image

VS: 2023 wordt het op een na beste jaar voor ransomwaregroepen

dinsdag 19 september 2023, 15:26 door Redactie, 3 reacties

2023 wordt het op één na beste jaar voor ransomwaregroepen, zo stelt het Amerikaanse ministerie van Homeland Security (DHS). Dit jaar hebben criminelen achter ransomware-aanvallen al zeker 449 miljoen dollar van slachtoffers afgeperst, zo stelt DHS in de nieuwste editie van het Homeland Threat Assessment (pdf) waarin het risico's voor de VS bespreekt.

Tussen januari 2020 en januari 2023 is het aantal bekende ransomware-aanvallen op de VS met 47 procent toegenomen, zo laat het rapport weten. Volgens het Amerikaanse ministerie is het succes van ransomwaregroepen dit jaar te verklaren door de terugkeer van 'big game hunting', waarbij grote organisaties worden aangevallen. Verder houden deze groepen zich bezig met 'multilevel' afpersing, waarbij data niet alleen wordt versleuteld, maar ook gestolen. Als slachtoffers geen losgeld betalen dreigen de criminelen de gegevens openbaar te maken.

Daarnaast zouden criminelen steeds beter zijn geworden in het kiezen van organisaties die het meest kwetsbaar zijn of waarschijnlijk losgeld zullen betalen. Vorig jaar was al zichtbaar dat ransomwaregroepen nieuwe tactieken toepasten, zoals gedeeltelijke encryptie om systemen sneller te versleutelen en zo de kans op detectie te verkleinen, aldus het DHS.

Reacties (3)
19-09-2023, 18:34 door Anoniem
Nog geen X Bully plan hiertegen?
Zou toch eerste prioriteit moeten hebben.
Overheden hebben dus te zwakke kaken.
Inherent aan de inrichting van ons planetair systeem.

luntrus
20-09-2023, 12:12 door Anoniem
Je zou zeggen het laaghangende fruit is nu wel gepakt of opgeraapt.
23-09-2023, 10:13 door Anoniem
*doet denken aan carierre-verandering*
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.