image

Staatssecretaris: EU-lidstaten kunnen al spyware tegen journalisten inzetten

woensdag 13 september 2023, 15:40 door Redactie, 19 reacties

Een voorstel van de Europese Raad maakt het mogelijk voor inlichtingen- en opsporingsdiensten om spyware op de telefoons van journalisten te installeren als dit nodig is voor het beschermen van de nationale veiligheid of opsporing van ernstige strafbare feiten, maar EU-lidstaten hebben deze mogelijkheid al, aldus demissionair staatssecretaris Uslu van Onderwijs.

De bewindsvrouw reageerde op Kamervragen van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma over een voorlopige versie van de European Media Freedom Act. Vorig jaar september kwam de Europese Commissie met de Media Freedom Act, die het gebruik van spyware tegen mediaorganisaties, journalisten en hun gezinnen verbiedt, behalve als de nationale veiligheid in het geding is of er onderzoek naar misdrijven wordt gedaan. Ook in het voorstel van de Europese Raad is de uitzondering van "nationale veiligheid" opgenomen.

"Wat de raad doet is onacceptabel. Het is ook onbegrijpelijk, althans, het is onbegrijpelijk als ze democratie serieus zouden nemen", stelde Europarlementariër in't Veld afgelopen juni tegenover The Guardian. Volgens de European Federation of Journalists (EFJ) is het EU-voorstel een klap voor de mediavrijheid en laat het journalisten nog meer risico lopen. De federatie stelt dat "nationale veiligheid" vaker door EU-lidstaten is gebruikt om onrechtmatige maatregelen tegen journalisten te nemen en dat het EU-voorstel een "chilling effect" op klokkenluiders zal hebben.

De berichtgeving was reden voor Sjoerdsma om Kamervragen te stellen en of de staatssecretaris de zorgen onderkent dat de inzet van spyware tegen journalisten voor onaanvaardbare vormen van toezicht op journalisten en hun bronnen zorgt. "Het was voor lidstaten eerder al mogelijk om, binnen de kaders van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), bevoegdheden in wetgeving vast te leggen waarmee software zoals binnendringingssoftware kan worden ingezet", reageert Uslu. "Bijvoorbeeld om ernstige strafbare feiten te onderzoeken of voor het waarborgen van de nationale veiligheid."

Het D66-Kamerlid wilde ook weten waarom de Nederlandse regering zich had ingezet om het verbod op het plaatsen van spyware op telefoons van journalisten te beperken voor opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. "Nationale veiligheid is in het EU-verdrag genoemd als verantwoordelijkheid van de lidstaten. Mede op verzoek van Nederland is daarom gerealiseerd dat het verbod op de inzet van binnendringingssoftware tegen journalisten de verantwoordelijkheid van lidstaten op het gebied van nationale veiligheid onverlet laat", antwoordt de staatssecretaris.

Uslu voegt toe dat Nederland niet heeft gepleit voor een uitzondering wat betreft de inzet van spyware door opsporingsdiensten. "Waarborgen ten aanzien van de inzet van bevoegdheden ten behoeve van opsporing en vervolging zijn geregeld in het Wetboek van Strafvordering." De staatssecretaris merkt op dat de tekst van het voorstel aansluit bij de Nederlandse inzet op het voorstel en dat Nederland daarom heeft ingestemd met de tekst. "Het vormt een goede basis voor de onderhandelingen met het Europees Parlement die hierna zullen plaatsvinden."

Reacties (19)
13-09-2023, 16:25 door Anoniem
Vraag- wat gaat er gebeuren met Assange?
Informatie vrijheid is een loze kreet geworden,
alleen interesse of het de heersende propaganda dient.

De tapijten zijn al niet meer aan te slepen
om alles onder te kunnen bedekken.

Bron bescherming? Rechterlijke toetsing?
Gelegenheids wetgeving tegengaan?
Zo gebruikelijk eens.

Kan het moderne menstype zonder?
Vul zelf de antwoorden maar in.
13-09-2023, 16:46 door Anoniem
De netwerken voor gewone mobiele telefoons schakelen we uit in 2025.

