image

LeasePlan Bank mag disclaimer op papieren rekeningafschriften laten staan

donderdag 14 september 2023, 10:12 door Redactie, 16 reacties

De LeasePlan Bank mag de disclaimer op papieren rekeningafschriften, dat er geen rechten aan het overzicht kunnen worden ontleend, laten staan. Dat heeft het financiële klachteninstituut Kifid geoordeeld in een zaak die een klant van de bank had voorgelegd. De klant heeft sinds 2018 een spaarrekening bij de bank. Op geprinte rekeningoverzichten plaatst LeasePlan Bank standaard de disclaimer: "Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunt u aan dit overzicht geen rechten ontlenen."

De klant vroeg vervolgens aan de bank hoe hij over een document kan beschikken zonder dit ‘voorbehoud’. De bank reageerde dat de disclaimer op geprinte rekeningoverzichten staat omdat deze overzichten gegenereerd worden uit een systeem en er mogelijker bij een it-storing een fout kan ontstaan bij het uitdraaien ervan. De kans op foutieve gegevens moeten door een dergelijke disclaimer worden gedekt, aldus de bank. De bank heeft daarbij aangegeven afhankelijk te zijn van technische voorzieningen en verwezen naar wat daarover in de algemene voorwaarden staat.

De klant is het er niet mee eens dat de bank de disclaimer op geprinte rekeningoverzichten plaatst. Hij vindt dat hij er vanuit moet kunnen gaan dat de door de bank verstrekte gegevens juist zijn en dat de bank ervoor moet zorgen dat haar it-voorzieningen betrouwbaar zijn met als gevolg dat een dergelijk voorbehoud niet gemaakt hoeft te worden. De klant vorderde dan ook dat de bank stopt met het plaatsen van de disclaimer.

Het Kifid wijst voor zijn beoordeling naar de algemene voorwaarden waarin staat dat als een klant het niet eens is met een opgave van de bank zoals bijvoorbeeld een rekeningafschrift, hij daar bezwaar tegen kan maken. En dat de hieraan verbonden regels inhouden dat een rekeningafschrift geldt als te zijn goedgekeurd als daartegen niet binnen 13 maanden na de opgave een bezwaar door de bank is ontvangen. Dit houdt volgens het klachteninstituut in dat klanten de mogelijkheid hebben om bezwaar aan te tekenen tegen de juistheid van een geprint rekeningafschrift.

Net als de bank vindt ook het Kifid dat deze mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de juistheid van een geprint rekeningafschrift niet door de geplaatste disclaimer wordt beperkt of anderszins wordt gewijzigd. De klacht van de klant wordt dan ook ongegrond verklaard en zijn vordering afgewezen (pdf).

Reacties (16)
14-09-2023, 10:29 door Anoniem
De LeasePlan bsnk dekt zich al vast in voor het geval dat de overheid/EU tot onteigening van grld op rekeningen overgaan. De bank kan zo niets verweten worden.

De weergaves zijn immers fictief en hoeven niet de werkelijkheid te zijn.
14-09-2023, 11:21 door Anoniem
Ik verbaas me meer over dat een (kleine) bank nog papieren afschriften maakt....
14-09-2023, 11:24 door Anoniem
Dit is natuurlijk een beetje de wereld op z'n kop.

De bank dient natuurlijk maatregelen die treffen die de integriteit van de het process beschermen en zoveel mogelijk garanderen. De informatie op het afschrift wordt veelal gebruik als input voor andere processen zoals bijv. het bijstellen van budgetten. Zolang er geen "groffe fouten" in staan zal zich dan ook niet zo snel een situatie voort doen waarin je bezwaar aantekent tegen de inhoud van het afschrift maar en kunnen we situaties ontstaan waarbij fouten in de inhoud van het afschrift leiden tot mogelijke andere negatieve gevolgen.

afgezien van deze specifieke zaak heb ik een lange tijd het vermoeden en de indruk dat het Kifid gewoon een verleng stuk is van financiele instelling en niet acteert als een onafhankelijke geschillencommissie.
14-09-2023, 11:26 door Anoniem
In de (juridische) praktijk zal een bank gehouden worden aan hetgeen zij op haar overzichten vermeldt, tenzij er sprake is van duidelijke fouten. Een disclaimer brengt daar geen verandering in.
14-09-2023, 11:31 door Anoniem
Door Anoniem: De LeasePlan bsnk dekt zich al vast in voor het geval dat de overheid/EU tot onteigening van grld op rekeningen overgaan. De bank kan zo niets verweten worden.

