image

Demonstraties voor en tegen invoering van client-side scanning

woensdag 20 september 2023, 16:55 door Redactie, 26 reacties

Was er gisteren een demonstratie in Brussel voor de invoering van client-side scanning, zondag 1 oktober staat er in Amsterdam een demonstratie tegen het plan van de Europese Commissie gepland. Brussel wil aanbieders van chatapps kunnen verplichten om de inhoud van de berichten die hun gebruikers versturen te controleren en indien nodig door te sturen voor verdere controle.

Het plan van Brussel heeft steun van verschillende organisaties, zoals de Brave Movement en Child Safety in Europe, een coalitie van meer dan zestig organisaties die zich inzet tegen kindermisbruik. De organisaties trokken gisteren naar het Europees Parlement om aandacht voor het scanplan van de Europese Commissie te vragen. Daarbij wijzen de organisaties in een persbericht ook naar Europees onderzoek (pdf) waaruit zou blijken dat veel EU-burgers voor client-side scanning zouden zijn.

Volgens het onderzoek is ook een meerderheid van de Nederlanders hier voorstander van. Op de vraag 'In hoeverre bent u voor of tegen de volgende maatregelen' is 53 procent van de Nederlanders voor detectie van misbruikmateriaal in end-to-end versleutelde berichten. In de vraagstelling wordt echter nergens vermeld dat dit inhoudt dat alle berichten van alle burgers worden gecontroleerd.

Demonstratie op de Dam

Burgerrechtenbewegingen en experts hebben al lange tijd gewaarschuwd voor de risico's van client-side scanning, zoals de mogelijkheid voor vergaande controle en censuur, waarbij de autoriteiten ook andere onderwerpen kunnen aangeven waarop moet worden gecontroleerd. Op zondag 1 oktober zullen vertegenwoordigers van de internationale Piratenpartij in het Europees parlement en burgerrechtenorganisaties op de Dam in Amsterdam tegen client-side scanning demonstreren.

De tegenstanders waarschuwen dat algoritmen voor berichten- en chatcontrole volledig legale vakantiefoto’s van bijvoorbeeld kinderen op het strand markeren als kinderporno. Ook wijzen ze naar cijfers van de Zwitserse politie, waaruit blijkt dat 86 procent van alle door machines gegenereerde rapporten ongegrond zijn. Daardoor lopen gebruikers het risico om ten onrechte te worden aangegeven en onderzocht.

"Het zonder verdenking scannen van alle digitale communicatie is bovendien een grove inbreuk op onze grondrechten. Hieronder valt het recht op de bescherming van het privé- en gezinsleven, inclusief de vertrouwelijkheid van communicatie (het briefgeheim); het recht op bescherming van persoonsgegevens; en de vrijheid van meningsuiting en informatie", zo laten ze verder weten.

Reacties (26)
20-09-2023, 17:46 door Anoniem
Zijn er echt mensen VOOR CSS die niet door de EU betaald worden?
Voelt een beetje als die mensen die ineens pro-europa waren 2 jaar voordat Oekraine een probleem werd...
20-09-2023, 18:13 door Anoniem
Ik steun de protesten volledig maar ik wil niet op openbaar terrein worden geregistreerd en in de systemen terechtkomen met gezichtsherkenning als zijnde tegenstander. Ik vrees dat daardoor op lijsten komen te staan waar ik niet op wil staan.
20-09-2023, 18:38 door Anoniem
Op de vraag 'In hoeverre bent u voor of tegen de volgende maatregelen' is 53 procent van de Nederlanders voor detectie van misbruikmateriaal in end-to-end versleutelde berichten. In de vraagstelling wordt echter nergens vermeld dat dit inhoudt dat alle berichten van alle burgers worden gecontroleerd.
En daarom ben ik tegen een referendum, burgers die helemaal niet kunnen begrijpen wat dit inhoudt ook voor
hun zelf niet kiezen voor en dan heb je niets meer in te brengen. En met de huidige journalistiek en propaganda
weet je wat de burgers te horen krijgen. Ik begin nu te begrijpen waarom op de Nederlandse TV geen goeie
documentaires komen, je moet de burger niet slimmer maken als hij is.
20-09-2023, 19:20 door Anoniem
Keer op keer blijkt maar weer, dat mensen die het aan technische kennis ontbeert, geen goed onderbouwde, dus relevante mening kunnen vormen. Het verschil tussen mensen met kennis van techniek en die zonder kennis van techniek, is vaak ook precies dat. Met andere woorden; technisch onderlegde mensen weten en kunnen hetzelfde als niet technisch onderlegde mensen, maar dan plus de techniek.

