image

Minister: groot deel EU-lidstaten voor invoering van client-side scanning

woensdag 20 september 2023, 11:14 door Redactie, 30 reacties

Een groot deel van de EU-lidstaten is voor de invoering van client-side scanning, waarbij alle chatberichten van burgers worden gecontroleerd, zoals de Europese Commissie wil. Het is echter nog onduidelijk of de benodigde gekwalificeerde meerderheid wordt behaald Dat stelt demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind september vindt er een extra ingelaste Raad Justitie en Binnenlandse Zaken plaats waar het onderwerp door EU-ministers zal worden besproken. Het kabinet liet eerder al weten voorstander van client-side scanning te zijn. "Maar niet voor nieuw materiaal of grooming. In het huidige ontwerpvoorstel is deze beperking op de reikwijdte nog niet aangepast; mocht dit zo blijven dan kan Nederland niet met het voorstel instemmen", stelt Yesilgoz. Wel kan het kabinet akkoord gaan als het voorstel wordt aangepast om bekend misbruikmateriaal te herkennen.

Opnieuw stelt de minister, zoals ze in het verleden vaker heeft gedaan, dat met client-side scanning end-to-end encryptie niet wordt aangetast. "In het huidige compromisvoorstel is naar tevredenheid van het kabinet een referentie naar het niet mogen doorbreken van end-to-end versleuteling opgenomen." Een door de Tweede Kamer aangenomen motie over het niet invoeren van client-side scanning kan volgens Yesilgoz de onderhandelingspositie voor Nederland 'op slot zetten', en zal daarom niet door het kabinet worden uitgevoerd. Iets dat al eerder bekend was gemaakt.

Afsluitend meldt de minister dat een groot deel van de lidstaten voorstander is van het plan van de Europese Commissie in zijn huidige vorm om client-side scanning in te voeren. "Het is echter nog niet duidelijk of de benodigde gekwalificeerde meerderheid wordt behaald. Het Europees Parlement is kritisch over een aantal onderdelen van het voorstel voor de verordening, waaronder de verplichting om te detecteren." De extra ingelaste raadsvergadering vindt op 28 september plaats.

Reacties (30)
20-09-2023, 11:38 door Anoniem
Weet iemand of er ook verkiezingsdebatten komen waar gewone mensen vragen mogen stellen? Het is toch tijd dat de idiotie van dit plan breed wordt uitgemeten in de media, zodat er meer bewustzijn en weerstand wordt gecreëerd omtrent dit idiote plan.
20-09-2023, 11:42 door Anoniem
Als ik een minister was van een democratisch land zou ik de bevolking vragen wat ze willen. Als de minister dat niet doet zal het door blijven etteren. Dan blijft de weerstand hiertegen nog lang bestaan en zullen mensen, ook ik, naar wegen blijven zoeken die CSS te omzeilen of uit te schakelen en dat zal zich verspreiden waardoor die hele ingreep totaal geen effect zal hebben. Waar een wil is is een weg!
Maar het zal altijd aan uw partij de VVD blijven kleven en bij elke verkiezing weer herkauwd worden ik zal daar zeker ook aan meehelpen de mensen eraan te herinneren.
20-09-2023, 11:53 door Anoniem
Ja, man; dat willen we allemaal toch heel erg graag?
Als je niet voor bent, dan ben je tegen ons.
Een intergovermental agent, die al onze berichten doorleest en analyseert op mogelijke afwijkingen t.o.v. normaal gedrag!
Als je niks te verbergen hebt, dan heb je niks te vrezen.
Ongeacht of je aspiraties danwel ervaring hebt als advocaat, politicus of activist hebt...
Alleen samen krijgen wij de [drogreden] eronder.
En,
Je doet het voor het welzijn van opa & oma.
20-09-2023, 11:57 door Anoniem
Al vaker aangegeven -door onze ministers/staatssecretaissen- dat als een land de nieuwe wet niet ondersteunt, ze hun onderhandelingspositie kwijtraken , dus om de nieuwe wet bij te kunnen schaven MOETEN ze eerst 'voor'-stemmen zodat ze dan in aanpassingen kunnen laten weten. Gek hé, dat een groot deel van de EU-lidstaten dan voor invoering van client-side scanning stemt!?
Hoe krom kan je dit als democratie(s) zien?

