image

ChristenUnie voor zorgplicht tegen 'online bagger', tegen Europees BSN

donderdag 14 september 2023, 17:36 door Redactie, 11 reacties

De ChristenUnie heeft vandaag het concept-verkiezingsprogramma gepresenteerd en wil dat er voor digitale platforms een zorgplicht tegen 'online bagger' komt. Een Europees Burgerservicenummer (BSN) komt er niet. Daarnaast wordt de Autoriteit Persoonsgegevens uitgebreid tot een toezichthouder voor Digitale Veiligheid en mag de AVG geen onnodig obstakel zijn.

Het concept-verkiezingsprogramma heeft als onderwerp 'Nieuwe Verbondenheid' en bevat onder andere een hoofdstuk over de digitale rechtsstaat. "We zijn gezegend met prachtige technische mogelijkheden, die hele nieuwe vormen van verbondenheid mogelijk maken. Maar het lijkt soms wel alsof de rechtsstaat niet geldt in de digitale wereld", aldus de ChristenUnie. De partij wil dat de overheid een grotere rol gaat nemen bij de regulering van Big Tech-spelers.

Zo moet er een zorgplicht tegen 'online bagger' komen. "Veel communicatie en informatie verloopt via digitale platforms. Dat biedt vrijheid. Maar onze democratische rechtsstaat kan ook worden bedreigd door desinformatie of bedreigingen. Er komt daarom een stevige Europese zorgplicht voor digitale platforms en hostingbedrijven om hier tegen op te treden wanneer dit op hun platforms plaatsvindt. Uitgangspunt is hierbij dat wat in de fysieke wereld niet is toegestaan, ook digitaal niet is toegestaan."

De ChristenUnie is ook tegen een surveillancestaat. "Het is onwenselijk een veiligere samenleving te maken die vooral leunt op sterke inzet van digitale surveillance. De samenleving is gebaat bij veiligheid die ontstaat in medemenselijkheid. We zoeken weerbaarheid uiteindelijk in de publieke moraal die blijft bestaan wanneer de veiligheidscamera uitvalt. We zijn daarom terughoudend bij het inzetten van digitale surveillancesystemen."

Waakhond Digitale Veiligheid

De partij vindt ook dat er beter toezicht nodig is op wat bedrijven en overheden met de gegevens van burgers doen en welke algoritmes en technieken ze inzetten. "De Autoriteit Persoonsgegevens wordt daarom uitgebreid tot een sterke toezichthouder voor Digitale Veiligheid, met voldoende technische kennis en middelen om ons digitaal te beschermen. Daarbij is specifiek aandacht voor de bescherming van kinderen", aldus het programma.

Ook moet er strenger worden gecontroleerd op de leeftijdsgrens van 16 jaar bij social media. "We willen strengere regels zodat het toestemmingsvereiste tot 16 jaar voor gebruik van sociale media beter functioneert. Sociale media die niet ontworpen zijn om door jongeren zonder schade te worden gebruikt worden verplicht een leeftijdsgrens te hanteren en te handhaven. Bedrijven en sociale media die dat niet doen worden uit Europa geweerd."

AVG

De ChristenUnie noemt privacy een fundamenteel recht, maar stelt dat er ook altijd sprake is van een weging van alle belangen. "De mogelijkheden om gegevens uit te wisselen tussen (overheids)instanties kan binnen dat recht worden verbeterd. Onnodige belemmeringen waarbij mensen uiteindelijk benadeeld worden, kunnen wijken. Daarnaast zetten we in op extra duidelijkheid over wat wel en niet mag: er is veel verlegenheid omtrent het delen van gegevens, terwijl er ook al veel mogelijk is."

Verder stelt de partij kritisch te zijn op de Europese Digitale Identiteit. "Als er een eID komt, moet dit vrijwillig, transparant en privacy-proof zijn. Er komt geen Europees Burgerservicenummer." Daarnaast moet er worden geïnvesteerd in een 'digitaal kundige politie' en krijgt Defensie extra geld voor het verbeteren van de cyberveiligheid.

Reacties (11)
14-09-2023, 18:05 door Anoniem
Wie bepaalt bagger is en wat niet!? Dit is censuur en voor je het weet worden de christen gecensureerd zoals dat nu al het geval is met de Katholieken in de USA.

Bron: []https://www.washingtontimes.com/news/2023/aug/10/fbis-alarming-targeting-catholics-potential-terror/[/URL]
14-09-2023, 19:06 door Anoniem
Maar onze democratische rechtsstaat kan ook worden bedreigd door desinformatie
Zegt een partij die desinformatie als haar grondslag heeft...
14-09-2023, 20:33 door Anoniem
Zo moet er een zorgplicht tegen 'online bagger' komen. "Veel communicatie en informatie verloopt via digitale platforms. Dat biedt vrijheid. Maar onze democratische rechtsstaat kan ook worden bedreigd door desinformatie of bedreigingen. Er komt daarom een stevige Europese zorgplicht voor digitale platforms en hostingbedrijven om hier tegen op te treden wanneer dit op hun platforms plaatsvindt. Uitgangspunt is hierbij dat wat in de fysieke wereld niet is toegestaan, ook digitaal niet is toegestaan."

Verschillende landen hebben verschillende tegenstrijdige wetgeving. Er is geen wereldwijde wet waar alle alnden zich aan houden.
Welke wetgeving wil de CU dat die veelal buitenlandse bedrijven implementeren (als dat technisch al kan)?
De 10 geboden. De Israelische wetgeving. de Amerikaanse.
Gaat ze het Nederlandse wetboek (boeken) aan de hele wereld opleggen. En hoe dan?

Of gaat het een warboel aan wetten worden, waar elke gebruiker zich makkelijk aan kan onttrekken, door mbv bv een VPN zich voor te doen als afkomstig uit een ander (liberaler) land.


