan onze eigen regering.
In NL Haagse klliek is de WEF lobby sterk en het realisme zwak. Bij de EU snappen ze nu dat ze de digitale euro er anders niet door krijgen. Er moet iets van een schijn van vrijheid worden opgehouden.
The WEF is strong with these ministers.
05-09-2023, 20:06 door Anoniem
Winkels die geen contant geld meer accepteren die verkopen gewoon minder of niks meer bij mij.
Ik probeer mijn online aankopen ook te beperken omdat ik de WEF aangesloten bedrijven niet wil steunen in hun omzet.
Al is prijs en leverbaarheid ook een factor waardoor je toch bepaalde dingen wel online zult blijven aankopen maar dan bij voorkeur bij kleinere winkels dan amazon bijv.
Door d66 figuren als Barbara Baarsma en het co2 budget waar zij voor pleit ben ik goed wakker geschud en overal waar ik kan overgestapt op betalen in contant geld. Winkels die de bemande kassas weg nemen of het moeilijker maken om met contant geld te betalen die verkopen aan mij gewoon minder. Ik ga zelf pro actief op zoek naar alternatieven. Daarbij betaal ik uit protest alleen aan bemande Kassas.
06-09-2023, 10:48 door Anoniem
Mij lijkt het pas echt interessant wanneer ook werkgevers verplicht worden contant uit te betalen, zodat je niet verplicht wordt tot een werkgever en bank relatie. Banken hebben nu de dubbele status van uitvoerder en toezichthouder en we weten inmiddels allemaal dat het niet werkt. Alleen al het openen van een zakelijke rekening kan meer dan 9 maanden duren, een kind krijgen gaat nog sneller. En makkelijker is digitaal ook niet. Je sluit daarmee bevolkingsgroepen uit.
En de politiek wast haar handen weer in onschuld, legt taken bij banken waar ze niet horen, legt de 'keuze' om mensen uit te sluiten bij individuele bedrijven en winkeliers. Wat een inhalige en stomme beslissingen.
06-09-2023, 12:08 door Anoniem
Zo word de digitale euro een verplichte acceptatie door de wet en kan de belastingdienst zien of je wel eerlijk ingevulde belastingaangifte hebt gedaan of dat je wat te verbergen hebt door het contante geld niet op te geven.

Zo anoniem is de digitale euro niet het zit vol trackers voor de politiek en de belastingdienst om nog meer transacties te traceren en willen een systeem dat 100% te volgen is van wie krijg je geld en waar geef je het aan uit en aan wie geef je geld.

Met de contante geld kan de belastingdienst niet controleren en ook de overheid niet omdat het anoniem is en blijft.
Ik lees ook nergens wanneer het contante geld word uitgefaseerd omdat er alleen maar eeuwige discussies door de overheid en banken ontstaan en nooit 100% het anti witwas systeem kunnen laten functioneren.

Als ze een eind datum hanteren op contante geld dan is het voor iedereen duidelijk en dan zal de criminaliteit elders plaats vinden omdat het dan hier niet meer kan.

Een loonzakje vind ik ook een goed idee zodat ik niks meer met de overheid en de banken en belastingdienst meer te maken heb en dan hopen dat ze failliet gaan maar dat zal wel niet omdat er een hand boven hun hoofd hand die ze beschermen maar de burger is altijd de dupe van alles en moet zich blauw betalen.
06-09-2023, 13:01 door Anoniem
volgens mij heb ik laatst ergens een artikel gelezen dat er door de 2de kamer een wet gemaakt wordt of is gemaakt waarbij contact geld verplicht geaccepteerd moet worden. omdat het in de bestaande wet niet goed omschreven is.
Door Anoniem: (...) Als ze een eind datum hanteren op contante geld dan is het voor iedereen duidelijk en dan zal de criminaliteit elders plaats vinden omdat het dan hier niet meer kan.

Nee, dan gaan criminelen hier nieuwe betaalsystemen ontwikkelen. Daar zit voor hen dan namelijk winst in.

Daarnaast kun je zoiets als "goud" natuurlijk niet afschaffen. Als er geen bankbiljetten meer zijn, worden gouden en zilveren munten weer interessanter. Dan kan de overheid natuurlijk een verbod op het particulier bezit van goud en zilver invoeren. Maar hoe moet het dan met gouden horloges, "kunstwerken" en dergelijke? Een autoritaire overheid kan er een heel onaangename wedloop van maken waarvan vooral gewone mensen het slachtoffer worden, niet criminelen.

Een loonzakje vind ik ook een goed idee zodat ik niks meer met de overheid en de banken en belastingdienst meer te maken heb en dan hopen dat ze failliet gaan maar dat zal wel niet omdat er een hand boven hun hoofd hand die ze beschermen maar de burger is altijd de dupe van alles en moet zich blauw betalen.

