image

OM erkent fouten bij identificatie van demonstranten via social media

donderdag 7 september 2023, 10:51 door Redactie, 9 reacties

Meerdere personen hebben onterecht een brief van het Openbaar Ministerie (OM) ontvangen dat ze hadden deelgenomen aan een klimaatdemonstratie op Schiphol. Volgens het OM zijn er fouten gemaakt bij de identificatie van deze personen, waarbij de Marechaussee onder andere gebruikmaakte van social media. Het Openbaar Ministerie zegt het identificatieproces van de demonstranten opnieuw te zullen bekijken.

Afgelopen november hield de Marechaussee op Schiphol ongeveer vierhonderd demonstranten aan die meededen aan een klimaatactie. Het merendeel van hen wilde zich niet identificeren, of had maatregelen genomen om hun identificatie te bemoeilijken. De Marechaussee heeft de identificatie van deze personen achteraf gedaan met behulp van politie-informatie en social media.

Het Openbaar Ministerie stuurde in juli aan 175 personen een waarschuwingsbrief waarin werd gesteld dat zij hadden deelgenomen aan de klimaatdemonstratie. Acht mensen lieten in een reactie daarop weten dat zij die dag niet bij de demonstratie aanwezig waren. De Marechaussee heeft in opdracht van het OM de acht identificaties opnieuw onderzocht. Daaruit blijkt dat van zeven personen inderdaad niet kan worden vastgesteld dat zij op die dag op Schiphol aanwezig waren. Het onderzoek naar de achtste persoon loopt nog.

"Dat het hier niet goed is gegaan, is verontrustend en daar bieden we onze excuses voor aan. Vanuit het OM zijn we uiteraard met de Marechaussee in gesprek gegaan over hoe dit zo heeft kunnen lopen", zegt plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van parket Noord-Holland Corien Fahner. In opdracht van het OM onderzoekt de Marechaussee op welke wijze zij de identiteit van de andere geïdentificeerde demonstranten heeft vastgesteld.

Deze verificatie is naar verwachting begin oktober afgerond. Als blijkt dat van meer mensen ten onrechte is vastgesteld dat ze bij de demonstratie aanwezig waren, zullen ook zij daarvan op de hoogte worden gesteld. Dit zal tevens openbaar gemaakt worden. Eerder berichtte ook NRC over de foutieve identificaties.

Reacties (9)
07-09-2023, 11:15 door Anoniem
Vandaag een debat in de tweede kamer met de gestelheid van het demonstratierecht.
Het OM/politie is feller geworden tijdens demonstraties en demonstranten worden vooraf in kaart gebracht om te kijken of ze een strafblad hebben en of deze behaald is door hooligan-activiteiten. Als het om een geweldloze demonstratie gaat (waar XR btw achter staat), behoor je niet (vooaf) geïdentificeerd te worden , noch behoren je ouders of rest van je familie te worden gescreened.
Vannacht (tussen 5en6) was er een goed gesprek over het demostratierecht en het handelen van politie/OM.
Agenda debat: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/uitgelicht/rondetafelgesprek-over-demonstratierecht
Kijken debat: https://www.npostart.nl/index.php/live/npo-politiek-en-nieuws of https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/groen-van-prinstererzaal
terugluisteren: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/vroeg/21390013-b097-4b3d-affd-7be0b53d2cbc/2023-09-07-vroeg-demonstratierecht-onder-druk
07-09-2023, 11:35 door Anoniem
Dit is een incident, zal men roepen.

Maar, normaliter, wanneer je niks illegaals doet, maar een overijverige BOA tegenkomt, moet je je tegenwoordig identificeren zonder dat je het recht hebt te weten waarvan je verdacht word, en staat je naam vervolgens jarenlang in registers, langer dan hetgeen wettelijk toegestaan is, maar vooral zonder geldige / bewezen reden...

