image

Brabant lanceert eigen gesloten glasvezelnetwerk voor veilig uitwisselen data

vrijdag 15 september 2023, 14:04 door Redactie, 10 reacties

De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond en ’s-Hertogenbosch hebben een eigen gesloten glasvezelnetwerk gelanceerd voor het veilig, snel en betrouwbaar uitwisselen van gegevens. De BrabantRing, zoals het netwerk wordt genoemd, werkt als een soort intranet waar maatschappelijke organisaties en bedrijven hun digitale diensten over kunnen laten lopen.

De BrabantRing koppelt bestaande glasvezelnetwerken aan elkaar met eigen netwerkapparatuur. "Hierdoor kan data worden gedeeld zonder tussenkomst van het internet of een internetprovider. Er ontstaat een gesloten netwerkverbinding tussen samenwerkende organisaties en de Brabanders die met hen in contact staan", zo laat de provincie weten.

Een belangrijk voorbeeld waar de BrabantRing volgens de provincie uitkomst voor biedt is zorg op afstand. "Ziekenhuizen willen graag ook op afstand in verbinding staan met hun patiënten. Dat is makkelijker en goedkoper dan voor iedere controle langskomen in het ziekenhuis. Maar momenteel kan het voor ziekenhuizen lastig zijn om een veilige en betrouwbare verbinding te garanderen. Dat mag bij belangrijke zorg zoals hartbewaking of inzet van insulinepompen niet gebeuren. Daar kan het netwerk van de BrabantRing bij helpen."

Daarnaast zouden onderwijsinstellingen, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties intensiever kunnen samenwerken als bedrijfs- of privacygevoelige informatie veilig en betrouwbaar verstuurd kan worden. Verder moet het gebruik van de BrabantRing voor maatschappelijke organisaties laagdrempelig zijn waardoor ze hun diensten voor een veel bredere doelgroep beschikbaar kunnen stellen.

Volgens Martijn van Gruijthuijsen van de provincie is de verbinding van BrabantRing goed genoeg voor hartbewaking of het gebruik van insulinepompen voor zorg aan huis. "En ik kan niet wachten om te zien wat voor slimme innovaties bedrijven kunnen bedenken, met de toegang die ze hebben tot zo’n veilig, snel en betrouwbaar netwerk. Goed voor de Brabander en goed voor ons innovatief vermogen."

Reacties (10)
15-09-2023, 14:38 door Anoniem
Benieuwd hoe de patiënten dan aangesloten gaan worden. Krijgen we dan van de provincie allemaal een extra fiber naar de deur? Of worden er deals met de standaard providers gesloten? En wat als ik in Hedel (U) woon en bij het Jeroen Bosch in behandeling ben?
En zit zo'n insulinepomp dan permanent vast met een UTP kabeltje? Of gaat dat via BrabantRing WiFi....;-)

Op zich geen slecht idee om instellingen te verbinden via een eigen netwerk. Wel een uitdaging dit goed gescheiden te houden van het Wilde Westen Winstnet

Ben wel benieuwd hoe dit naar thuisaansluitingen vertaald wordt.
15-09-2023, 14:40 door Anoniem
Ik heb hier ook een donkere glasvezel en nog een router in de gangkast erbij en een Wifi punt voor de insuline pomp en voor het maken van hartfilmpjes.

Modernere glasvezel FTTH netwerken hebben geen extra vezel maar delen de vezel in de straat met de buren.
15-09-2023, 15:03 door Anoniem
Ok, dus als ik als patient een insulinepomp heb die gemonitored moet worden krijg ik netwerktoegang tot 't "veilige" intranet van heel Brabant? Schiet 'n beetje z'n doel voorbij dan als je iedereen er op aansluit...
15-09-2023, 16:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ok, dus als ik als patient een insulinepomp heb die gemonitored moet worden krijg ik netwerktoegang tot 't "veilige" intranet van heel Brabant? Schiet 'n beetje z'n doel voorbij dan als je iedereen er op aansluit...
Nee hoor, insulinepompen zijn notoir slecht qua cybersecurity.
15-09-2023, 16:54 door Anoniem
'Buiten het internet om' betekend gewoon: we zijn een nieuwe peering exchange waarop je kan aansluiten en alles daarbuiten is het boze grote internet. Je kan er ook dark fiber krijgen maar dan zal je zelf voor alles moeten zorgen dus dat zal wel minder gewild zijn.
15-09-2023, 17:00 door Anoniem
Lijkt me een beetje low level om dit in te schieten. Dan kun net zo goed (of beter!) turn-key VPN routers leveren die aan de ene kant aan "het boze internet" hangen en aan de andere kant een veilige verbinding met het ziekenhuis leveren.
15-09-2023, 20:47 door Anoniem
Je hebt tegenwoordig al het Gemnet / Diginetwerk / De Haagse ring welke ook gesloten netwerken zijn. Volgens mij zijn vrijwel alle gemeentes aangesloten op het Gemnet en/of Diginetwerk. Het nut ontgaat mij volledig van dit nieuwe gesloten netwerk.
15-09-2023, 21:20 door Anoniem
Eh... Volgens mij is het pas veilig als ik de garantie heb (en dus niet de ene of andere vage toezegging) dat MIJN data alleen daar land waar IK het wil hebben.

Gokje: ik ben nog steeds niet de baas over MIJN data. Daarmee is het dus niet 'veilig'.
17-09-2023, 09:05 door Anoniem
En niets over QoS wat bij kritieke toepassingen, zoals gezondheidsmonitoring, vereiste nummer 1 is.

Het is maar raar dat deze mensen denken dat als je een fiber in de grond stopt, het vervolgens vanzelf gaat.
Het network management dat de beslissende factor is leunt zwaar op goeie mensen. Waar gaan die vandaan komen?
18-09-2023, 10:04 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Je hebt tegenwoordig al het Gemnet / Diginetwerk / De Haagse ring welke ook gesloten netwerken zijn. Volgens mij zijn vrijwel alle gemeentes aangesloten op het Gemnet en/of Diginetwerk. Het nut ontgaat mij volledig van dit nieuwe gesloten netwerk.

Security bijvoorbeeld, verwerken van vertrouwelijke gegevens..
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.