image

FBI waarschuwt om geen willekeurige QR-codes te scannen

donderdag 21 september 2023, 16:39 door Redactie, 6 reacties

QR-codes zijn tegenwoordig overal, maar het is beter om geen willekeurig gevonden QR-codes te scannen, zo waarschuwt de FBI. De Amerikaanse opsporingsdienst ontving vorig jaar meerdere meldingen van mensen die het slachtoffer van "QR code scams" waren geworden. Tegenwoordig gaat het ook om oplichters die naar slachtoffers een QR-code sturen waarmee ze claimen dat er een gratis cadeaubon kan worden verkregen, maar in werkelijkheid wijst de QR-code naar een malafide website.

Via deze malafide sites kunnen de scammers toegang tot allerlei accounts en gegevens krijgen als slachtoffers hun gegevens invullen. De FBI geeft dan ook verschillende adviezen om geen slachtoffer te worden. Zo wordt aangeraden om geen willekeurig gevonden QR-codes te scannen. Verder moeten gebruikers alert zijn op website die via het scannen van een QR-code zijn geladen en om inloggegevens vragen.

Tevens wordt geadviseerd om geen QR-codes in e-mail of sms-berichten te scannen, tenzij de afzender bekend is. In dit geval moet de afzender ter bevestiging worden gebeld. Als laatste stelt de FBI dat er gevallen bekend zijn waarbij afbeeldingen van QR-codes in openbare ruimtes door oplichters zijn overgeplakt met malafide QR-codes.

Reacties (6)
21-09-2023, 16:48 door Anoniem
Als laatste stelt de FBI dat er gevallen bekend zijn waarbij afbeeldingen van QR-codes in openbare ruimtes door oplichters zijn overgeplakt met malafide QR-codes.
Ik meen mij te herinneren dat dit ook al in Nederland is gebeurd.

Deze trucs hier zijn van 2021:
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5229272/qr-codes-phishing-nieuwe-truc-cybercriminelen

Dus ook brieven met malafide qr-codes werden rondgestuurd.
21-09-2023, 17:07 door Robert Elsinga
QR codes moet je gelijk behandelen als elke andere link, maar met het extra risico dat je de achterliggende link niet (eenvoudig) ziet. Iets wat bij bit.ly en andere URL verkorters ook speelt.
21-09-2023, 18:44 door Anoniem
Door Robert Elsinga: QR codes moet je gelijk behandelen als elke andere link, maar met het extra risico dat je de achterliggende link niet (eenvoudig) ziet. Iets wat bij bit.ly en andere URL verkorters ook speelt.
Als QR en links in email niet meer worden gebruikt wordt het internet weer een stuk veiliger.
22-09-2023, 00:29 door Anoniem
Vindt de Nederlandse politie, of anders Europol dat ook?

Of heeft die FBI zelfs de QR tip van Europol gepikt. Hihi.
22-09-2023, 12:17 door Anoniem
Dit is alleen onder windows een vet probleem omdat een drive-by download infectie zo gemakkelijk gaat.
Android malware komt hoofdzakelijk alleen via de appstore binnen.
22-09-2023, 19:04 door Anoniem
Nou misschien kunnen ze ook even waarschuwen dat water nat is. Nog zo'n open deur.
Ik dat dat de FBI wel wat beters te doen had.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.