Weet iemand of er ook verkiezingsdebatten komen waar gewone mensen vragen mogen stellen? Het is toch tijd dat de idiotie van dit plan breed wordt uitgemeten in de media, zodat er meer bewustzijn en weerstand wordt gecreëerd omtrent dit idiote plan.
Zoek een tweede kamer politicus of meerdere en schrijf ze een email, kweet niet of dat ook op EU politica te doen is:
https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden
20-09-2023, 12:03 door Anoniem
Demissionair Minister wel te verstaan.
20-09-2023, 12:13 door Anoniem
Door Anoniem: Weet iemand of er ook verkiezingsdebatten komen waar gewone mensen vragen mogen stellen? Het is toch tijd dat de idiotie van dit plan breed wordt uitgemeten in de media, zodat er meer bewustzijn en weerstand wordt gecreëerd omtrent dit idiote plan.

Die grote applausmachine waar praktisch nooit een kritische noot over de overheid te horen is?
Ik verwacht er niet teveel van.
20-09-2023, 12:19 door Anoniem
Dus de Justitie ministers van al die landen zijn voor. Wat verbazingewekkend.
Zij schieten er namelijk iets mee op: dat ze alle communicatie kunnen bekijken en/of censureren.
De burgers schieten er niets mee op. Zij verleizen een deel van hun veiligheid en privacy. Kunnen zich niet (gegarandeerd) meer ongecensueeerd uiten. Oompje staat kijkt namelijk altijd mee.


Dus een vraag voor de minister: Is de bevolking van al die landen ook met overgrote meerderheid voor?
Misschien toch maar eens een referendum houden in Europa?
De uitkomst zou deze politici nog wel eens kunnen verrassen (of juist niet).

Er is een reden waar referenda afgeschaft zijn door de politiek in Nederand.
De resultaten vielen hun zwaar tegen.
20-09-2023, 12:49 door Anoniem
Daar gaan we weer, gisteren schreef ik al dit:

Kansloze actie, als iemand echt kwaad wil dan gebruiken ze toch een andere taal of woorden en zetten het uit. Dus de goede getrouwen worden gemonitord, de stommerikken worden gepakt en de harde kern zorgt wel dat ze niet gepakt worden.

Wil er nog wel aan toevoegen dat ik niet wil goedpraten dat er slechte dingen gebeuren, maar grootschalige monitoring van onschuldigen kan gewoon echt niet en het ergste is en blijft, echte boeven ga je niet vangen
20-09-2023, 13:20 door Anoniem
Door Anoniem: Weet iemand of er ook verkiezingsdebatten komen waar gewone mensen vragen mogen stellen? Het is toch tijd dat de idiotie van dit plan breed wordt uitgemeten in de media, zodat er meer bewustzijn en weerstand wordt gecreëerd omtrent dit idiote plan.

Gewone mensen begrijpt niet waar dit over gaat. Laat staan dat ze er vragen over hebben.
De grote groep heeft er geen interesse in, andere zaken zijn belangrijker.
Verkiezingsdebatten zijn gericht op wat de grote groep mensen intereseert, want meeste stemmen ....
Dus in 1 woord, Nee.
20-09-2023, 13:21 door Anoniem
Goed voorbeeld van een "slippery slope."

Dit zet de deur op een kier voor massaspionage. Kwestie van tijd dat dit wordt ingezet voor andere doeleinden die op allerlei manieren heel mooi goedgepraat kunnen worden door degenen met de macht. Hoe kan het anders gaan?
20-09-2023, 13:31 door Anoniem
Wat als ik een bot schrijf met de Whatsapp API om random verdachte chat berichten te sturen.
Je zou in principe zo een Terroristische ChatBot kunnen maken die neppe geflagde berichten stuurt om zo de monitorings teams van de politie het te druk doen hebben.

