image

JA21 tegen digitale euro: zorgen om privacy van de Nederlandse bevolking

dinsdag 5 september 2023, 12:00 door Redactie, 8 reacties

JA21 is tegen de invoering van de digitale euro, de partij maakt zich zorgen over de privacygevolgen die dit voor de Nederlandse bevolking kan hebben, zo staat in het concept-verkiezingsprogramma (pdf). Daarin gaat de partij uitgebreid in op de digitale munt. "JA21 is tegen de Centrale Bank Digital Currency (CBDC), ook wel de digitale Euro genoemd. Nederland beschikt immers al over het meest efficiënte betaalsysteem binnen Europa."

Volgens de partij is er vanuit Nederlands perspectief geen probleem dat opgelost zou worden met een digitale euro als betaalmiddel. Tegelijkertijd maakt JA21 zich zorgen om de privacy van de Nederlandse bevolking als een digitale Euro ingevoerd zou worden. "Hoewel de digitale Euro niet herleidbaar zou moeten zijn tot personen, is dit technisch wel mogelijk." JA21 zegt zich, voor de bescherming van de privacy van burgers, in te willen zetten voor het efficiënter maken van de huidige bestaande betalingssystemen in Europa in plaats van het ontwikkelen van een digitale euro.

Cyber en China

Verder pleit de partij in het concept-verkiezingsprogramma voor een 'contra-offensief' tegen cyberterrorisme en cybercrime. Daarnaast wil JA21 investeren in digitale capaciteit en expertise en verruiming van de opsporingsbevoegdheden. Ook is de partij voorstander van uitbreiding van het cameratoezicht, wegnemen van juridische belemmeringen voor het maken, opslaan en uitkijken van camerabeelden en fors investeren in geavanceerde surveillancetechnologie om drugssmokkel tegen te gaan.

JA21 stelt dat er ook meer daadkracht nodig is om te voorkomen dat gevoelige Nederlandse informatie en data in Chinese handen vallen, maar ook om te voorkomen dat China haar grip op essentiële domeinen zoals telecomnetwerken en de energievoorziening kan versterken. "Nederland moet krachtige maatregelen nemen om Chinese inmenging in ons land onmogelijk te maken."

Reacties (8)
05-09-2023, 12:44 door Anoniem
En Joost was zo blij
met 'z'n eigen partij'
(ipv als een vlo overspringen van de éne naar de grotere)

Gaat ajb terug naar de lokale Rotterdamse, want echt geloofwaardig kom je voor mij niet (meer?) over, zeker niet door nu 180 graden te draaien tov andere standpunten die JA-21 omhelst.
05-09-2023, 12:50 door Anoniem
ja leuk verhaal we zijn all verkocht door rutte en zijn bende de digitale munt word gewoon door gezet wijn nl hebben dank zij ook Europa niets in te brengen..leuk hè om lid te zijn van zo'n klup
05-09-2023, 13:08 door Anoniem
Ze zijn tegen de digieuro, maar andere privacy schendende maatregelen zijn wel ok.

Hoe kan je jezelf zo tegenspreken....
05-09-2023, 13:16 door Anoniem
Wat een onzin. Welk probleem opgelost wordt met een digitale euro is een valide vraag, maar het privacy smoesje is echt onzin. Op dit moment is ons betaalsysteem ook nul komma nul privacy proof en alles is te volgen. Niet voor niets heeft een club zichzelf ooit "follow de money" genoemd. En als "... de digitale Euro niet herleidbaar zou moeten zijn tot personen, is dit technisch wel mogelijk.", al zou moeten, dan moet je daar vooral werk van maken en eisen dat met het ontwerp Privacy By Design principes dienen te worden gerespecteerd. Maar ik gok dat de AML wetgeving dan dwars gaat zitten...
05-09-2023, 13:21 door Anoniem
de partij maakt zich zorgen over de privacygevolgen

Verder pleit de partij
- verruiming van de opsporingsbevoegdheden
- uitbreiding van het cameratoezicht
- wegnemen van juridische belemmeringen voor het maken, opslaan en uitkijken van camerabeelden
- fors investeren in geavanceerde surveillancetechnologie om drugssmokkel tegen te gaan (en kinderporno, potloodventers enz.).

Ehhh begrijp ik dit nu wel? Er is nu al veel digitale inbreuk op het privé leven van onschuldige burgers. Met de bezem en privacy gaan niet samen.
05-09-2023, 15:46 door Anoniem
De huidige politiek kan het niet meer oplossen en de verzorgingstaat nederland is voorbij.

Er zijn teveel politieke partijen en
alle sociale partijen voor de mensen
met een normaal of laag inkomen verdwijnen
en hebben geen toekomst meer in nederland.

Sociale opvang verder in het nauw.

Het is triest,een straatbeeld dat steeds voller wordt met daklozen,voedselbanken,
drugsoverlast,en sociale onrust,voorbeeld amerika en daar gaan we verder naar toe.

We hebben liever de rijkere medemens,die milieu gedrag heeft en toont,en dat de milieu lasten worden betaald,
peperdure woningen kunnen worden gebouwd,of peperdure kamer verhuur
opgeleiden mensen,massa immigratie,internationale studenten dat is allemaal geen probleem,
en de rest van de bevolking,jammer dan leuk toch het leven op de straat.

EU2023
05-09-2023, 17:19 door Anoniem
De programeerbaarheid van de CBDC , de digitale euro is het einde van onze vrijheid en democratie. Waar het begint met een programeerbaar co2 budget zullen ze al snel overslaan tot het blokkeren van transacties van mensen en oppositie partijen alternatieve media voor een onwelgevallige andere mening. Het hebben van een andere mening dan die van de regerings coalitie kan dan leiden tot het blokkeren van jou financiele transacties en het gedeplatformed worden van internet wat nu al gebeurd. Een digitale dictatuur waar Yuval harari steeds op zinspeeld bij het wef.
We hebben het al gezien in Canada met het trucker protest waarbij bankrekeningen bevroren werden van mensen die gedoneerd hadden aan het protest. Of bij willem engel waarbij de bank eenzijdig zijn rekening opzegde en bevroor. Dit alles wordt vele malen erger als we straks een central bank digital currency hebben en dan zul je zien dat iemand die bijvoorbeeld lid is van een oppositir partij zijn of haar rekening geblokkeerd krijgt omdat een regerende partij vind dat ze dat wel eventjes kunnen doen. En dan met wat valse media framing erbij poof die mensen hebben we eventjes uitgezet en de toegang tot reizen of kopen dungen ontzegt. Allemaal heel eng dus. De 2e kamer nam een motie aan tegen de programeerbaarheid van de cbdc van mahir alkaya van de sp. Maar deze motie besloot de regeringscoalitie vervolgens niet uit te voeren. Dat is hoe het op dit moment gesteld is met onze vrijheid en democratie in dit land. Laten we hopen dat we na de verkiezingen in november eindelijk weer eens een regering krijgen die de wil van het volk vertegenwoordigd in plaas van technocraten in geheimzinnige buitenlandse lobby clubjes
05-09-2023, 20:53 door Anoniem
Met die digital euro, is de EUSSR weer een stapje verder: meer controle over de burger.
Goed standpunt van JA21!. Jammer dat ze verder weinig op hebben met privacy.
Daarnaast heeft Rutte ook dit al verkl**t. Mosterd na de maaltijd.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.