Met een loonzakje heb je nog steeds met de overheid te maken als jouw werkgever zich aan de regels houdt. Zwart werken kan ook met beloning in natura. Als de overheid op individueel niveau de inkopen van mensen gaat analyseren (waarom heb jij deze week twee pakjes boter gekocht?), dan moeten ze eerst de democratie uitschakelen, anders komt er te veel verzet.

O wacht... Da's precies wat ze al aan het doen zijn door steeds meer macht naar de EU te schuiven zodat het Nederlandse kabinet alleen nog maar "kritisch" kan zijn. Gewild of ongewild helpt het demissionaire kabinet de EU op deze manier nog even om bij een groot publiek een wit voetje te halen. Later zien we dan wellicht nog wat Nederlandse ex-politici in goedbetaalde EU-burelen opduiken.

M.J.
06-09-2023, 18:18 door Anoniem
Zolang banken straffeloos hun klanten eruit kunnen gooien wanneer ze dat willen om welke reden dan ook (lees hun kleine lettertjes), dient contant geld (ook qua uitbetalen loon, betalingen doen richting welke organisatie dan ook, enzovoorts) mogelijk te blijven. Probeer maar eens te bestaan in Nederland zonder bankrekening.
06-09-2023, 18:44 door Anoniem
Door Anoniem: Contant is de enige privacy vriendelijke manier van betelen, dus echt heel goed als er een acceptatie plicht komt.

Volgens mij is cryptocurrency ook heel privacy-vriendelijk (vanwege blockchain) en feitelijk bedoelt als digitale versie van contant geld.
06-09-2023, 18:49 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat onze eigen regering zo vaak tegen ons belang ingaat. Het lijkt wel of ze gekozen zijn door de Russen of zo. Elke keer ben ik verbaast over hoe Europa beter onze burgerbelangen beschermt dan onze eigen regering.
Misschien eens tijd om te stemmen op pro-Europese partijen?
07-09-2023, 08:02 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 07-09-2023, 08:49
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik snap niet dat onze eigen regering zo vaak tegen ons belang ingaat. Het lijkt wel of ze gekozen zijn door de Russen of zo. Elke keer ben ik verbaast over hoe Europa beter onze burgerbelangen beschermt dan onze eigen regering.
Misschien eens tijd om te stemmen op pro-Europese partijen?

De EU wil ons niet beschermen, althans niet de bureaucraten in Brussel (waarvan sommigen in interne communicatie al meer dan tien jaar geleden, n.a.v. de Griekse schuldencrisis, aangaven dat ze democratie achterhaald vonden en hun eigen expertise belangrijker). In dit geval heeft de EU waarschijnlijk vanuit Duitsland en enkele andere landen waarin veel mensen nog hechten aan contant geld, te horen gekregen dat het zonder acceptatieplicht voor contant geld niet gaat lukken om een acceptatieplicht voor de digitale euro in te voeren.

Wij worden op dit punt dus niet door de EU beschermd, maar door landen zoals Duitsland.

Als het krachtenveld verandert, zou die acceptatieplicht voor contant geld over een aantal jaren ook weer opgeheven kunnen worden door de EU, zonder dat de democratisch gekozen regeringen van lidstaten daar dan iets over te zeggen hebben. Door de besluitvorming en wetgeving nu bij de EU onder te brengen, onttrek je die acceptatieplicht meteen aan besluitvormingsprocessen op nationaal niveau. Nationale partijen kunnen dan achterover leunen en niets doen.

Dus hoewel ik een acceptatieplicht voor contant geld verwelkom, moet die natuurlijk nog steeds in Nederlandse, nationale wetgeving worden vastgelegd. Dat is een argument om juist niet op "pro-EU, contra-nationale-soevereiniteits"-partijen te stemmen, maar op politieke partijen die ons eigen, Nederlandse democratische proces willen versterken en het weer geloofwaardig willen maken.

Het gaat erom dat er een coalitie van Nederlandse partijen met een meerderheid in het parlement komt die een Nederlandse acceptatieplicht voor contant geld gaan invoeren. Ook geheel zelfstandig, zonder hulp van de EU. Want dan kan de EU het in de toekomst ook niet zo makkelijk meer van ons afnemen.

M.J.

P.S. Het is zelfs mogelijk dat men, door er een "EU-project" van te maken, juist probeert om weerstand te creëren tegen een acceptatieplicht voor contant geld. De propaganda wordt dan dat dit door de EU aan ons wordt opgelegd en dus wel slecht moet zijn. Trap daar niet in! De acceptatieplicht voor contant geld is goed voor Nederland - los van wat de EU daar wel of niet van vindt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.