Conclusie is dat de mening van die niet technische mensen slecht onderbouwd en dus irrelevant is. De demonstranten in Brussel dienen dus gewoon bescheiden hun muil te houden. Wie wil er nu niet de kinderen beschermen? Alleen niet middels CSS.
20-09-2023, 19:48 door Anoniem
"In de vraagstelling wordt echter nergens vermeld dat dit inhoudt dat alle berichten van alle burgers worden gecontroleerd."

Waarmee het onderzoek dus gewoon de prullenbak in kan.
20-09-2023, 20:00 door Anoniem
Ik hoop dat dit dan ook de aandacht trekt. Ik heb een vermoeden dat dit categorisch zal worden gefilterd door de media.
20-09-2023, 20:57 door Anoniem
Op de vraag 'In hoeverre bent u voor of tegen de volgende maatregelen' is 53 procent van de Nederlanders voor detectie van misbruikmateriaal in end-to-end versleutelde berichten.
Het is maar net hoe je de vraag stelt. Laten we zeggen dat 99% van de Nederlanders tegen kindermisbruik is. Dat wil nog niet zeggen dat die 99% het er mee eens is dat ze constant worden bespioneerd om te bewijzen dat ze zich daar dan ook niet mee bezig houden.
Een ander voorbeeld: "Bent u tegen supportsgeweld?" geeft een veel positievere reactie dan "Moeten we alle uitsupporters maar permanent verbieden aangezien er misschien een paar rotte appels bij zitten?"
20-09-2023, 23:41 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn er echt mensen VOOR CSS die niet door de EU betaald worden?
Voelt een beetje als die mensen die ineens pro-europa waren 2 jaar voordat Oekraine een probleem werd...

Kan haast niet anders. De meeste mensen hebben geen idee van de techniek die erbij komt kijken. Die denken dat de Staat alleen "criminelen" actief in de gaten houdt, omdat zij "foute dingen" doen (waarbij de betekenis van "crimineel" en "fout" sterk afhangen van het eigen wereldbeeld). Die moet je kunnen opsporen!

En het helpt al helemaal niet als de enige keren dat je als gewone burger iets hoort over versleuteling het gaat over boeven die probeerden met versleutelde chats hun misdaad te kunnen plegen, maar godzijdank heeft de politie alle berichten ontsleuteld en ze opgepakt. Ze hebben geen idee dat je dit niet gericht kunt toepassen. Ze hebben geen idee dat zij ook onder de loep worden genomen. Ze hebben geen idee van het concept van false positive, laat staan de gevolgen ervan (en het feit dat 99% correct niet gelijk staat aan 1% fout, of dat 1% fout in de gehele EU al behoorlijk veel zou zijn). Het enige waar ze aan denken is boeven vangen, omdat dat het enige is dat ze verteld wordt.
21-09-2023, 06:42 door Anoniem
Ik wacht rustig af op de voor stemmers. Die stoppen vast ook hun kinderen in bad/strand/etc in de telefoon en dan merkt men vanzelf wat clientscanning doet.

De pedofiel stuurt wel geheugenkaartjes per post naar elkaar. Encrypted en met stego verborgen in normale bestanden. suc6 met zoeken!
21-09-2023, 08:10 door Anoniem
Een dictatuur achtige de maatregel verpakt in valse goedheid. iedereen is natuurlijk tegen kinder misbruik, geschiedenis laat echter zien dat zulk soort maatregelen nooi alleen voor dat doel einde worden gebruikt.
21-09-2023, 08:12 door Anoniem
Snappen die organisaties niet dat er veel mensen zijn die zodra ze het kinder or terrorisme excuus horen bij voorstellen voor disproportionele voorstellen zoals dit ze bij voorstellen die noodzakelijk en proportionee zijn zullen denken: daar heb je die wappies weer?
21-09-2023, 09:28 door Anoniem
Ik raad iedereen in mijn omgeving al af om fotos maken van kinderen in bad, of in ieder geval niet met een Iphone die alles automatisch upload.

