image

D66 wil nationaal datalekregister en open source Europese Digitale Identiteit

vrijdag 22 september 2023, 11:08 door Redactie, 13 reacties

D66 wil dat er een nationaal datalekregister komt, waar mensen kunnen nagaan of hun gegevens zijn gelekt, en een open source Europese Digitale Identiteit. Trackingcookies worden standaard uitgeschakeld, end-to-end encryptie blijft een grondrecht, metadata wordt in het briefgeheim opgenomen en de overheid stopt met het excessief verzamelen van data van gebruikers. Dat staat in het vandaag gepresenteerde concept-verkiezingsprogramma van D66 (pdf).

"De digitale toekomst moet veilig zijn. Maar onze digitale veiligheid is niet vanzelfsprekend: oorlogsvoering vindt steeds vaker digitaal plaats. Daarom brengen we onze cyberveiligheid en -weerbaarheid op orde. Ook binnen het elektronische verkeer blijft veiligheid en de bescherming van privacy van mensen essentieel", aldus D66. De partij stelt dat Nederland op verschillende digitale vlakken te afhankelijk is van overheden en bedrijven buiten Europa. "Dit brengt risico’s mee voor onze veiligheid en de bescherming van mensenrechten. We investeren in veilige alternatieven en vergroten zo onze digitale autonomie."

Zo wil D66 dat Nederland inzet op een Europees netwerk van leveranciers van netwerkapparatuur. Daarnaast moet de Nederlandse overheid haar afhankelijkheid verkleinen van digitale diensten van techbedrijven buiten Europa, met name in de zorg en het onderwijs. "Om onze onafhankelijkheid te vergroten, gaan we meer van onze data hosten binnen Nederland", staat verder in het programma vermeld.

Er komt als het aan D66 ligt ook een minister van Digitale Zaken en servers die gebruikt worden door de (semi)overheid staan op Europese bodem, tenzij er goede reden is dit niet te doen. Tevens moeten een aantal digitale voorzieningen, zoals e-mail of office-software, publiek toegankelijk worden.

End-to-end encryptie en metadata

End-to-end encryptie blijft wat D66 betreft een grondrecht, aldus het verkiezingsprogramma. "Zo kunnen advocaten, journalisten, mensenrechtenactivisten en ieder ander veilig online communiceren zonder dat ze bespioneerd worden door kwaadwillenden. Metadata (data over data, zoals wanneer, naar wie en hoe laat berichten zijn verzonden) worden opgenomen binnen het briefgeheim."

D66 wil ook dat er een nationaal datalekregister komt waarin de gemelde datalekken centraal inzichtelijk worden gemaakt. Op dit moment is er namelijk wel een meldplicht voor datalekken, maar geen centraal register waarin mensen kunnen nagaan of hun gegevens zijn gelekt.

Europese Digitale Identiteit

D66 is voorstander van een Europese Digitale Identiteit. "We willen dat een Europese Digitale Identiteit (eID) open-source wordt ontwikkeld, zodat iedereen kan controleren of privacy wordt gerespecteerd. De gegevens slaan we niet op één plek op, maar op de apparaten van gebruikers, en de gegevens worden niet commercieel gebruikt."

De partij wil dat de overheid stopt met excessieve verzameling van data van burgers. "Basisbeginselen zoals dataminimalisme en legaliteit staan centraal in de omgang van de overheid met gegevens van burgers. Dat betekent dat de overheid alleen de noodzakelijke gegevens gebruikt en alleen wanneer dit gebaseerd is op een wet."

Daarnaast wil D66 dat anonimiteit op sociale media tussen gebruikers blijft bestaan, maar dat gebruikers wel zijn te identificeren als ze de wet overtreden. Verder moet gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en voor wetenschappelijk onderzoek makkelijker worden gemaakt, waarbij het delen van gegevens voor onderzoek over Europese grenzen wordt aangemoedigd.

