image

AP: overheid moet in het geheim onderzochte burgers zelf actief informeren

donderdag 21 september 2023, 09:29 door Redactie, 15 reacties

Burgers die in het geheim en onrechtmatig door de overheid zijn onderzocht moeten door diezelfde overheid actief over de schending van hun grondrechten worden geïnformeerd, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens tegenover NRC. De krant meldde eerder deze week dat mensen uit de moslimgemeenschap in het geheim door het ministerie van Sociale Zaken werden onderzocht.

Volgens de privacytoezichthouder is het ministerie verplicht om burgers die doelwit van de onrechtmatige onderzoeken waren actief te informeren. Het ministerie van Sociale Zaken is ondanks aandringen van de AP dit echter niet van plan. Burgers die vermoeden dat ze heimelijk door de overheid zijn onderzocht moeten zelf het initiatief nemen voor het opvragen van hun gegevens, aldus een woordvoerder van het ministerie. Daarnaast claimt het departement dat het lastig is om getroffenen te achterhalen en heeft het „geen zin om te gaan graven”.

"Dat het te veel werk is, ontslaat hen niet van de verantwoordelijkheid om de wet toe te passen. Als je naar een moskee kunt om daar undercover onderzoek te doen, kan je ook naar diezelfde moskee gaan om het adres te achterhalen en je fout recht te zetten", reageert een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens tegenover NRC. De AP verwacht dat het ministerie uiteindelijk toch tot informeren zal overgaan en 'formele actie' niet nodig is.

Reacties (15)
21-09-2023, 09:51 door Anoniem
wow, wat een top overheid hebben we toch. Dus om te weten dat je in het geheim bent onderzocht moet iedereen maar elke maand zijn data gaan opvragen? Aangezien je dus geen info krijg moet iedereen periodiek gaan pollen.
21-09-2023, 10:07 door Anoniem
Dat wordt een standaard brief naar 15 miljoen mensen, voíla !/s
Het ministerie van Sociale Zaken is ondanks aandringen van de AP dit echter niet van plan. Burgers die vermoeden dat ze heimelijk door de overheid zijn onderzocht moeten zelf het initiatief nemen voor het opvragen van hun gegevens, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Tuurlijk gaat Rutte dat niet doen, al sinds Haarlem is deze ras-vvd'r zo corrupt als hel, maar heeft in de loop van jaren mediatraining een teflon-laag(*) met een vriendelijk glimlachje opgebouwd dat tie zo glad is als een aal waardoor niemand en niets 'm meer iets kan aandoen.
"Zelf opvragen van hun gegevens" wordt dan het extra vinkje om alsnog een onderzoek uit te voeren, als dat al niet gedaan was, en als dat al was gedaan gaat er dieper gegaven worden om 'iets' te vinden, Waaaannnt als je 'díe' vraag gaat stellen, zal je wel wat te verbergen hebben.
De AP verwacht dat het ministerie uiteindelijk toch tot informeren zal overgaan en 'formele actie' niet nodig is
Dus achter de schermen, niet transparant, sneaky, om niet publiekelijk aan de schandpaal genageld te worden en daar heeft het AP geen probleem mee!

(*) Da's mss ook de reden dat chemiebedrijf Chemours niet zomaar z'n vergunningen wordt ontnomen, de pfas moet blijven vloeien , zodat Rutte een badje kan nemen om die teflon-laag op peil te behouden./s
21-09-2023, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem:
(*) Da's mss ook de reden dat chemiebedrijf Chemours niet zomaar z'n vergunningen wordt ontnomen, de pfas moet blijven vloeien , zodat Rutte een badje kan nemen om die teflon-laag op peil te behouden./s