Het maakt niet zoveel uit op wie we stemmen, het gaat er gewoon komen. Durf er geld op in te zetten.
Op bijna alle grote dossiers is het zo dat de wet en regelgeving niet overeenkomt met wat de meeste mensen vinden of willen.
Dat is a decennia zo en overigens ook uitgebreid onderzocht, ze blijven het maar over democratie hebben. In de praktijk is daar weinig van terug te zien.
21-09-2023, 11:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ik steun de protesten volledig maar ik wil niet op openbaar terrein worden geregistreerd en in de systemen terechtkomen met gezichtsherkenning als zijnde tegenstander. Ik vrees dat daardoor op lijsten komen te staan waar ik niet op wil staan.
Mooi he, dat disfunctionerende politieke systeem kan zo totale surveillance als smoormiddel gebruiken, om diezelfde debiele koers in stand te kunnen houden met minimale weerstand. en is er weerstand doen we zaken geleidelijk, want dan komen we net zo ver maar is het een minder pijnlijk process.
Dat doet me denken aan een zin van een nummer uit 1984 "Goed... je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur".
21-09-2023, 11:16 door Anoniem
In een goed referendum moet de wens smart geformuleerd zijn en de consequenties van het wel of niet doen...
En in geval van technische zaken een omschrijving van wat er gezegd wordt.

Een goed referendum zou dan moeten zijn:

Vraag: Wilt u client-side-scanning toegepast zien voor de bestrijding van kiddypr0n?

Verduidelijking: hierbij wordt op alle apparaten welke in staat zijn om digitaal te communiceren via internet (gsm, mobiel, tablet, ipad, computer, macbook, koelkast, TV en soortgelijke digitale communicatie apparaten) een stukje software toegevoegd welke aan de hand van digitale handtekeningen materiaal herkend waarvan gevonden wordt dat dit mogelijk kiddypr0n zou kunnen zijn.
Deze handtekeningen zijn net als echte handtekeningen niet uniek. Er kunnen dus valse hits ontstaan. Dit betekent dat u, wanneer u valselijk beschuldigd wordt door deze applicatie (CSS) u al uw digitale rechten verliest, waaronder toegang tot internet, toegang tot uw E-Mail, toegang tot al uw documenten op internet, in de cloud en bij diverse platformen, zoals Office Online (voormalig Office 365), Google drive, Onedrive, Amazon AWS, Meta, Facebook, instagram, X.

Er is geen enkele mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een digitale veroordeling, deze is instant en direct, zonder waarschuwing.
Er is op dit moment geen actuele gegevens beschikbaar om te weten hoe vaak het voorkomt, maar gezien er nu al op diverse platformen soortgelijke scanning toegepast wordt lijkt de kans groter dat uw digitale online leven afgekapt wordt groter dan dat u de loterij wint.

Het is niet bewezen dat applicaties die CSS moeten toepassen gebruikt worden voor verspreiding van KP, er is geen actuele data die aangeeft dat dit proportioneel is, laat staan effectief. Het is aannemelijk dat als dit wel het geval zou zijn, deze gebruikers overschakelen naar andere communicatie-middelen.

Ben u nog voor?
21-09-2023, 12:00 door Anoniem
Kortom gezegd zou de vraag moeten zijn -
"Bent u voor of tegen een totale digitale dictatuur?".
Want daar komt dit alles in feite op neer.

Dan nog, hoe kunnen we het nog stoppen?
Ten tweede hoe frustreer je een dictatuur zo optimaal mogelijk?
21-09-2023, 12:56 door Anoniem
Geef de mensen géén (relevante technische) informatie, maar zet vol in op de emotie rondom KP en kindermisbruik.
Houd mensen dom, maar laat ze wel regelmatig sidderen van walging.
Zorg er voor dat die walging nooit jou als machthebber bereikt.
Dat heet: emotie-management, oftewel "democratie 2.0" (of is het al 3.0?).
21-09-2023, 13:01 door Anoniem
Of het kan ook zijn dat er al te veel sociale 'onmin' is bekend geraakt/wordt vermoed bij/door de overheid,
komende uit de tracking- slurp-kokers van GAFA-Big Tech (Google, Amazon, Facebook etc.)?

Dit zodat ze dat nu eens eventjes fijn via CSS scanning kunnen preciseren.

Wij hier zien het, wij kunnen het technische proces ontleden en kwantificeren,
maar de grote massa, die slaapt ervoor, kan dat pas, als het spreekwoordelijke kalf is verdronken
en de putten zelfs niet langer kunnen worden gedempt. Fait accompli zogeheten.

Hoe zijn we toch in deze digitale platonische grot beland?
Waar zit de eindgebruiker-onvriendelijke component binnen het geheel van de infrastructuur of daarbuiten?

#webproxy
21-09-2023, 13:25 door Anoniem
Dit is een mogelijke oplossing - het ontwikkelen van full encrypted keyboards, vertaal-apps e.d.
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-29371-9_6

Heel wat zaken staan hier al mee in verband - de api restricties door google in de strijd tegen ongewenste ads etc.
De tolerantie van Meta's Whatsapp tegen het triggeren van ongewenste ads (vanuit vele einbdgebruikers gezien).

Security en privacy in het post-Snowdon tijdperk. Ontwikkelen van de Zfone.

