image

Aardappelbedrijf HZPC voor 'groot geldbedrag' bestolen door cybercriminelen

dinsdag 19 september 2023, 10:25 door Redactie, 7 reacties
Laatst bijgewerkt: 27-09-2023, 14:30

Het Friese aardappelpootbedrijf Royal HZPC is vorige week slachtoffer van een aanval geworden waarbij criminelen een 'groot geldbedrag' naar een bankrekening overmaakten, zo heeft het aardappelconcern zelf bekendgemaakt. Wat er precies is gebeurd wordt niet door HZPC gemeld. Inmiddels werkt HZPC naar eigen zeggen samen met banken en politie om de schade te beperken. "De uitkomst hiervan is nog verre van zeker. Een extern forensisch onderzoek is gestart."

Royal HZPC is bezig met het opmaken van haar jaarrekening over het boekjaar 2022-2023. Deze jaarrekening wordt normaliter op 5 oktober 2023 vastgesteld. De fraude krijgt volgens het bedrijf zijn weerslag in de jaarrekening en heeft mogelijk ook gevolgen voor de datum van vaststelling. Omdat het onderzoek nog gaande is wil HZPC geen verdere informatie geven.

HZPC is gespecialiseerd in de veredeling, productie en afzet van pootaardappelen en heeft haar hoofdkantoor in Joure. Voor het lopende boekjaar wordt een omzet van 390 miljoen euro verwacht. Mogelijk dat het aardappelbedrijf slachtoffer is geworden van ceo-fraude of een variant hiervan. Zo meldde de gemeente Alkmaar onlangs dat het vanwege een valse factuur 236.000 euro naar criminelen had overgemaakt.

Reacties (7)
19-09-2023, 10:35 door Anoniem
Dat zijn pas echte PATATTEN!
19-09-2023, 11:14 door Anoniem
En wat nou als deze cybercriminelen pedofiele kinderpornocreërende bommenleggende terroristen zijn, wordt dan direct de rekening van HZPC bevroren vanwege de witwas/terreur-regels die banken na moeten leven?
https://www.nu.nl/binnenland/6281258/goed-doel-voor-slachtoffers-marokko-in-penarie-door-rammelende-administratie.html
Gelijke monniken gelijke kappen, omdat men niet kan aantonen aan wie er geld wordt overgemaakt, zou dit zomaar terreur of kp kunnen steunen, ieder die dus geransomewared is/was en een geldbedrag heeft overgemaakt, zou per direct de bankreking van moeten worden gesloten! /s
19-09-2023, 11:34 door Anoniem
Mogelijk dat het aardappelbedrijf slachtoffer is geworden van ceo-fraude of een variant hiervan.
Dat is speculeren. Dat kan ik ook (omdat dat normaliter het geval is): consumenten software in een professionele setting?
19-09-2023, 11:41 door _R0N_
Als het weerslag gaat hebben op de jaarrekening met een omzet van 390 miljoen euro moet het nogal een bedrag zijn geweest.
19-09-2023, 12:52 door Anoniem
Door _R0N_: Als het weerslag gaat hebben op de jaarrekening met een omzet van 390 miljoen euro moet het nogal een bedrag zijn geweest.

Groot wordt in het persbericht inderdaad gezegd .

Uiteindelijk moet in principe elke cent in de boekhouding kloppen - en in de jaarrekening onder één van de verzamelposten vallen.

Met de natte vinger - als bedragen worden opgegeven in miljoen + 1 cijfer achter de komma (28,2 mln) is een verschil post van een ton zichtbaar - en moet gewoon gecorrigeerd worden.

Of misschien een (wat) kleiner bedrag wanneer je uit principe een fraude zaak niet afboekt op "verlies" of "kosten bedrijfsvoering" maar apart moet benoemen .

Je gaat een beetje denken dat _pas_ bij het opmaken van de jaarrekening het feit dat een bepaalde boeking fraude was naar voren is gekomen .

Tzt zal wel meer duidelijk worden, nu het feit dat (al) openbaar is en de zaak de jaarrekening vertraagd.
19-09-2023, 12:58 door Anoniem
Dus nu zijn ze aanzienlijk financier van de onderwereld geworden.
19-09-2023, 14:56 door Anoniem
Op de website van hzpc staat de volgende tekst: "Er is door criminelen een groot geldbedrag overgeboekt naar een bankrekening.".

Dit klinkt dan totaal niet als CEO fraude want dan wordt het geld door een eigen medewerker overgemaakt. In dit geval is het de cimineel die geld heeft overgeboekt. Dit klinkt dan meer alsof ze voet aan de IT grond daar hebben.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.