Dat is van begin tot einde chronisch fout.
07-09-2023, 12:44 door Anoniem
En van deze 7 personen worden nu alle gegevens netjes gewist? Die gaan daar nog jarenlang last van hebben...
07-09-2023, 14:58 door Anoniem
Wedden dat er niks veranderd. Hebben ze namelijk het personeel niet voor
07-09-2023, 15:21 door Anoniem
Kennelijk maken de instanties bij de ene groep veel fouten en bij andere groepen geen enkele. Blijft vreemd.
07-09-2023, 18:03 door Anoniem
Kamer wil opheldering over meekijken politie in chatgroep Extinction Rebellion
woensdag 22 maart 2023, 15:06 door Redactie

https://www.security.nl/posting/790332#posting790627

Sinds corona grijpen autoriteiten vaker en harder in. Dit is na de pandemie niet veranderd, zo blijkt uit data-onderzoek.
07-09-2023, 18:22 door Anoniem
De marechaussee heeft de identificatie van deze personen achteraf gedaan met behulp van op Schiphol gemaakte foto's, gezichtsherkenningssoftware, gesloten bronnen als politie-informatie en foto's in open bronnen, zoals op sociale media.
Volgens een woordvoerder is de software niet bij iedereen ingezet en wordt nu nog onderzocht hoe die is toegepast.

https://nos.nl/artikel/2489560-om-biedt-excuses-aan-voor-onterechte-beschuldigingen-over-klimaatdemo
08-09-2023, 09:40 door Anoniem
Door Anoniem: De marechaussee heeft de identificatie van deze personen achteraf gedaan met behulp van op Schiphol gemaakte foto's, gezichtsherkenningssoftware, gesloten bronnen als politie-informatie en foto's in open bronnen, zoals op sociale media.
Volgens een woordvoerder is de software niet bij iedereen ingezet en wordt nu nog onderzocht hoe die is toegepast.

https://nos.nl/artikel/2489560-om-biedt-excuses-aan-voor-onterechte-beschuldigingen-over-klimaatdemo
Ik kon het gister niet terugvinden 'hoe'e de personen waren geïdentificeerd, maar hoorde het in de vraag van mw. Esch tijdens het debat gisteren over de stand van demonstratierecht.
En dan nog 7-8 keer (tot nu toe bekend) de mist in gaan, net als met dat CSS waar -ook- false-positives voorkomen en de shit-gevolgen die daar op volgen en de bewijslast daarmee opeens omgekeerd wordt.

Ik dacht dat Nederland nog een algeheel verbod had om gebruik te maken van deze dictatuur-fratsen, maar nee, als dikke-stront glijden we de schaal verder af :(

Een supermarkt mag geen dief herkennen met deze troep , maar de politie mag wel een demonstrant terugvinden, trek je conclusie (speelde dan wel in 2021 vs nu, maar toch!)
https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2021/10/omstreden-gezichtsherkenning-is-voorlopig-niet-verboden-851410/
Ook bedrijven en winkels zijn aan regels gebonden. Vorig jaar kreeg een supermarkt een formele waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens voor de inzet van gezichtsherkenning in winkels. Het systeem zou volgens de supermarkt slechts zijn bedoeld om winkeldiefstal tegen te gaan.

Wat politie en inlichtingendiensten precies mogen, is een stuk onduidelijker. In augustus bleek uit Amerikaans onderzoek dat de Nederlandse politie ook gebruikmaakt van gezichtsherkenningsoftware van Clearview. Net als demissionair minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) eerder al deed, ontkende demissionair minister Dekker eind september dat de politie gebruikmaakt van real time gezichtsherkenning. Vorige week moest Grapperhaus het antwoord van collega Dekker toch ‘herformuleren’. Voor het gebruik van software van Clearview ‘wordt op dit moment in de politieorganisatie geen toestemming gegeven’. Daardoor blijft er onduidelijkheid bestaan over het gebruik ervan door de politie.

Noch in een supermarkt , noch door de politie of waar en wanneer dan ook vind ik het gebruik valide en denderen daarmee verder de afdaling af op deze glijdende schaal, inzien/voorspellen waar dit naartoe kan leiden beangstigd mij.
09-09-2023, 14:40 door Anoniem
Door Anoniem: Een supermarkt mag geen dief herkennen met deze troep...

Dat is omdat een vakkenvuller, kassière of winkeleigenaar, in tegenstelling tot een agent, niet opsporingsbevoegd is.

Door EW Magazine: Net als demissionair minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) eerder al deed, ontkende demissionair minister Dekker eind september dat de politie gebruikmaakt van real time gezichtsherkenning.

Grapperhaus: realtime gezichtsherkenning vindt wél plaats in Nederland
maandag 13 december 2021, 15:01 door Redactie

https://www.security.nl/posting/733949/Grapperhaus%3A+realtime+gezichtsherkenning+vindt+w%C3%A9l+plaats

Realtime gezichtsherkenning vindt wél plaats in Nederland, maar wordt zogezegd niet in de publieke ruimte toegepast,
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.