image

VeraCrypt stopt Windows XP-ondersteuning, krijgt later betere SSD-support

dinsdag 19 september 2023, 14:52 door Redactie, 2 reacties

Na ruim anderhalf jaar zal er binnenkort een nieuwe versie van encryptiesoftware VeraCrypt verschijnen. Deze versie zal echter niet op Windows XP werken. Daarnaast zal de support voor SSD-schijven pas in een latere versie worden verbeterd. Dat laat ontwikkelaar Mounir Idrassi op het VeraCrypt-forum weten.

VeraCrypt is een opensource-encryptieprogramma voor Linux, macOS en Windows gebaseerd op het populaire TrueCrypt waarvan de ondersteuning in 2014 werd gestopt. VeraCrypt versie 1.25.9 is de laatste versie van de software en dateert van vorig jaar februari. Binnenkort zal versie 1.26 verschijnen. Deze versie werkt niet meer met Windows XP. Vanwege het updaten van een library waar VeraCrypt gebruik van maakt is het niet meer mogelijk om de software op de oude Windowsversie te installeren en Idrassi is niet van plan om dit probleem te verhelpen.

Een ander probleem waar VeraCrypt mee te maken heeft zijn de prestaties op SSD-schijven. Dit zou echter "aanzienlijke aanpassingen" aan de driver van de encryptiesoftware vereisen. Het is echter de vraag wanneer de driver-aanpassing precies zal plaatsvinden. Idrassi merkt op dat de betere SSD-support onderdeel van een grotere herziening van de VeraCrypt-driver zal zijn, die hij in versie 1.27 en later wil aanpakken.

Idrassi is de enige ontwikkelaar van VeraCrypt en is hier niet fulltime mee bezig. Vanwege de drukte met zijn normale werk neigt hij ernaar om versie 1.26 met alleen essentiële aanpassingen af te ronden.

Reacties (2)
19-09-2023, 19:48 door johanw - Bijgewerkt: 19-09-2023, 19:49
Nou ja, voor windows 7 en lager werkt TrueCrypt ook nog uitstekend (ook voor whole disk encryption) dus zo erg is dat niet. En 1.25.9 blijft natuurlijk ook te downloaden.
20-09-2023, 10:55 door Anoniem
Windows XP....
Deze maand 22! jaar oud, en de laatste SP is van 2008..... EOL was (veel te laat) in 2014.....

Zelfs de hardware waar dit nog op draait piept en kraakt ondertussen, laat staan dat iemand dit willens en wetens aan het Internet heeft hangen..... ;)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.