I.h.a. de strijd tegen het ten uitvoer leggen van het beschrevene in het boek 1984 en Animal Farm.
Lees wat TutaNota hier van vindt.

Het democratiseren van een steeds verder van de democratie afgedreven overheid is en zal de eerste opgave zijn.
Ze leggen geen verantwoording meer af en werken niet meer ten dienste van hun burgers.

War on user control has broken out.
21-09-2023, 14:20 door Anoniem
Moeten we dit omarmen? https://www.dns0.eu/nl
Of worden deze settings overal in de EU straks verplicht.
Maak het hen maar makkelijk.
21-09-2023, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn er echt mensen VOOR CSS die niet door de EU betaald worden?
Voelt een beetje als die mensen die ineens pro-europa waren 2 jaar voordat Oekraine een probleem werd...

Dit valt onder de 80-20 wet. 80% van de ondervraagden heeft geen besef of idee wat er eigenlijk plaats gaat vinden, dus reageren vanuit een onderbuik gevoel. Ook missen die kennis van de gevolgen (technisch en privacy) van een dergelijke implementatie.de 20% die het wel enigszins begrijpt, is dus altijd in de minderheid.

Als ze vragen of mensen het een goed idee vinden of de overheid een kamera plaatst in iedere kamer van hun huis ter voorkoming van het maken van dergelijk materiaal, dan is de acceptatie opeens een stuk lager.

Dat de organisaties het een goed idee vinden, begrijp ik. Daar leeft een beetje het idee van "na ons de zondvloed". Wat ik eigenlijk mis, is een aanpak die het MAKEN van dergelijk materiaal tegen gaat. Want als het materiaal gemaakt blijft worden, blijft er een distributiemodel bestaan.
21-09-2023, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ik steun de protesten volledig maar ik wil niet op openbaar terrein worden geregistreerd en in de systemen terechtkomen met gezichtsherkenning als zijnde tegenstander. Ik vrees dat daardoor op lijsten komen te staan waar ik niet op wil staan.
4

Mondkapje. Bivakmuts. Burka.
Kies maar.
21-09-2023, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem: In een goed referendum moet de wens smart geformuleerd zijn en de consequenties van het wel of niet doen...
En in geval van technische zaken een omschrijving van wat er gezegd wordt.

Een goed referendum zou dan moeten zijn:

Vraag: Wilt u client-side-scanning toegepast zien voor de bestrijding van kiddypr0n?

Verduidelijking: hierbij wordt op alle apparaten welke in staat zijn om digitaal te communiceren via internet (gsm, mobiel, tablet, ipad, computer, macbook, koelkast, TV en soortgelijke digitale communicatie apparaten) een stukje software toegevoegd welke aan de hand van digitale handtekeningen materiaal herkend waarvan gevonden wordt dat dit mogelijk kiddypr0n zou kunnen zijn.
Deze handtekeningen zijn net als echte handtekeningen niet uniek. Er kunnen dus valse hits ontstaan. Dit betekent dat u, wanneer u valselijk beschuldigd wordt door deze applicatie (CSS) u al uw digitale rechten verliest, waaronder toegang tot internet, toegang tot uw E-Mail, toegang tot al uw documenten op internet, in de cloud en bij diverse platformen, zoals Office Online (voormalig Office 365), Google drive, Onedrive, Amazon AWS, Meta, Facebook, instagram, X.

Er is geen enkele mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een digitale veroordeling, deze is instant en direct, zonder waarschuwing.
Er is op dit moment geen actuele gegevens beschikbaar om te weten hoe vaak het voorkomt, maar gezien er nu al op diverse platformen soortgelijke scanning toegepast wordt lijkt de kans groter dat uw digitale online leven afgekapt wordt groter dan dat u de loterij wint.

Het is niet bewezen dat applicaties die CSS moeten toepassen gebruikt worden voor verspreiding van KP, er is geen actuele data die aangeeft dat dit proportioneel is, laat staan effectief. Het is aannemelijk dat als dit wel het geval zou zijn, deze gebruikers overschakelen naar andere communicatie-middelen.

Ben u nog voor?

Nu alleen nog in begrijpelijke (jip-en-janneke) taal voor alle Nederlanders.
Ook die 2.5 miljoen die digibeet zijn.

En dan nog deze teksten:
- valse hits (ik neem aan dat je false positives bedoelt. "Er kunnen geautomatiseerd fouten gemaakt worden", is beter Nederlands.)
- deze is instant en direct, (Wat is het verschil? Direct is voldoende, lijkt mij.)
21-09-2023, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zijn er echt mensen VOOR CSS die niet door de EU betaald worden?
Voelt een beetje als die mensen die ineens pro-europa waren 2 jaar voordat Oekraine een probleem werd...