Reacties (13)
22-09-2023, 12:39 door Anoniem
Europese Digitale Identiteit is volgens D66 o.a.: De gegevens slaan we niet op één plek op, maar op de apparaten van gebruikers, en de gegevens worden niet commercieel gebruikt." Dat hebben we bij Facebook gezien en reken maar dat Microsoft ook voor de Amerikaanse geheime diensten data verzameld.
Jammer dat D66 dan niet doorpakt en eist dat de werkplekken dan ook open source moeten worden.

Closed source oplossingen wordt het volgende schandaal. De overheid heeft al miljarden overgemaakt aan closed source bedrijven (met name Microsoft en Oracle) zonder dat men het weet. Er wordt niks per leverancier bijgehouden. Het oligopolie vreet er goed van met al die consultants omdat kennis ontbreekt bij ambtenaren. Men wil de salarissen niet verhogen maar die van de externe inhuur wel verdubbelen. Check alleen al de prijsverhogingen van deze leveranciers elk jaar. Men zit er aan vast door een zelf gecreëerd vendor-lock en de operationele kosten blijven maar toenemen door al die ransomware in deze systemen.

Het is in ieder geval een begin maar bij lange na niet genoeg.
22-09-2023, 12:57 door Anoniem
Op dat register en de identiteit na, klinkt het wel als een goed plan.
Maar ja, dat zijn wel de breekpunten. Dat het van D66 komt maakt het niet beter.
Leuk geprobeerd voor de bühne. Doe toch maar een andere partij.
22-09-2023, 14:26 door Anoniem
D66, toen was het al op met mijn interesse... Er is letterlijk nooit iets geweest van D66, laat staan op digitaal gebied wat enigzins niet debiel was.
Hoe kun je anoniem iets doen op internet en toch te identificeren zijn? Is dat niet het tegenovergestelde van anoniem?

Dat is net zo debiel als van iedereen een hielprik nemen, vingerafdrukken in paspoort zetten (en in een franse database, die weer naar de VS gekopieerd wordt) en dat zeggen dat iedereen onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is...
22-09-2023, 18:21 door Anoniem
Maar het is altijd goed opereren met geld van een ander.
23-09-2023, 10:01 door Anoniem
Door Anoniem: D66, toen was het al op met mijn interesse... Er is letterlijk nooit iets geweest van D66, laat staan op digitaal gebied wat enigzins niet debiel was.
Hoe kun je anoniem iets doen op internet en toch te identificeren zijn? Is dat niet het tegenovergestelde van anoniem?
Ben je nou niet bezig als een stier op een rode lap te reageren, waarbij de rode lap "D66" heet?

D66 heeft het niet over absolute anonimiteit onder alle omstandigheden maar over anonimiteit tussen gebruikers. Het idee is dat jij en ik niet van elkaar weten wie we werkelijk zijn, maar als ik jou met de dood ga bedreigen dan kan jij daar aangifte van doen en kan de politie wel achterhalen wie ik werkelijk ben zodat mijn wangedrag aangepakt kan worden. Zo moeilijk is dat toch niet?

Ik heb een suggestie voor je. Vergeet voor het moment even dat er "D66" staat, lees de punten die het artikel noemt eens door en kijk eens punt voor punt wat jij ervan vindt. Dan zou je tot de ongemakkelijke conclusie kunnen komen dat je niet alles wat D66 uitkraamt totaal debiel vindt maar dat ze ook nog wel eens wat zinnigs zeggen. Als dat gebeurt hoef je echt niet meteen fan van D66 te worden, er kan nog zat overblijven waar je het grondig mee oneens bent.

En het is helemaal niet vreemd. Zelfs tegenpolen als PVV en GroenLinks stemmen bij 43% van de moties hetzelfde (ze verschillen het meest van elkaar als het om immigratie en integratie gaat, dan is de overeenkomst slechts 15%; bij zorg en gezondheid zijn ze het veel meer met elkaar eens, 61%). Zie hiervoor: https://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php