Dan moet Chemours misschien toch gaan oppassen nu Rutte ermee stopt en zijn pfasjasje niet meer nodig heeft. Dat zou mooi zijn.
21-09-2023, 11:39 door Anoniem
Wat een grapjassen daar bij het AP. Alsof de vijand openlijk gaat toegeven dat het de vijand is...
Dat gaat dus gewoon niet gebeuren. Vast wel ergens een footnote die handig uit komt in de 'regeltjes'. En als die er niet is, dan wordt de wet wel aangepast.
21-09-2023, 11:56 door Anoniem
Gaat niet gebeuren maar wel een goed idee.
Fijn om te horen dat er nog een paar mensen wakker zijn bij de overheid.
21-09-2023, 13:52 door Anoniem
De AP verwacht dat het ministerie uiteindelijk toch tot informeren zal overgaan en 'formele actie' niet nodig is.

Hoe naïef ben je dan? Dat gaat niet echt niet gebeuren, ook niet achter de schermen, want: "Wij zijn de roverheid en de regels voor het plebs gelden niet voor ons. En mochten de regels toch voor ons gelden, dan veranderen we ze."
21-09-2023, 16:01 door Anoniem
Het begrip onrechtmatig is bij de overheid nogal een flexiebel begrip heb ik het idee. Ze zullen dit blijven oprekken zodat ze gewoon kunnen doorgaan met het criminaliseren van de burger die kritiek heeft op het beleid of een andere mening heeft over het door de overheid gepropageerde narratief.
We hebben te maken met een overheid die afgelopen jaren structureel grondrechten geschonden heeft en wetten verlegd en aangepast om meer macht naar zich zelf toe te kunnen trekken, en critici de mond heeft laten snoeren en laten deplatformen. Je kunt ervan uit gaan dat ze je niet de inzage geven als je er een opvraag naar doet. We zien ook steeds vaker dat politici die wob verzoeken indienen afgelakte stukken ontvangen omdat rutte vind dat het in het lands belang is dat wij niet weten wat er werkelijk gebeurd. Dit vind ik zeer kwalijk want oppositie partijen hebben de taak de zittende coalitie te controleren. De burger heeft recht op openheid. Alleen openheid kan het vertrouwen herstellen in de politiek
Ik vind het goed van de AP dat ze opkomen voor de burger ik verwacht echter niet dat de inlichtingen diensten ineens eerlijk gaan zijn en open kaart spelen.
21-09-2023, 16:40 door Anoniem
Ach ja, Sociale Zaken en de daaronder resorterende diensten zijn sowieso een asociaal en raar stel mensen. UWV beschouwt brieven als "verzonden" als ze in PDF vorm zijn geupload naar de webomgeving. Verschillene keren meegemaakt dat ik er pas achter kwam na een belletje of omdat ik toevallig bij die lui moest zijn. Dus dat ze je niet vertellen dat je bent onderzocht is dan weer niet zo heel verassend. Ze doen lekker waar ze zelf zin in hebben.

Van mij mag de bezem door het hele ministerie, van top tot teen. Iedereen ontslaan en dan kritisch zijn bij het opnieuw aannemen,
21-09-2023, 19:18 door Anoniem
Ik zal de vrijwel zwart gelakte brief tegemoet zien.
21-09-2023, 20:11 door karma4
Door Anoniem: wow, wat een top overheid hebben we toch. Dus om te weten dat je in het geheim bent onderzocht moet iedereen maar elke maand zijn data gaan opvragen? Aangezien je dus geen info krijg moet iedereen periodiek gaan pollen.
Je zult als AP met Big Brother aspiraties elke mogelijke concurrentie voor macht ineen dystopie terzijde moeten schuiven.
Dat lukt gezien de anti overheid insteken best aardig.
22-09-2023, 00:14 door Anoniem
Eerst die modderballen maar eens van de muur in het parlement. Was heel lollig artistiek. Hoe het heeft aangezet tot niet nadenken in de zaal is inmiddels wel duidelijk met al die mensen daar die vertrekken.