Dit hele systeem is kwetsbaar..
20-09-2023, 14:28 door Anoniem
"Nee meneer de agent, ik heb niet ingebroken. Kijkt u zelf maar, de deur is nog netjes op slot!"

"O ja joh? Je zit letterlijk vast in het hondeluikje, dat zie ik toch?"

"De deur is nog op slot!"
20-09-2023, 14:31 door spatieman
welkom in de CP EU dus.
20-09-2023, 15:20 door Anoniem
Allemaal over op Threema en Signal.
20-09-2023, 15:22 door Anoniem
Precies dit, is waarom we het verraad van Lissabon uit 2002 heel snel moeten gaan terugdraaien.
20-09-2023, 15:25 door Anoniem
ze zijn zeker allemaal op dezelfde wijze voorstander als Nederland.
Het parlement is tegen.
Regering zegt dat we niet tegen kunnen zijn want dan hebben we geen onderhandelings positie. Dus zijn ze voor onder voorwaarden.

En als iedereen zo redeneeert dan is "een groot deel" van de lidstaten voor.
En dan moet je ook niet moeilijk doen over de voorwaarden, want iedereen is voor.

Te belachelijk voor woorden dat je alleen maar zou kunnen onderhandelen op voorwaarde dat je "voor" bent.
"Tegen, tenzij" is ook een onderhandelings positie.
20-09-2023, 15:30 door Anoniem
"nee hoor, het briefgeheim blijft volledig in stand. We willen alleen eerst alles lezen voordat de enveloppe wordt dicht geplakt".

Yesilgoz is goed in doublethink https://en.wikipedia.org/wiki/Doublethink
20-09-2023, 15:38 door Anoniem
Zondag 1 oktober, 13:00-16:00u op de Dam, Amsterdam demonstratie tegen chatcontrol, komt alllen!!!

zie https://piratenpartij.nl/demonstratie-chatcontrole-kom-zondag-1-oktober-naar-de-dam/
20-09-2023, 15:46 door Anoniem
Door Anoniem: Goed voorbeeld van een "slippery slope."

Dit zet de deur op een kier voor massaspionage. Kwestie van tijd dat dit wordt ingezet voor andere doeleinden die op allerlei manieren heel mooi goedgepraat kunnen worden door degenen met de macht. Hoe kan het anders gaan?
Die massa spionage is er al en door de huidige wetgeving gefaciliteerd en dat is enkel wat legaal gedaan wordt. Het is er al sinds einde van tweede wereld oorlog toen we afkeken van Engeland en Duitsland met spionage technieken. We tapten vervolgens meer telecommunicatie af dan alle andere landen ter wereld en dat zal niet veel veranderd zijn. Misschien zijn we niet meer in de top maar dat komt niet door dat we minder zijn gaan doen.

En wat we weten is maar een puntje van de ijsberg bekend door goedgekeurde Wob verzoeken en slechte beveiliging van data door de instanties zelf. Er zal heel veel gedaan worden waar we nooit achter komen om nog niet te hebben over de internationale middelen die al ingezet worden. De rest omtrent wetgeving en bewaren is allemaal theater de beslissing voor invoering is allang gemaakt enig bezwaar is voor de buhne en het verdelen van enige kruimels en schouderklopjes op landelijk niveau.

En de meeste weten hier toch wel om heen te werken we snappen de techniek en de limitaties beter dan enig politici ooit zal doen. De rest van de algemene bevolking die intereseert het niet tot ze allang door de slachtbank heen zijn met hun privacy als ze het dan uberhaubt doorhebben of laat staan onthouden. Als je je daar druk over wilt maken dat is uiteraard je goede recht maar kan je nu al zeggen money talks en wereld idealen enkel als er aan verdient of beter gezegd misbruik gemaakt van kan worden.
20-09-2023, 16:09 door Anoniem
Door Anoniem: Weet iemand of er ook verkiezingsdebatten komen waar gewone mensen vragen mogen stellen? Het is toch tijd dat de idiotie van dit plan breed wordt uitgemeten in de media, zodat er meer bewustzijn en weerstand wordt gecreëerd omtrent dit idiote plan.