Als je blijft hangen in dingen als "alles wat X zegt is debiel" en "alles wat Y zegt is de waarheid" dan heb je het niet over wat je van onderwerpen vindt maar over wie je als jouw groep beschouwt en wie niet. Dan ben je bezig met vooroordelen, want je oordeel is al bepaald voordat er iets gezegd is. Als je onderwerpen beoordeelt dan moet je zelf meer nadenken, maar dan ontstijg je het niveau van vooroordelen en kom je tot oordelen op basis van je eigen mening.
23-09-2023, 10:06 door Anoniem
't Is zeker verkiezingstijd,effe ontleden...
end-to-end encryptie blijft een grondrecht
Als je niet doorhebt dat je e2ee verkracht wordt met CSS, zitten we niet op dezelfde lijn wat betreft het interpreteren van grondrechten.
metadata wordt in het briefgeheim opgenomen
Yep, helaas daar ga je niet meer over, dat beslist de EU blijkbaar voor ons en je doet niet meer mee (onderhandelen) als je 'ondemocratisch' tegen gaat zitten stemmen, dus word dit netjes overgenomen door onze demissionair minister van J&V, Yelsigoz, https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2023/06/28/tk-brief-inzake-het-niet-uitvoeren-van-de-op-9-mei-door-de-tweede-kamer-aangenomen-motie-van-ginneken-cs/tk-brief-inzake-het-niet-uitvoeren-van-de-op-9-mei-door-de-tweede-kamer-aangenomen-motie-van-ginneken-cs.pdf, echter gaat dit dus tegen grondwet artikel 10 in:
In dit artikel staat dat iedereen het recht heeft om in de beslotenheid van zijn persoonlijke levenssfeer met rust te worden gelaten en om bijvoorbeeld niet te worden afgeluisterd. De persoonlijke levenssfeer omvat onder meer:
- het huis
- de briefwisseling
- de communicatie via telefoon en andere communicatiemiddelen
- het recht om niet te worden bespied of afgeluisterd
- en meer maar nvt
en de overheid stopt met het excessief verzamelen van data van gebruikers
Oh, doen ze dat dan, dat mag toch nu ál niet ?
De digitale toekomst moet veilig zijn.
Stuur dan maar eerst je partij en de andere >19 naar een IT-opleiding om alle ins en outs te leren kennen!
oorlogsvoering vindt steeds vaker digitaal plaats.
Lekker belangrijk voor burgers van een land, laat de aivd nctv en weet ik wat voor paranoide-beveiligingsletters je daar voor in dienst heb zich daar lekker mee bezig houden.
Dit brengt risico’s mee voor onze veiligheid en de bescherming van mensenrechten.
De pot verwijt de ketel...
We investeren in veilige alternatieven en vergroten zo onze digitale autonomie.
Neeeeh, eerst IT-opleiding volgen voordat je mee kan praten wat wel en niet veilig is op IT gebied,; uitbesteden? Ook daar heb je eerst IT-basiskennis voor nodig, anders weet je bij het opleveren van iets IT'rigs niet of het wel of niet als veilig kan worden bestempeld.
Zo wil D66 dat Nederland inzet op een Europees netwerk van leveranciers van netwerkapparatuur. Daarnaast moet de Nederlandse overheid haar afhankelijkheid verkleinen van digitale diensten van techbedrijven buiten Europa, met name in de zorg en het onderwijs. "Om onze onafhankelijkheid te vergroten, gaan we meer van onze data hosten binnen Nederland", staat verder in het programma vermeld.
Ik weet niet hoeveel perrons we hiervoor al laaaaaaaang zijn gepaseerd:
- hebben we die leveranciers hier wel?
- google is al vervlochten met het onderwijs en de zorg wordt gegijzeld door semi-gierachtige-leveranciers die de prijs voor gebruik alleen maar opvoeren
Zo kunnen advocaten, journalisten, mensenrechtenactivisten en ieder ander veilig online communiceren zonder dat ze bespioneerd worden door kwaadwillenden.
dingdingdingdingding- en weer een station gemist!https://www.security.nl/posting/810145/Staatssecretaris%3A+EU-lidstaten+kunnen+al+spyware+tegen+journalisten+inzetten
En ben het zat..., de rest is nog meer onzin dat al niet meer mogelijk is omdat die touwtjes al zijn wegggeven aan de EU qua controle, 't is alleen maar mooie woorden om kiezers te trekken dan welte behouden.
D66 is de meest ambitieuze partij als het gaat om digidrammen: een digtaal loket voor alles.En dat is nou juist één van de oorzaken voor nog meer afstand tussen de overheid en burger en laat het wantrouwen jegens deze alleen maar groter worden vanwege de slechte commuicatie dat een digi-loket veroorzaakt.
23-09-2023, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem: Maar het is altijd goed opereren met geld van een ander.
Hoe denk je ooit iets gemeenschappelijks geregeld te krijgen als niemand ooit iets doet met geld dat een ander heeft bijgedragen? Dan lukt het je niet eens meer om een geldsysteem te organiseren. Maar dan is het ook zinloos om enige waarde aan geld te hechten. Dus waar maak je je druk om?
23-09-2023, 13:51 door Anoniem
Ik heb een suggestie voor je.
Ik ben niet die anoniem maar heb ook een suggestie voor jou namelijk dat je even in de tijd terug moet
gaan, ik zou zeggen begin maar toen Pechtold ook last van zijn geheugen had en niet de waarheid vertelde.
En ga dan verder uitzoeken wat voor een partij D66 wel is.Ik ga het verder niet over deze partij hebben want
dat is niet goed voor mijn gezondheid, maar de inheemse Amerikaan zou zeggen, zij die met twee tongenspreken
spreken, en dan weet je wel genoeg. Dus doe je best en maak een stap naar de waarheid zodat je deze egocentrische
partij leert kennen.
23-09-2023, 14:13 door Anoniem
google is al vervlochten met het onderwijs en de zorg wordt gegijzeld door semi-gierachtige-leveranciers die de prijs voor gebruik alleen maar opvoeren
Ja helaas ook bij KPN tv plus, hier moet ook een wet voor komen dat zo iets niet mag, maar ja het bedrijfsleven
is al zowat uitverkocht nu zijn de mensen aan de beurt. De politiek moet nu eens echt voor de burgers op komen
en niet wat D66 wil want dan gaat de uitverkoop gewoon verder tot zelfs van iedere burger zijn gegevens aan die
Amerikanen zijn verkocht. Maar de aandeelhouders zullen het niet met mij eens zij want geld is voor hen de wet.