We bevorderen en promoten smartphones,slimme devices,algoritmes,cloud internet en nog
meer privacyschendende apparatuur,waar we vervolgens niet blij van worden,
en dus voortdurende discussies over moeten voeren met als resultaat dat het niet is opgelost,
het enige wat je kan doen is een leef en werkomgeving creeren zonder deze waanzin,
wat steeds lastiger zal worden.


EU/NL2023
13-09-2023, 16:55 door Anoniem
Het is voor de veiligheid, ja juist.
Wanneer nexit?
13-09-2023, 17:50 door Anoniem
En dit betekent simpelweg dat er misbruik wordt gemaakt van het vak. En dit is al meerdere decennia een feit.

Zie: Chuck Barris. Zal vast niet verder ontwikkeld zijn, journalisten als spion.
13-09-2023, 17:53 door Anoniem
Door Anoniem: Het is voor de veiligheid, ja juist.
Wanneer nexit?
Aangezien NL vaan starter is van dergelijke constructies.. Zoals encryptie verbod, client side scanning en dodgy antwoorden over inbraak software voor telefoons is nexit waarschijnlijk het laatste wat je wil dan is de laatste rem/vertraging er af en gaat NL in vrije val.
13-09-2023, 18:02 door Anoniem
Door Redactie: "Wat de raad doet is onacceptabel. Het is ook onbegrijpelijk, althans, het is onbegrijpelijk als ze democratie serieus zouden nemen", stelde Europarlementariër in 't Veld afgelopen juni tegenover The Guardian.

De Nederlandse Europarlementariër Sophie in 't Veld, die toezicht heeft gehouden op het onderzoek van het Europees Parlement naar het gebruik van Pegasus-spyware op journalisten en publieke figuren, noemde de bewering dat toestemming om de pers te bespioneren nodig was in het belang van de nationale veiligheid "een leugen".

https://www.theguardian.com/world/2023/jun/22/draft-eu-plans-to-allow-spying-on-journalists-are-dangerous-warn-critics


Het gebruik van spyware moet worden verboden, omdat het toegang geeft tot alle communicatie, foto's, contacten en online gedragsgegevens van een persoon - zonder medeweten van het slachtoffer. De vertrouwelijkheid van bronnen en onze toegang tot kwaliteitsjournalistiek die onze democratische waarden ondersteunt, is in gevaar.

https://europeanjournalists.org/blog/2023/07/04/european-media-freedom-act-80-organisations-pledge-the-european-parliament-to-stick-to-media-freedom-and-protect-journalists-from-surveillance/
13-09-2023, 19:54 door Anoniem
Heel simpel: als je niet afgeluisterd wil worden leg je op dat moment je smartphone power off in een stalen kluis. Je gaat gewoon je ding doen en als je je smartphone om wat voor reden dan ook nodig hebt haal je die weer uit de kluis en zet hem weer aan. Dat is waar de EU nu op afstevent (en misschien zelfs ook wel wil).

Idem met smartwatches, tablets etc etc. Het zal in het begin wennen zijn om zo te leven maar neem maar van mij aan dat als je er eenmaal aan bent gewend dat je dat alleen maar meer en meer zult gaan doen. Minder stress van het continu aanwezig zijn voor sociale media. Minder mede te willen delen van wat je zoal doet in het werkelijke leven op social media. Back to basics. En ja, dat kan echt. En je kunt toch gewoon op de digitale manier de zaken met de (r)overheid regelen, bankzaken doen etc.

Ik ben al begonnen met het wenproces. Het is net als stoppen met roken; het begin valt niet mee maar het gaat steeds beter.
13-09-2023, 20:19 door Anoniem
Ik maak me geen enkele illusie dat dit allang gebeurt, ook zonder regels,
13-09-2023, 21:04 door Anoniem
Wel grappig dat in deze context het woord binnendringen wordt bebezigd. Terwijl als je het hebt over sleepwetten of client side scanning niemand dat hele woord lijkt te willen kennen. Dan telt dat ineens niet meer?
13-09-2023, 21:34 door Anoniem
Door Anoniem: Het is voor de veiligheid, ja juist.
Wanneer nexit?
Precies, nexit!!!
Volledig mee eens!
13-09-2023, 22:28 door Anoniem
De EU is de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid en privacy van Europa.. NExit NU..
13-09-2023, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem: Het is voor de veiligheid, ja juist.
Wanneer nexit?