Laat de CU zich wel bedenken dat als mn. kinderen langs een belemmering willen komen, dan vinden ze daar wel een weg voor. Iets wat verboden is, is interessant. Een uitdaging.
14-09-2023, 21:15 door Anoniem
Zit weer vol tegenstrijdigheden. En dat is weer niet netjes voor een politieke partij. Want dingen beloven die niet uitvoerbaar zijn blijft natuurlijk voorliegen om stemmen te krijgen.

Wat wel mooi is, is de intentie. Dat je niet moet willen doen wat niet fraai is. Wat niet kies is. Op internet. Of het nou gaat over privacy, security, of witwassende kindermisbruikterroristen.

Ben ik helemaal voor. De resterende vraag is, ja hoe dan. En niet liegen of bluffen graag.
14-09-2023, 21:48 door Anoniem
Als het zover komt gaan de noachidische wetten gelden.
Lees o.a. what chabad daarover zegt.

Daar zullen de 'nozerim' van de ChristenUnie niet zo blij mee kunnen zijn. Sla de openbaring van Johannes van Padmos er maar op na

Aan de andere kant moeten ze mee met de geldende klimaatbedreigingsopvattingen.

Gaat AI ons hier helpen beschermen?
42 graden Celsius in de schaduw in Italië immers,
overal gevaar voor branden, aardbevingen,
CO2 uitstoot etc. etc. Da's geen kattenpies.
Trouwens er is ook de veel uitstoot van
tweevoeters met hun viervoeters, blaffend en miauwend.

En vergeet de controle vooraf niet op de vleermuis,
in het Russisch heten ze 'vliegende muizen', dat
eer je verbouwingssubsidie rond kan komen.

Bomen worden geveld en als niets uit kunnen stotende biomassa begraven. Bill Gates treed hier reddend op. Haal die sansevieria maar vast weg achter het raam en ga in lockdown achter de geraniums en begonia's zitten. ;)***

Sta je wat anders voor en heb je een afwijkende mening ben je een verwerpelijke wap, die terug op het goede spoor moet worden geholpen en daarom wordt je berichtje nu gewist.

Je zou eens anderen op een gelijkaardig idee kunnen brengen, iets dat ze zelf steeds is ontgaan. Zou zo maar kunnen toch en dan waakt onze altijd alerte EU-facktchecker of speciaal ingeregelde AI.
Die van Musk of de versie die hij verloor aan M$?

Leuk toch? Of eigenlijk droevig hier weer op te moeten uitkomen.
Wat een rare wereld leven we toch in de laatste tijd, vindt u ook niet?

luntrus
15-09-2023, 00:42 door Anoniem
En dan definieren ze "bagger" niet. Of als berichten die als "false" worden bestempeld door de door Reuters en Pfizers gesponsorde "Fact Checkers"

Is gewoon directe communistische controle over het vrije woord.

Volle schijt aan de Grondwet en haar Grondrechten met de Christen Unie

Trap er niet in.
15-09-2023, 08:02 door majortom - Bijgewerkt: 15-09-2023, 08:02
Verder stelt de partij kritisch te zijn op de Europese Digitale Identiteit. "Als er een eID komt, moet dit vrijwillig, transparant en privacy-proof zijn. Er komt geen Europees Burgerservicenummer."
Laat deze partij zich eens verdiepen in het huidige design van de EID. Deze bevat gewoon een unieke identifier per persoon. Dit heet geen Europese BSN maar kan wel defelijk deze functie vervullen (en zal deze functie gaan vervullen).

En vrijwillig zal deze EID op den duur ook niet meer zijn, tenzij je waarschijnlijk op aanzienlijke meerkosten wordt gejaagd.
15-09-2023, 11:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Maar onze democratische rechtsstaat kan ook worden bedreigd door desinformatie
Zegt een partij die desinformatie als haar grondslag heeft...

Hahaha ja dat is ook wat mij gelijk triggerde haha
Ook "niet toestaan in de digitale wereld wat in de echte wereld ook niet mag" .. in de echte wereld mag je namelijk wel zeggen wat je vind, waarom zou dat online niet mogen?
15-09-2023, 12:06 door Anoniem
De europese unie:

Een gecentraliseerde overheid,de bevoegdheden en macht worden zoveel mogelijk naar een punt getrokken
onder het gezag van deze eu met de europese wetten en regels.

PvdD,Christenunie,fvd vs de europese unie

De meeste partijen waren allemaal voor "eeen europa",maar de regels en wetten
worden steeds meer een onaangename europese unie dwang en nu zie je dat ze langzaam wakker worden
en meer weerstand gaan bieden,en wellicht blijft het niet alleen bij de onderwerpen digitalisering,privacy etc.

Europese unie is Pro cloud en controle


NL2023
15-09-2023, 12:55 door Anoniem
We weten allemaal dat als ze het voor elkaar krijgen VVD/CDA/CU/PVDA/GL bij elkaar in een kabinet gaan zitten. En dan daat dat europese BSN er gewoon komen.
15-09-2023, 17:00 door Anoniem
Klinkt als best een aantal degelijke punten. Helaas komt daar vast weinig van terecht omdat ze de afgelopen kabinetten als zondebok zijn gebruikt om maar op 76+ zetels uit te komen in de coalitie.

Als ze tegen 'online bagger' zijn betekend dan dat ze het verkiezingsprogramma van het CDA gaan verwijderen. /s
Nu heb ik persoonlijk te weinig met de kerk om op een van nature Christelijke partij te stemmen, maar ik gun het de CU op dit moment wel dat ze die laatste 2 zetels van het CDA dan ook maar overnemen zodat we van die partij bevrijd worden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.