De weergaves zijn immers fictief en hoeven niet de werkelijkheid te zijn.

Dit is echt onzin, de disclaimer beschermt de bank in zoverre dat als er opeens per ongeluk een paar miljoen extra op het rekeningoverzicht staat, wat de klant ook duidelijk als een fout zal herkennen, hij die miljoenen op basis van dat stukje papier echt niet bij de bank kan gaan claimen. De overheid kan niet zomaar tot onteigening van rekeningen overgaan en de weergaven zijn ook niet fictief. De overheid (eigenlijk de centrale bank) beschermd rekeninghouders juist met het depositogarantiestelsel en allerlei regels. Het kidif bijvoorbeeld wordt gecontroleerd door het ministerie van financiën.
14-09-2023, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: De LeasePlan bsnk dekt zich al vast in voor het geval dat de overheid/EU tot onteigening van grld op rekeningen overgaan. De bank kan zo niets verweten worden.


De weergaves zijn immers fictief en hoeven niet de werkelijkheid te zijn.

Nee, dit is puur voor het geval dat de printer een verkeerd getal afdrukt. Printer slaat op hol en vervolgens komt de klant miljarden eisen want het stond op het afschrift.
14-09-2023, 12:57 door Anoniem
Het blijft natuurlijk een misleidend tekstje. Want je kunt met een disclaimer niet de wet buiten spel zetten en je eigen wetten maken.

Dat wordt veel te vaak gesuggereerd. Zelfs dat je met een Ok klik afgezien hebt van al je wettelijke rechten.

Dat kan helemaal niet. Het wekken van de suggestie dat dat wel zou kunnen zou een beetje strafbaar gemaakt mogen worden, net als jezelf verkleden als politieman terwijl je het niet bent. Er kan sprake zijn van voorwaarden in verband met binnen de overeenkomst beloofde rechten van de andere kant. Waarbij je dan met alle recht van de wereld een rechter ernaar mag laten kijken. Zulke disclaimers wekken de indruk dat je daar zelf afstand van hebt gedaan. Dat is dus misleiding. Als het gaat over printfouten, dan moet er gewoon staan dat het afschrift mogelijk printfouten kan bevatten. Maar niet dat je er geen rechten aan kunt ontlenen. Het blijft een document. Ook als er tikfouten in staan.
14-09-2023, 15:00 door Anoniem
Als je geen rechten kunt ontlenen aan een positief saldo, dan heb je ook geen plichten bij een negatief saldo. ;-)
14-09-2023, 15:16 door Anoniem
Vreemd blijft het, aangezien sparen=lenen is. Wij lenen geld aan een bank en die wil dan niet zwart op wit op papier de omvang van de lening weergeven. Sommige banken willen dit alleen digitaal doen zodat je geen fysiek bewijs hebt van de schuldenaar (de bank). Het zou zo moeten zijn dat je ook bij een online rekening minimaal een keer per jaar een afschrift krijgt zodat de klant een tastbaar bewijs heeft.
14-09-2023, 15:48 door Anoniem
Het Kifid wijst voor zijn beoordeling naar de algemene voorwaarden waarin staat dat als een klant het niet eens is met een opgave van de bank zoals bijvoorbeeld een rekeningafschrift, hij daar bezwaar tegen kan maken.