Aangezien Nederland hetzelfde doet, heb je niets aan een Nexit.
Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, gebeten wordt je toch.

Het probleem zit in de kronkel die veel politici tegenwoordig hebben, dat alle grondrechten van burgers en bv journalisten maar moeten wijken als hun eigen belangen of de "staatsveiligheid" geschaad worden.
Maar een heldere definitie van die Staatsveiligheid kunnen of willen ze nooit geven.

Meestal loopt de redenatie ongeveer zo
Ik ben minister of staatssecretaris.
Mijn belangen worden geschaad.
Dus is de staatsveiligheid in gevaar.
Want ik vertegenwoordig (lees: ben) de Staat.

Q.E.D.

We hebben echt een mogelijkheid nodig om wetgeveing door rechters te laten toetsen aan de grondwetten van nederand en de EU. En als ze daar niet mee stroken, die buiten werking kunnen zetten.

Niet dat dat geheime diensten tegen zal houden.
Die laten liever de regels aanpassen. dan dat ze zich conformeren aan regels.
14-09-2023, 09:17 door Anoniem
De sleepwet, client-side scanning, digital IDs... Alles buiten proportie. Zo wordt het een controlestaat.
Onschuldige burgers die worden bespioneerd en gezien als potentiele crimineel.
14-09-2023, 10:18 door Anoniem
Dus een journalist ,
die Niet de opsporingsvoorzieningen heeft
waar veiligheidsdiensten een Gereedsschapskist van vol bulkt,
kan het simpelweg BETER en komt met resultaat.
De veiligheidsdiensten vinden dit Zuuuuuuur
en willen dit ook, echter lukt het ze maar niet
ondanks de volle Gereedsschapskist in Pacht.
Wat ze blijkbaar wel hebben, is Macht
en gebruiken deze om daarmee de welverdiende journalist
af te tappen als een parasiet,
zittend met hun hakken op het bureau
en een koptelefoon aan hun oor
wachtend op de volgende arrestatie die zij
'geheel op zichzelf' hebben geklaard.

Het enige wat ze hiermee verdienen is :
Een Brevet Van Onvermogen
14-09-2023, 11:14 door Anoniem
Een voorstel maakt het mogelijk om spyware op de telefoons van journalisten te installeren als dit nodig is voor het beschermen van de nationale veiligheid of opsporing van ernstige strafbare feiten
Ah ja, want onafhankelijk onderzoek doen en graven in dossiers, zeg maar de gemiddelde taakomschrijving van een journalist, is per definitie al een gevaar voor de nationale veiligheid.

Ik zal ze het voordeel van de twijfel geven en zeggen dat ze goed bedoelen, maar dit is wel een slippery slope. Want waar trek je de grens? Het kan uiteindelijk een manier worden om kritiek de mond te snoeren en de oppositie monddood te maken. Dan noemen ze het Extreemlinks of vaker Extreemrechts en wordt ervoor gewaarschuwd alsof stemmen voor een bepaalde politieke partij, waar deze journalist zich aan gelieerd kan hebben, gelijk is aan het plegen van een misdrijf.

Het feit dat ze de guts hebben om dit dan de Media Freedom Act te noemen is opvallend. Nou ja, dit wel in dezelfde hoek als Google Chrome's "Privacy Sandbox", allemaal schijn.
14-09-2023, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het is voor de veiligheid, ja juist.
Wanneer nexit?
Precies, nexit!!!
Volledig mee eens!

Nederland is kansloos zonder Europa. Europa is kansloos zonder de NAVO. Ik ben voor de Europese Unie en de NAVO.
14-09-2023, 15:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het is voor de veiligheid, ja juist.
Wanneer nexit?
Precies, nexit!!!
Volledig mee eens!