Heb jij de afgelopen jaren onder een steen gelegen?

Burgers die vragen mogen stellen..... Als we hier aan gaan beginnen, hebben we CSS ook niet meer nodig.
20-09-2023, 16:20 door Anoniem
Benieuwd na implementatie hoe snel Rusland, China en andere landen dit weten te hacken, en end-to-end scanning kunnen uitvoeren op onze ''encrypted'' communicatie ;)
20-09-2023, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: Weet iemand of er ook verkiezingsdebatten komen waar gewone mensen vragen mogen stellen? Het is toch tijd dat de idiotie van dit plan breed wordt uitgemeten in de media, zodat er meer bewustzijn en weerstand wordt gecreëerd omtrent dit idiote plan.

Definieer ''gewone mensen'' ;) Bij politieke aangelegenheden zijn vragen zelden spontaan, en vaak goed voorbereid. Als opzetje om politici te helpen ? Hoe spontaan zijn vragen van ''gewone mensen'' (wat gewone mensen ook mogen zijn; zijn we dat niet allemaal?).
20-09-2023, 16:25 door Anoniem
Het is ook nog een milieuonvriendelijk voorstel, iedere extra berekening kost energie, en de meeste energie is uit vervuilende brandstoffen.
Daarnaast gaat het toestel en de de vervuilende batterijen minder lang mee omdat meer gebruikt wordt. Niet duurzaam dus.
20-09-2023, 16:50 door _R0N_
Door Anoniem: Weet iemand of er ook verkiezingsdebatten komen waar gewone mensen vragen mogen stellen? Het is toch tijd dat de idiotie van dit plan breed wordt uitgemeten in de media, zodat er meer bewustzijn en weerstand wordt gecreëerd omtrent dit idiote plan.

Je kunt je vrij eenvoudig als expert opwerpen bij $tvprogramma
20-09-2023, 18:44 door Anoniem
Door Anoniem: "nee hoor, het briefgeheim blijft volledig in stand. We willen alleen eerst alles lezen voordat de enveloppe wordt dicht geplakt".

Yesilgoz is goed in doublethink https://en.wikipedia.org/wiki/Doublethink

Dus wij zijn net als gevangen die hun brieven ook eerst moeten laten lezen voordat die op de post mogen.

Turkije kan op dan op dat gebied zo bij de EU komen want zij voldoen hier volledig aan het niveau wat de EU vereist.
20-09-2023, 20:14 door Anoniem
Verkiezingsretoriek. Iemand die normaal bij z'n verstand is, kan hier niet voor zijn.

Wederom: de overheid is de vijand. Deze minister voorop.
20-09-2023, 22:41 door Anoniem
Tot een paar decennia geleden was het juist in de politiek uit den boze om te liegen. Het beroep bestond immers al voor 90% uit feiten verdraaien en de waarheid vernuftig de nek om te draaien door creatief en selectief met taal om te springen. Sinds liegen de norm geworden lijkt te zijn, ga je je toch afvragen: wat blijft er dan van het vak over? Het kleine beetje moeite dat men deed wekte in ieder geval nog de indruk dat ze zich zelf ook dondersgoed bewust waren van waar en wanneer ze de zaken aan het verdraaien waren, en waarom. Straks krijg je nog mensen aan de macht die te lui en te dom zijn geweest om daar zelf ook maar enig benul van te hebben, en die weten dan niet beter dan dat ze keurig napraten wat hen is voorgezegd. Wanneer je de huidige generatie iets te direct aanspreekt op verantwoordelijkheden waarin ze tekort schieten, beginnen ze al te miepen dat ze zich niet veilig voelen binnen het gesprek, en vluchten liever in een denkbeeldige burnout dan in te zien dat professioneel in rondjes liegen hun overlevingskans aanzienlijk vergroot, zeker als je het afzet tegen het liegen ter bespoediging van de totale destructie, zonder zelf ook maar te weten waar je het over hebt.... zoals ze tegenwoordig lijken te doen. Ze hadden ook een begin kunnen maken met het oplossen van problemen, maar dat komt blijkbaar niet meer op in die koppen. M.a.w.: de show was voorheen beter! Ik wil mijn geld terug!
21-09-2023, 05:45 door Anoniem
Als je het nu eens omdraait, zit er helemaal geen probleem in CSS zelf.
Het kan heel goed een oplossing zijn voor tal van andere problemen.