Beter behangen met de grondwet. En niet weer dat hele gezeur over wat er nou wel of niet in artikel 1 een lintje hoort te krijgen. De HELE grondwet. Daar staat keurig in hoe de staat met de burgers om moet gaan (vrije burgers onderling ander verhaal). Van begin tot eind. Behang de kantine en alle WC's er ook maar mee. En alle werkkamers natuurlijk. Dat niemand het meer in zijn harses haalt dat die zomaar terzijde geschoven kan worden als je toevallig wat zetels meer hebt. Of in je eentje uit je nek gaat staan praten omdat je wel democratisch gekozen bent. Al die time waters zo snel mogelijk ophoepelen allemaal.

Al dat massaal natrekken van burgers heeft absoluut geen pas. Het is vulgair, beledigend en arrogant. Gespeend vaak van enig besef van wat men daar in die zaal staat te dienen, kijk maar naar de client side scanning discussie.
22-09-2023, 08:19 door Anoniem
Door Anoniem: Ach ja, Sociale Zaken en de daaronder resorterende diensten zijn sowieso een asociaal en raar stel mensen. UWV beschouwt brieven als "verzonden" als ze in PDF vorm zijn geupload naar de webomgeving. Verschillene keren meegemaakt dat ik er pas achter kwam na een belletje of omdat ik toevallig bij die lui moest zijn. Dus dat ze je niet vertellen dat je bent onderzocht is dan weer niet zo heel verassend. Ze doen lekker waar ze zelf zin in hebben.

Van mij mag de bezem door het hele ministerie, van top tot teen. Iedereen ontslaan en dan kritisch zijn bij het opnieuw aannemen,

Eens , niet eens een bezem, maar een staalborstel vanwege de hardnekkige vastplakkers die met een bezem niet verdwijnen. Maar, als iedereen ontslagen is, wie is er dan nog over om de sollicitanten te interviewen enzo?
22-09-2023, 10:41 door Anoniem
Hoe mooi zou dat zijn, gewoon een template brief opstellen en die elke week versturen. Kijken hoe lang dat duurt.
22-09-2023, 16:32 door Anoniem
Hm. Straks een paar maal per jaar 15 miljoen antwoorden produceren ..
23-09-2023, 13:19 door Anoniem
Mooi dat duidelijk is geworden dat het Ministerie van Sociale Zaken geheel geïntegreerd is in de geheime dienst(en) van Nederland.
Daar zullen alle fundamentalistische Salafisten mee in kunnen stemmen.
Omdat dat duidelijk is geworden hoeft geen enkele burger nog ooit geïnformeerd te worden, iedereen die zich in Nederland ophoudt, weet waar hij/zij aan toe is (niet mee eens? Oprotten!).
Dat zal een boel papieren brieven schelen, wat weer bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen voor 2030, waarmee de ondersteuning van alle "klimaatbewuste" politieke partijen verzekerd is.

Ik stel voor om bovengenoemd ministerie te herbenoemen tot Ministerie van Zaken. U weet: Zaken gaan altijd voor.
Wellicht dat het verwijderen van de "Sociale" franje ook een aantal bezuinigingsdoelen ten goede kan komen omdat niet langer de schijn opgehouden hoeft te worden dat er zoiets als "sociale" zaken bestaan.
Ik schat dat 95% van het anachronistische ministerie opgeheven kan worden en het restant van de werkzaamheden volledig geautomatiseerd kan worden; welke logaritmen daarvoor gebruikt worden is bijzaak, een onbelangrijk detail. Als het maar werkt.

Ik vermoed zelfs dat de geheime diensten van Nederland zo'n goed werk kunnen leveren dat de parlementaire democratie geheel overbodig kan worden. Dat komt Zaken ten goede.
We houden nog bakken met geld over!
Oh nee, ik was vergeten dat er ook oorlog gevoerd moet worden - op welke locatie is irrelevant - dat heeft met Zaken te maken.
Anyway, alles wordt pico bello geregeld.
Want daar staat Nederland bekend om.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.