Maar daar gaat het natuurlijk helemaal niet om!!!
De klant wil de overzichten bewaren zodat als de bank ineens iets doet waar hij het niet mee eens is (zoals het saldo op 0 zetten) hij met die overzichten kan aantonen wat het saldo wel was.
Daar kan de bank dan gewoon onderuit met "ja maar meneer die overzichten bewijzen niks".
Hoe kan de klant dan nog bewijzen wat zijn saldo wel was???
14-09-2023, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: Vreemd blijft het, aangezien sparen=lenen is. Wij lenen geld aan een bank en die wil dan niet zwart op wit op papier de omvang van de lening weergeven. Sommige banken willen dit alleen digitaal doen zodat je geen fysiek bewijs hebt van de schuldenaar (de bank). Het zou zo moeten zijn dat je ook bij een online rekening minimaal een keer per jaar een afschrift krijgt zodat de klant een tastbaar bewijs heeft.
Als de bank geen papieren opgave doet, dan is een screenshot van jouw scherm een sterk bewijs.
14-09-2023, 17:03 door Anoniem
Stel dat je een noodlottig ongeval krijgt en de nabestaanden kunnen niet in jouw telefoon kijken. Er zijn geen afschriften omdat je een online rekening hebt en geen printer. Dan is er geen bewijs van het saldo. Dit moet beter geregeld worden, zoals met een door de overheid verplicht jaarlijks papieren afschrift om de consument te beschermen.
15-09-2023, 07:14 door Anoniem
Door Anoniem: Stel dat je een noodlottig ongeval krijgt en de nabestaanden kunnen niet in jouw telefoon kijken. Er zijn geen afschriften omdat je een online rekening hebt en geen printer. Dan is er geen bewijs van het saldo. Dit moet beter geregeld worden, zoals met een door de overheid verplicht jaarlijks papieren afschrift om de consument te beschermen.
belastingdienst?
Traceerbaar overboekingen?
Staat allemaal gekoppeld aan je bsn
15-09-2023, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem: Stel dat je een noodlottig ongeval krijgt en de nabestaanden kunnen niet in jouw telefoon kijken. Er zijn geen afschriften omdat je een online rekening hebt en geen printer. Dan is er geen bewijs van het saldo. Dit moet beter geregeld worden, zoals met een door de overheid verplicht jaarlijks papieren afschrift om de consument te beschermen.
Misschien neem je iets te makkelijk aan dat iets niet geregeld is omdat jij toevallig de regeling niet kent. Het is namelijk prima geregeld.

Iemand handelt de nalatenschap af, één van de nabestaanden of een executeur (dat kan de overledene in een testament hebben bepaald). Een notaris helpt die persoon aan bewijs dat die inderdaad de nalatenschap mag afhandelen en daarmee geven de belastingdienst en banken toegang tot het hele hebben en houden van de overledene.

Op de laatste aangifte inkomstenbelasting kan je alle bank- en beleggingsrekeningen van de overledene terugvinden. Er is overal bij te komen. Je krijgt drie maanden de tijd om een nalatenschap te accepteren of te weigeren, dus je hebt tijd om je erin te verdiepen en alles op het spoor te komen.

Je bent dus niet afhankelijk van het bestaan van papieren afschriften om te achterhalen hoe het financiële hebben en houden van de overledene in elkaar zit. Aangenomen dat de overledene geen sjoemelaar met geheime rekeningen in het buitenland was, natuurlijk, dan wordt het een ander verhaal, maar daar hebben we het hier volgens mij niet over.
17-09-2023, 22:38 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou zo moeten zijn dat je ook bij een online rekening minimaal een keer per jaar een afschrift krijgt zodat de klant een tastbaar bewijs heeft.
Goed idee. Ik heb daar wel eens om gevraagd, maar dan krijg je zo'n nietszeggend antwoord dat hun systeem dat niet kan. Je kan zelf printjes maken, zeggen ze.

Maar elk jaar (of half jaar, een jaar is lang) een papieren overzicht per post van wat je bij de bank hebt staan, wat je aan kosten betaald hebt en rente,etc. Het jaaroverzicht op papier en dat mag van mij van alle (spaar)rekeningen bij de bank op mijn naam best op 1 papiertje, of anders in 1 envelop.
17-09-2023, 22:42 door Anoniem
Door Anoniem: Stel dat je een noodlottig ongeval krijgt en de nabestaanden kunnen niet in jouw telefoon kijken. Er zijn geen afschriften omdat je een online rekening hebt en geen printer.
Moet je sowieso naar de notaris, i.v.m. wie de erfenis mag regelen. Als dat gebeurt is, kan je met die papieren bij de bank langs.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.