Dit valt onder de 80-20 wet. 80% van de ondervraagden heeft geen besef of idee wat er eigenlijk plaats gaat vinden, dus reageren vanuit een onderbuik gevoel. Ook missen die kennis van de gevolgen (technisch en privacy) van een dergelijke implementatie.de 20% die het wel enigszins begrijpt, is dus altijd in de minderheid.

Als ze vragen of mensen het een goed idee vinden of de overheid een kamera plaatst in iedere kamer van hun huis ter voorkoming van het maken van dergelijk materiaal, dan is de acceptatie opeens een stuk lager.

Dat de organisaties het een goed idee vinden, begrijp ik. Daar leeft een beetje het idee van "na ons de zondvloed". Wat ik eigenlijk mis, is een aanpak die het MAKEN van dergelijk materiaal tegen gaat. Want als het materiaal gemaakt blijft worden, blijft er een distributiemodel bestaan.


Dus alle kinderen 24/7 monitoren en camera's in alle kamers van hun huizen hangen?
En mensen verbieden nog langer met kinderen in hotels, op campings en in vakantiehuisjes te verblijven, tenzij daar ook camera-toezicht is.
En eigenlijk overal waar volwassenen alleen met kinderen kunnen zijn.
Je weet maar nooit.

Alles om de tere knderzieltjes te beschermen tegen de boze buitenwereld (en de volwassenen om hen heen).

Geloof me, daar gaat het uiteindelijk naar toe.
Er is altijd wel een reden door politici te bedenken om nog een stapje verder te gaan.
Goede bedoelingen plaveien de weg naar de hel.
21-09-2023, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem: "In de vraagstelling wordt echter nergens vermeld dat dit inhoudt dat alle berichten van alle burgers worden gecontroleerd."

Waarmee het onderzoek dus gewoon de prullenbak in kan.
Moest het effe voor mezelf checken!
tssssss, Enquete!?
https://webgate.ec.europa.eu/ebsm/api/public/deliverable/download?doc=true&deliverableId=88738
Ik weet niet of dit de totale vragenlijst betreft van de enquete, maar als dat zo is , kan je hier echt niet mee zeggen dat mensen voor CSS zijn.

q1) Hoe wijdverspreid denkt u dat het probleem
van online seksueel misbruik van kinderen is in
[UW LAND]? (%)
Is een kennis vraag en geen voor/tegen.

En als het al een voor/tegen vraag betreft dan gaat het om online kindermisbruik te detecteren. Ik denk niet dat er streamingdiensten zijn die live verslag doen (mss wel op het darkweb), het misdrijf is al geschied en ze proberen eerder het barbara streisand effect te elimineren, ofwel de echo's van het al plaatsgevonden misbruik.
Het lijkt er m.i. zelfs op dat ze expres proberen dit niet duidelijk uit te leggen (of de enquete is gemaakt door een digibeet) en vermijden ook om 'de verschillende hulpmiddelen' duidelijk te vermelden/omschrijven. Het hebben over 'online' geeft mensen niet echt het idee dat daarmee uw mobiele telefoon betreft. Met online denken mensen , inclusief ikzelf, aan het internet.

In vraag 9 (q9) hebben ze het over detecteren van groominggesprekken (zowel in emails, chat en e2ee berichten), terwijl het bij CSS alleen om bekende kp foto's (CSAM) gaat.
24-09-2023, 05:22 door Anoniem
Mensen die dan zeggen ja maar ik heb helemaal niets te verbergen maar toch geheimzinnig doen bij de computer of als je mee zit te kijken op het scherm. Je had toch niets te verbergen? lariekoek dus, en door al dit soort flut gebruikers die alles als gebakken koek maar accepteren gaan wij onxe privacy door verliezen puur omdat ze maar 2 werkende hersencellen hebben of de achterliggende IT niet begrijpen.

"Alles voor de veiligheid van ons kinderen!!"

Maar wel vervolgens de kinderen de hele dag op hun telefoon TikTok laten bekijken en hun hele dopamine afgaven van de hersenen aan gort werken en psychisch beschadigen.

LoL. Misschien een mooi initiatief om je kinderen te verpesten door de CCP, helemaal kapot brainwashed door het AI algoritme. Fantastisch idee.
30-09-2023, 01:05 door Anoniem
Door Anoniem: Alleen niet middels CSS.

Wat is er nou mis met Cascading Style Sheets (CSS)? Al zie ik niet hoe het kinderen beschermt. ;-P
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.