Nederland is kansloos zonder Europa. Europa is kansloos zonder de NAVO. Ik ben voor de Europese Unie en de NAVO.

Alleen moeten ze (in de EU) wat on-democratische onderdelen afschafffen. Zoals bijvoorbeeld de raad van ministers en de EC.

En wanneer komt er een (echte) grondwet met constitutioneel hof?

Bindende referenda in Nederland zouden ook wel wenselijk zijn. Politici zijn hun contact met de kiezer kwijtgeraakt. Dus moet de kiezer kunnen ingrijpen/bijsturen als het fout gaat.
Dat dwingt politici ook om duidelijker met de burger over wetgeving te communiceren. Iets wat ze nu nalaten of niet kunnen, want het wordt meteen afgedaan als "te complex". Omdat ze het zelf waarschijnlijk niet snappen. (maar wel voor stemmen)

Tijd voor een nieuwe democratiseringsgolf in Europa. In alle bestuurslagen.

:-)
En varkens kunnen vliegen.
14-09-2023, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het is voor de veiligheid, ja juist.
Wanneer nexit?
Precies, nexit!!!
Volledig mee eens!
Nederland is kansloos zonder Europa. Europa is kansloos zonder de NAVO.
(andere anoniem) De NAVO is de VS. Jij zegt dus eigenlijk dat Europa kansloos is zonder de VS.
Dat valt nog te bezien.
De Nord Stream pipelines zijn vernietigd (oorlogsdaad door de VS) om te voorkomen dat de handelsrelatie tussen Europa, i.h.b. Duitsland, en Rusland te 'close' zou worden.
Waarom? Omdat de combinatie Europa-Rusland een dermate sterke combinatie is (de kenniseconomie van Europa en de grondstoffen van Rusland) dat dit een niet te onderschatten concurrent voor de VS zou worden.
Dat vreest de VS (en terecht).
De VS kan nooit winnen van een hoogopgeleide bevolking (Europa) met goedkope grondstoffen (Rusland).
Wanneer je Rusland inbindt in een omvattende handelsrelatie haal je elke noodzaak voor Rusland om zichzelf (nucleair) te (her)bewapenen weg: het beste wat Poetin de Russen kan bieden is welvaart, geen oorlog.
Zo werkt het altijd.
Omdat de VS dit verdomd goed weet en bovendien haar economie zwaar leunt op het voeren van oorlogen verbreidt zij een angstnarratief dat vol zit met vijandbeelden (Rusland, China) - en handelt daar naar.
Europa is van zichzelf niet genegen om oorlogen te voeren; zij heeft het e.e.a.. geleerd van haar eigen geschiedenis.
Wanneer Europa verstandig is moet ze zich niet meer laten ringeloren door het Amerikaanse angstnarratief en gaan knokken voor haar eigen autonomie. Daar hoeft geen bewapening bij. De grootste aanjager van oorlogen en daarmee de noodzaak van bewapening is de VS.
Wanneer je dat eenmaal ziet dan ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Oorlog is niet nodig. Dat is een Amerikaans sprookje waarin ze zelf - toegegeven- investeert alsof haar leven ervan afhangt.
Amerikanen hebben een lesje nodig. Dat lesje kan Europa en de rest van de wereld hen leren. Zonder enig wapengeweld.
Dat is geen gemakkelijke weg voor Europa, maar mens worden is niet gemakkelijk.
Oorlog is gemakkelijk. Maar ook uitzichtloos.
16-09-2023, 01:35 door Anoniem
Vroeger deed Nederland het prima zonder EU-verdrag, als de EU een controlestaat over Nederland wordt en essentiele dingen zoals privacy e.d. in het geding komen is het inderdaad beter om de stekker uit het EU verdrag te trekken.
Het begint echt een dystopie te worden, en dat wil niemand.
Misschien wordt het tijd om Nederland gewoon weer Nederland te laten worden zonder ongezinde invlied vanuit het buitenland, dat wij weer volledig ons eigen land regeren en het zelf weer voor het zeggen hebben.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.