Ik heb op ONS een documentaire gezien over Duitsland rond 1936 en hier in kon je zien hoe belangrijk privacy
wel is. Maar het is blijkbaar toch voor de meeste niet te begrijpen tot het te laat is. En alleen de politiek kan deze
datagraaiende bedrijven stoppen, maar dat is blijkbaar ook niet hun voordeel en dan moet ik weer aan die documentaire denken en het waarom, de tijd zal her uitwijzen.
23-09-2023, 14:17 door Anoniem
Vroeger... Een jaar of wat (>10) geleden was er een soortgelijke vizie in D66, er is zelfs nog wat in wetten terug te vinden. Vervolgens "mochten" ze meeregeren, al dit soort standpunten zijn als eerste overboord gegooid.
Dus hoe mooi ook de standpunten ze zijn zonder waarde al ruim 10 jaar lang.
Ik kijk ook naar historie van partijen gedrag langer dan een paar weken/maanden en neem dat mee in een beoordeling.
CDA en VVD zijn redelijk consistent maar wandelen op een compleet andere planeet.. Mogelijk dat de burger zich daarom niet in de overheid herkent?
24-09-2023, 19:03 door Anoniem
Bleekgezicht praat met gespleten tong.

Is iets wat al tijden geleden geleerd is door complete volksstammen en heden ten dage nog steeds actueel is voor diezelfde volksstammen die sindsdien aan de kant geparkeerd zijn. Kan ook uw toekomst zijn, simpelweg in hun praatjes blijven trappen.
25-09-2023, 08:29 door Anoniem
Mooi voer voor diegene die de uitkomst van een kieswijzer blindelings volgen...
26-09-2023, 11:50 door Anoniem
"De gegevens slaan we niet op één plek op, maar op de apparaten van gebruikers"

Lol.. okay, en wat als de gegevens verwijdert van je eigen systeem, mag dat dan ook niet meer? of wordt je internet geblockeert?

Echt hoe verzinnen ze dit soort onzin.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.