De grote vraag is hoe het geïmplementeerd zal worden.
Stel nou dat alle CSS resultaten publiek inzichtelijk worden.
Want je wilt toch dat niemand niets kan verbergen?

Dat zou enorm helpen tegen achterkamertjespolitiek, mooipraterij van bedrijven, diepgravende journalistiek ...
Zaken kunnen niet meer heimelijk, missers als een toeslagenschandaal zou bekritiseerd zijn nog voordat het van start zou gaan, overheden en bedrijven kunnen burgers geen onwaarheden meer voorleggen of laten twijfelen aan alles ('VVD: wat is armoede?') omdat hun interne communicatiestrategie niet meer verborgen is. Bedrijven kunnen geen gigantische winsten meer maken, etc.
Geen schandalen meer achteraf, maar controle vooraf, maar dan ook voor iedereen. We gaan niet discrimineren, toch?

De enige andere manier om iets te verbergen is dan nog door het onder een hoop andere informatie te begraven.
Maar ook dat kan worden ontsloten door AI.

Als je dit plan aan de VVD voorlegt, zullen ze er waarschijnlijk niet mee akkoord gaan.
Zij hebben zelf ook het nodige te verbergen.
21-09-2023, 18:10 door Anoniem
En we zullen het ook zelf nog moeten betalen deze staatsbots.
21-09-2023, 21:37 door Anoniem
Door Anoniem: Als je het nu eens omdraait, zit er helemaal geen probleem in CSS zelf.
Het kan heel goed een oplossing zijn voor tal van andere problemen.

De grote vraag is hoe het geïmplementeerd zal worden.
Stel nou dat alle CSS resultaten publiek inzichtelijk worden.
Want je wilt toch dat niemand niets kan verbergen?

Dat zou enorm helpen tegen achterkamertjespolitiek, mooipraterij van bedrijven, diepgravende journalistiek ...
Zaken kunnen niet meer heimelijk, missers als een toeslagenschandaal zou bekritiseerd zijn nog voordat het van start zou gaan, overheden en bedrijven kunnen burgers geen onwaarheden meer voorleggen of laten twijfelen aan alles ('VVD: wat is armoede?') omdat hun interne communicatiestrategie niet meer verborgen is. Bedrijven kunnen geen gigantische winsten meer maken, etc.
Geen schandalen meer achteraf, maar controle vooraf, maar dan ook voor iedereen. We gaan niet discrimineren, toch?

De enige andere manier om iets te verbergen is dan nog door het onder een hoop andere informatie te begraven.
Maar ook dat kan worden ontsloten door AI.

Als je dit plan aan de VVD voorlegt, zullen ze er waarschijnlijk niet mee akkoord gaan.
Zij hebben zelf ook het nodige te verbergen.

Mensen worden bij voorbaat verdacht, daarnaast kunnen criminelen gewoon een andere methode gebruiken, of hun eigen gecompileerde apps, zij doen gewoon een stapje opzij (gebruiken PGP of iets dergelijks) maar intussen zit het gehele Nederlandse volk met massaspionage, het is gewoon niet proportioneel en niet gewenst door het volk.
Vertrouw uw overheid zoveel als zij u vertrouwd, om dit soort redenen is het vertrouwen grotendeels weg.
Daarnaast is het nu al mogelijk dat een slachtoffer naar de politie gaat en ze daar de sleutels in handen krijgen, er is al een mogelijkheid om dit aan te pakken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.